Forum KOPI Strona Główna KOPI
Forum Klubu Opiekunów Pracowni Internetowych

FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Zmiana karty sieciowej na płycie z IPAT

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum KOPI Strona Główna -> SBS 2003 R2 edycja jesieÅ„ 2007 - wiosna 2008
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
t888om
Gość

PostWysłany: Thu Sep 27, 2012 12:34 pm    Temat postu: Zmiana karty sieciowej na pÅ‚ycie z IPAT Odpowiedz z cytatem

Witam.

Pracownia szkolna z edycji 2008r - czyli serwer sbs2003 i klienci vista. Na dwóch kompach zostały uszkodzone zintegrowane karty sieciowe. Zamiast nich włożyłem nowe sieciówki na PCI. Wszystko OKI, ale od tego czasu nie mogę zarządzać tymi komputerami z konsoli IPAT na serwerze (stan tych dwóch stacji - niekontrolowany). A co za tym idzie - nie mogę wykonywać instalacji obrazów i pakietów przyrostowych. W jaki sposób poprawić tę sytuację. Mam przeczucie, że ma to związek z adresami kart sieciowych lub z tym, że wbudowana karta sieciowa obsługiwała IPAT a ta na PCI nie. Ale to tylko moje domysły.
Może ktoś wie więcej na ten temat.
ProszÄ™ o konstruktywne uwagi i podpowiedzi.
Powrót do góry
Maciek
Administrator

PostWysłany: Thu Sep 27, 2012 5:53 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Zasadniczym problemem jest tu raczej to, że dodatkowa karta na PCI nie ma WOL. Nie działałoby wiele rzeczy także w starszych pracowniach. A poza tym możliwe, że IPAT coś też potrzebuje, czego nowa karta nie ma.

Autorski Przewodnik Kulturalny
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
t888om
Gość

PostWysłany: Thu Sep 27, 2012 6:36 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

No cóż - brak w kartach PCI WOl to chyba główny problem. Dziękuję za informację - od tej strony do tego nie podszedłem:) Nie pozostaje mi nic innego jak ręcznie aktualizować te dwa kompy. Albo... wymienić płyty gówne;]
Pozdrawiam
Powrót do góry
Mirek
Administrator

PostWysłany: Sat Sep 29, 2012 10:42 pm    Temat postu: odp Odpowiedz z cytatem

Zanim wymienisz płytę:

1. Na początek sprawdź, czy karty można przełączyć w tryb WOL

Cytat:
1) Włącz funkcję WOL w systemie Vista w celu zapewnienia obsługi funkcji zdalnego włączania komputera.
Domyślne ustawienie we właściwościach karty sieciowej w systemie Vista wyłącza funkcję WOL, przez co funkcja zdalnego włączania w programie Intel® PAT nie będzie działać pomimo uaktywnienia funkcji WoL w BIOS komputera. Aby rozwiązać ten problem:
a) Kliknij prawym przyciskiem myszy ikonę „Komputer” i wybierz polecenie „Zarządzaj”.
b) W sekcji Menedżer urządzeń znajdź kartę sieciową (Karty sieciowe/Połączenie sieciowe Intel® PRO/100 VM). Kliknij to urządzenie prawym przyciskiem myszy i wybierz polecenie „Właściwości”.
Na karcie Zarządzanie energią zaznacz opcję „Zezwalaj komputerowi na wyłączanie tego urządzenia w celu oszczędzania energii” oraz „Zezwalaj temu urządzeniu na wznawianie pracy komputera”, a także upewnij się, że nie jest zaznaczona opcja „Zezwalaj tylko stacjom zarządzającym na wznawianie pracy komputera”,

2. W związku z tym, że instalacja IPAT Client odbywała się dla innej karty należy zainstalować IPAT klienta na nowo. Można go pobrać z zasobów serwera ClientApps\IPATMAN lub bezpośrednio z płyty
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum KOPI Strona Główna -> SBS 2003 R2 edycja jesieÅ„ 2007 - wiosna 2008 Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

Skocz do: