| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat | 

| Autor | Wiadomość | 

| zondal Użytkownik Forum

| 

|  Wysłany: Fri Jan 06, 2006 10:14 am    Temat postu: DHCP |   |  
				| 
 |  
				| Witam, Namnożyło mi się serwerów DHCP i chciałbym to jakoś uporządkować - może coś poradzicie.
 Szkolny serwer (obsługa stacji w pracowni) ma domyślnie zapuszczony serwer DHCP, z którego mogę korzystać, gdy SBS (dla uproszczenia tak nazwijmy ten komputer) jest włączony.
 W sieci sÄ… jeszcze inne komputery (poza pracowniÄ…).
 Dystrybucją Internetu zajmuje się modem ADSL z wbudowanym routerem - kolejny serwer DHCP, do niego zaś podłączony jest Access Point Wi-Fi (trzeci serwer DHCP).

Stąd moje pytanie jak najbardziej optymalnie skonfigurować DHCP w powyższej konfiguracji, w taki sposób, aby podłączanie kolejnych klientów sprowadzało się do wetknięcia kabelka do karty sieciowej lub kliknięcia połącz w przypadku sieci bezprzewodowej (na razie jest to sieć o swobodnym, ogólnym dostępie).

Czy (jak) mogę wyłączyć serwer DHCP SBS'a, ustawiając jako jedyny ten w ADSL'u, wyłączając również ten z AP?
 |  | 

| Powrót do góry |  | 

|  | 

| Maciek Administrator

| 

|  Wysłany: Fri Jan 06, 2006 1:00 pm    Temat postu: |   |  
				| 
 |  
				| W sieci może pracować tylko jeden serwer DHCP. Z reguły po włączeniu komputera z drugim serwerm DHCP ten pierwszy się wywala. W przypadku urządzeń sprzętowych zapewne jest mechanizm powodujący natychmiastowy restart, więc potem wywali się ten, który jest na komputerze. Sądzę, że najlepszym wyjściem jest zostawienie tego, który jest w routerze (o ile jest w jednej sieci z pozostałymi), natomiast usługę dhcp na sbs można wyłączyć,  choć o ile pamiętam trzeba się przy tym sporo naklikać  _________________

Belfer.one.PL 
   Autorski Przewodnik Kulturalny
 |  | 

| Powrót do góry |  | 

|  | 

| Mirek Administrator

| 

|  Wysłany: Fri Jan 06, 2006 2:33 pm    Temat postu: rada |   |  
				| 
 |  
				| Choć brak mi informacji jaki masz sbs i internet to moja rada jest taka. Zorganizuj to tak, jak opisaliśmy z Maćkiem i Krystianem w testowaniu. Są dwa artykuły na ten temat: 
 z SBS NT4 - http://www.kopi.eduforum.pl/arty/nnd/index1.htm

z SBS 2003 - http://www.kopi.eduforum.pl/arty/nnd/index.htm

Stawiamy NND, który odbiera sygnał internetowy radiowo, bądź przez neo za pośrednictwem modemu (tutaj ustawiamy je na brydge bez dhcp - można to zrobić zarówno w modemie jak i AP). Pracownia jak i inne komputery otrzymują stały adres, który w przypadku SBSa nie eliminuje pracy jego DHCP. Oczywiście w NND tę usługę należy zatrzymać. Rozwiązanie kapitalne, gdyż umożliwia pracę pod kontrolą (jeśli mamy na to ochotę), weryfikuje treści i programy (jeśli mamy na to ochotę), umożliwia zastosowanie serwera www itp.

Co do zatrzymania usług DHCP w SBSach. W nowszych wersjach SBSa - START Zarządzanie serwerem - Usługi - prawy klik na DHCP - Zatrzymaj (można również przez  Narzędzia administracyjne wybrać DHCP - akcje Zatrzymaj).

