Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
t888om Gość
|
Wysłany: Thu Sep 27, 2012 12:34 pm Temat postu: Zmiana karty sieciowej na pÅ‚ycie z IPAT |
|
|
Witam.
Pracownia szkolna z edycji 2008r - czyli serwer sbs2003 i klienci vista. Na dwóch kompach zostały uszkodzone zintegrowane karty sieciowe. Zamiast nich włożyłem nowe sieciówki na PCI. Wszystko OKI, ale od tego czasu nie mogę zarządzać tymi komputerami z konsoli IPAT na serwerze (stan tych dwóch stacji - niekontrolowany). A co za tym idzie - nie mogę wykonywać instalacji obrazów i pakietów przyrostowych. W jaki sposób poprawić tę sytuację. Mam przeczucie, że ma to związek z adresami kart sieciowych lub z tym, że wbudowana karta sieciowa obsługiwała IPAT a ta na PCI nie. Ale to tylko moje domysły.
Może ktoś wie więcej na ten temat.
ProszÄ™ o konstruktywne uwagi i podpowiedzi. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Maciek Administrator

Dołączył: 01 Nov 2004 Posty: 2225 Pomógł: 23 Skąd: z Księżyca
|
Wysłany: Thu Sep 27, 2012 5:53 pm Temat postu: |
|
|
Zasadniczym problemem jest tu raczej to, że dodatkowa karta na PCI nie ma WOL. Nie działałoby wiele rzeczy także w starszych pracowniach. A poza tym możliwe, że IPAT coś też potrzebuje, czego nowa karta nie ma. _________________
Belfer.one.PL
Autorski Przewodnik Kulturalny |
|
Powrót do góry |
|
 |
t888om Gość
|
Wysłany: Thu Sep 27, 2012 6:36 pm Temat postu: |
|
|
No cóż - brak w kartach PCI WOl to chyba główny problem. Dziękuję za informację - od tej strony do tego nie podszedłem:) Nie pozostaje mi nic innego jak ręcznie aktualizować te dwa kompy. Albo... wymienić płyty gówne;]
Pozdrawiam |
|
Powrót do góry |
|
 |
Mirek Administrator

|
Wysłany: Sat Sep 29, 2012 10:42 pm Temat postu: odp |
|
|
Zanim wymienisz płytę:
1. Na początek sprawdź, czy karty można przełączyć w tryb WOL
Cytat: | 1) Włącz funkcję WOL w systemie Vista w celu zapewnienia obsługi funkcji zdalnego włączania komputera.
Domyślne ustawienie we właściwościach karty sieciowej w systemie Vista wyłącza funkcję WOL, przez co funkcja zdalnego włączania w programie Intel® PAT nie będzie działać pomimo uaktywnienia funkcji WoL w BIOS komputera. Aby rozwiązać ten problem:
a) Kliknij prawym przyciskiem myszy ikonÄ™ „Komputer†i wybierz polecenie „ZarzÄ…dzajâ€.
b) W sekcji Menedżer urzÄ…dzeÅ„ znajdź kartÄ™ sieciowÄ… (Karty sieciowe/Połączenie sieciowe Intel® PRO/100 VM). Kliknij to urzÄ…dzenie prawym przyciskiem myszy i wybierz polecenie „WÅ‚aÅ›ciwoÅ›ciâ€.
Na karcie ZarzÄ…dzanie energiÄ… zaznacz opcjÄ™ „Zezwalaj komputerowi na wyłączanie tego urzÄ…dzenia w celu oszczÄ™dzania energii†oraz „Zezwalaj temu urzÄ…dzeniu na wznawianie pracy komputeraâ€, a także upewnij siÄ™, że nie jest zaznaczona opcja „Zezwalaj tylko stacjom zarzÄ…dzajÄ…cym na wznawianie pracy komputeraâ€, |
2. W związku z tym, że instalacja IPAT Client odbywała się dla innej karty należy zainstalować IPAT klienta na nowo. Można go pobrać z zasobów serwera ClientApps\IPATMAN lub bezpośrednio z płyty |
|
Powrót do góry |
|
 |
|