Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
wietur Użytkownik Forum
|
Wysłany: Mon Apr 16, 2012 6:00 pm Temat postu: [ROZWIÄ„ZANY] problem z srwerem |
|
|
Witam serdecznie!
Zostałem opiekunem pracowni komputerowej, w której jest zainstalowany serwer z SBS2003R2 oraz 10 stacji roboczych z systemem MS Vista.
Ponieważ jest to dla mnie nowe zadanie chciałbym się Państwa poradzić w kilku kwestiach.
Zauważyłem, że komputer który oryginalnie był serwerem ma uszkodzoną płytę główną. Poprzednik dysk z serwera podpiął do jednego z komputerów uczniowskich. Po włączeniu go system wstaje i pojawia się okienko logowania. Po podaniu prawidłowych danych po chwili na ekranie pojawia się informacja, że należy aktywować system windows. Po potwierdzeniu chęci takiej aktywacji po chwili komputer się wylogowuje.
Na komputery uczniów można się zalogować zarówno do konta ucznia jak i nauczyciela. Również na konto sbsmen\administrator. Jest dostęp do internetu ale system nie pobiera aktualizacji.
Moje pytanie czy taka procedura "postawienia nowego" serwera jest prawidłowa, czy problem z aktywacją wynika z różnicy płyt komputerów.
Co zrobić aby komputery uczniowskie pobierały aktualizacje systemu Windows.
I najważniejsze jak dostać się na konto administratora serwera?
Za pomoc z góry dziękuję.
Pozdrawiam |
|
Powrót do góry |
|
 |
Napinator Użytkownik Forum

|
Wysłany: Tue Apr 17, 2012 7:39 am Temat postu: Re: problem z srwerem |
|
|
wietur napisał: | Poprzednik dysk z serwera podpiÄ…Å‚ do jednego z komputerów uczniowskich. |
O matko :)
Dobrze rozumiem, że komputer uczniowski pełni teraz rolę serwera ? Czy komputery uczniowskie widzą serwer (proszę w start -> uruchom wpisać \\nazwa_serwera i kliknąć enter). Komputery pobieraja aktualizacje z WSUSA czy z witryny Microsoftu ?
Co do aktywacji, jaki widzisz komunikat ? Aktywacje można wykonać telefonicznie. |
|
Powrót do góry |
|
 |
szulcusie Użytkownik Forum

|
Wysłany: Tue Apr 17, 2012 8:26 am Temat postu: |
|
|
To nie o matko!!! Tylko potrzeba matką wynalazków. W pracowniach dla szkoły podstawowej i gimnazjum, serwer i stacje uczniowskie są takie same. Też podmieniłam twardy dysk, dołożyłam kartę sieciową, kiedy na serwerze padła płyta. Nie sprawdzałam wtedy czy aktualizują się stacje bo zamiana była tylko na 3 dni, ale pracownia chodziła  _________________ Alicja |
|
Powrót do góry |
|
 |
Mirek Administrator

|
|
Powrót do góry |
|
 |
wietur Użytkownik Forum
|
Wysłany: Tue Apr 17, 2012 10:04 am Temat postu: |
|
|
Dziękuję bardzo za zainteresowanie.
"Dobrze rozumiem, że komputer uczniowski pełni teraz rolę serwera ?"
TAK jest to prawda.
"Czy komputery uczniowskie widzą serwer (proszę w start -> uruchom wpisać \\nazwa_serwera i kliknąć enter)."
Myślę że tak. sprawdzę to dopiero w przyszłym tygodniu. Po uruchomieniu IE na stacji uczniowskiej jako sbsmen\administrator pojawia się strona sbs2003. Ale nie pamiętam dobrze.
"Komputery pobieraja aktualizacje z WSUSA czy z witryny Microsoftu ? "
Jak poproszę o atualizację to dostaję komunikat, że nie można połączyć się z serwerem aktualizacji i prośbą o kontakt z administratorem.
"Co do aktywacji, jaki widzisz komunikat ? Aktywacje można wykonać telefonicznie."
jak "wstaje" serwer to pojawia się komunikat, że nie można było załadować jakiegoś (nie pisze jakiego) urządzenia lub usługi. Później jest komunikat o ctrl_alt_del. Po pojawieniu się okienka logowania i wpisaniu poprawnych danych po chwili pojawia się komunikat, że system nie jest aktywowany i pytanie czy chcę to zrobić teraz. Daję TAK i po chwili mignie komunikat LOGOUT i mam znowu ctrl_alt_del.
"serwer i stacje uczniowskie sÄ… takie same"
serwer chodził na płycie Gigabyte stacje mają płyty intela ALTON Bay D946GZAB.
Dzisiaj stwierdziłem na płycie Gigabayta dwa spuchnięte kondensatory i dałem ją do naprawy. Może się uda. Na rynku nie ma już takich płyt ani na rynku wtórnym. Jak mi powiedziano w szkole serwer umarł gdy w zimie były przepięcia prądu. Dziwne z drugiej strony, że dostawca dając taki sprzęt nie pomyślał o UPS-ie!! Oczywiście poprosiłem dyrekcję szkoły o pilny zakup takiego urządzenia.
Jeszcze raz dziękuję pomoc i proszę o więcej. Na wszystkie pytania odpowiem szczegółowo w późniejszym terminie bowie, ta szkoła jest w innej miejscowości i dojeżdżam tam raz w tygodniu.
Pozdrawiam |
|
Powrót do góry |
|
 |
wietur Użytkownik Forum
|
Wysłany: Tue Apr 17, 2012 10:12 am Temat postu: |
|
|
Zapomniałem dodać, że płyta serwera to Gigabyte GA945GCMX-S2
Pozdrawiam |
|
Powrót do góry |
|
 |
wietur Użytkownik Forum
|
Wysłany: Tue Apr 24, 2012 11:46 am Temat postu: |
|
|
Witam ponownie.
W komputerze, który pełnił rolę serwera znalazłem drugi niepodpięty dysk twardy. Postanowiłem go podpiąć do komputera uczniowskiego, który teraz pełni rolę serwera. Po ponownym uruchomieniu serwer "wstał" bez problemu. Przeprowadziłem aktywację przez internet i zainstalowałem aktualizacje. Teraz wszystko chodzi OK!
W starym serwerze zainstalowałem nową płytę, starej nie udało się uratować, i czeka mnie ponowne przełożenie dysków. Ciekawe czy się uda?
Napiszę w przyszłym tygodniu.
Dziękuję za pomoc. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|