W starszych wersjach: Podgląd Zdarzeń - Usługi - Serwer DHCP - Zatrzymaj (lub Narzędzia administracyjne - DHCP - Akcje - Zatrzymaj lub Panel Sterowania- Usługi)

Pozdrawiam
 |  | 

| Powrót do góry |  | 

|  | 

| 

|  Wysłany: Mon Jan 09, 2006 12:13 pm    Temat postu: |   |  
				| 
 |  
				| Mój serwer to SBS2K czyli Windows 2000. Rozwiązanie z ndd na razie odpada, bo z tego co zdołałem się zorientować wymaga dodatkowego komputera, lepiej niech dzieciaki na nim pracują.
 DHCP z routera ADSL wydaje mi się najlepszym rozwiązaniem. Zastanawiam się tylko czy nie skomplikuje łączenia z serwerem w przypadku automatycznej instalacji stacji (z obrazu)?
 |  | 

| Powrót do góry |  | 

|  | 

| JakubC Moderator

| 

|  Wysłany: Mon Jan 09, 2006 8:33 pm    Temat postu: |   |  
				| 
 |  
				|  	  | Cytat: |  	  | Zastanawiam się tylko czy nie skomplikuje łączenia z serwerem w przypadku automatycznej instalacji stacji (z obrazu)? | 
 To skąd komputer ma adres nie ma znacznia, ważne żeby był w tej samej klasie. Jeżeli tak będzie, instalacja przebiegnie bez problemu.

Pozdrawiam

| Powrót do góry |  | 

|  | 

| 

|  Wysłany: Tue Jan 10, 2006 8:23 am    Temat postu: |   |  
				| 
 |  
				| Wpadłem na jeszcze inny pomysł: W serwerze zapodam 2 karty sieciowe, natomiast na modemie ADSL (lub AP) zostawię włączony drugi DHCP. Nie powinno być konfliktu pomiędzy tymi serwerami i w żaden sposób nie zmieni to konfiguracji szkolnej pracowni. 
 Przy okazji:
 Jak zmienić pulę adresów serwera DHCP (Win2k SBS)?
 Domyślnie jest 192.168.16.10-192.168.16.200... chciałbym ograniczyć do 192.168.16.50 (np)
 PS. Wczoraj odpaliłem zewnętrzną antenę Wi-Fi - ale ma power'a!
 |  | 

| Powrót do góry |  | 

|  | 

| JakubC Moderator

| 

|  Wysłany: Tue Jan 10, 2006 10:18 am    Temat postu: |   |  
				| 
 |  
				| Jest to dość mądre wyjście. W razie awarii któregoś z urządzen, nie mam Internetu ale chodzi nam sala (z domeną).
 Jednak jak rozumiem wtedy Internet do stacji 'leciał' by zachaczając jeszcze o serwer? Według mnie to minus rozwiązania.

Pozdrawiam

| Powrót do góry |  | 

|  | 

| Grzegorz Dwornicki Moderator

| 

|  Wysłany: Tue Jan 10, 2006 4:19 pm    Temat postu: |   |  
				| 
 |  
				| start>programy>narzedzie administracyje>DHCP bedac zalogowanym na serwerze, nastepnie przy pierwszym "+" bylo pod menu z zakresem klikasz na istniejacym i go edytujesz |  | 

| Powrót do góry |  | 

|  | 

| 

|  Wysłany: Tue Jan 10, 2006 9:05 pm    Temat postu: |   |  
				| 
 |  
				| Ha, Próbowałeś to zrobić? Mam tam tylko jeden zakres (właśnie ten z powyższego postu) i nie ma opcji edycji (czy zmiany) Mogę za to dodać jakieś wykluczenia... Nie kumam.
 |  | 

| Powrót do góry |  | 

|  | 

| Grzegorz Dwornicki Moderator

| 

|  Wysłany: Thu Jan 12, 2006 11:54 am    Temat postu: |   |  
				| 
 |  
				| nie raz - zawsze moglem edytowac |  | 

| Powrót do góry |  | 

|  |