Forum KOPI Strona Główna KOPI
Forum Klubu Opiekunów Pracowni Internetowych

FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Problem z profilami po reinstalacji serwera

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum KOPI Strona Główna -> SBS 2003 R2 edycja jesieÅ„ 2007 - wiosna 2008
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
JakubM
Gość

PostWysłany: Wed Feb 22, 2012 3:19 pm    Temat postu: Problem z profilami po reinstalacji serwera Odpowiedz z cytatem

Witam

Byłem zmuszony przeinstalować system na serwerze, w związku z czym wykonałem następujące kroki:
1. Przeinstalowałem system na serwerze korzystając z kolekcji SBS2003R2 - Edycja Lato 2007.
2. Podłączyłem komputery klienckie do domeny i upewniłem się, że trafiły do sbsmen.local/Computers.
3. Przekopiowałem katalogi z danymi uzytkowników ze starego dysku (praktycznie całą zawartość partycji O).

Na stacjach klienckich pojawiły się następujące problemy:

- początkowo wyświetlała się jedynie część dotychczasowej zawartości pulpitu. Zauważyłem, że nie pokazuje się to, co jest w katalogach O:\Desktop. Przekopiowałem wszystko z O:\Desktop do O:\Profiles i już jest ok, ale po co w takim razie pulpit jest rozbity na dwa katalogi, z których jeden nie działa?

- podobny problem mam z katalogiem Moje Dokumenty. Na profilu klienckim katalog ten jest pusty. Mam dostęp do tych dokumentów dopiero gdy wejdę na dysk sieciowy H: zamapowany z lokalizacji \\sbs2007\redirected$\%username%\Moje dokumenty. Co należy zrobić, aby dokumenty pojawiały się we właściwym miejscu?

- Przy wylogowywaniu użytkowników na wszystkich stacjach pojawia się komunikat: "System Windows nie może zaktualizować Twojego profilu mobilnego. Możliwym powodem tego błędu są problemy z siecią lub brak wystarczających praw zabezpieczeń.". Oczywiście profil na serwerze się nie aktualizuje. Na ile zdołałem się zorientować, nie ma problemu z połączeniem sieciowym. Nadałem chwilowo pełne uprawnienia dla wszystkich użytkowników do katalogów Profiles i Redirected na dysku O:. Niestety nic to nie dało.

- Nie mogę zmienić ustawień językowych. Przy każdym logowaniu jako domyślny ustawia mi się język angielski, klawiatura US. Nawet jeśli ręcznie ustawię polski układ jako domyślny i wyrzucę angielską klawiaturę to nie mogę wpisywać polskich ogonków. Dodatkowo po przelogowaniu ponownie pojawia się angielska klawiatura.

Oprócz samego zestawu płyt nie mam żadnej dokumentacji, w związku z czym trochę błądzę po omacku. Bardzo proszę o wskazówki co zrobić z opisanymi problemami.

Pozdrawiam,
Jakub
Powrót do góry
apc
Użytkownik Forum

PostWysłany: Wed Feb 22, 2012 3:41 pm    Temat postu: Re: Problem z profilami po reinstalacji serwera Odpowiedz z cytatem

JakubM napisał:

2. Podłączyłem komputery klienckie do domeny i upewniłem się, że trafiły do sbsmen.local/Computers.

Nazwy komputerów domeny powinny być w kontenerze sbsmen.local\Men\Komputery a nie sbsmen.local\Computers.
Mirek
Administrator

PostWysłany: Wed Feb 29, 2012 8:30 pm    Temat postu: odp Odpowiedz z cytatem

Nie jestem pewien, czy przekopiowanie dysku jest odpowiednim zabiegiem dla udziałów, które muszą mieć odpowiednie uprawnienia i właścicieli. Radziłbym użycie odpowiedniego pliku wsadowego uprawnienia.zip, który należy pobrać z serwera OEiZiK.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Roman Mor
Moderator

PostWysłany: Wed Feb 29, 2012 10:08 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Zwykłe przekopiowanie rzeczywiście nie załatwia sprawy. Lepiej jest skopiwać całą partycję O. Jakiś czas temu to robiłem, bo dysk była za mały i partycję O skopiowałem (przy pomocy NG) na drugi dysk fizyczny.
JakubM
Użytkownik Forum

PostWysłany: Thu Mar 01, 2012 10:00 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

@apc:
Przeniosłem komputery do kontenera sbsmen.local\Men\Komputer. Nic to nie dało.

@Mirek:
Przekopiowałem samą zawartość a nie całe katalogi. Katalogi były tworzone automatycznie przy instalacji, więc i uprawnienia są chyba odpowiednio skonfigurowane. Ponadto przydzieliłem wszystkim użytkownikom (patrz opis trzeciego problemu) pełne uprawnienia do katalogów Profiles i Redirected, więc nawet jeśli któryś użytkownik nie miał np. prawa zapisu w danym katalogu to już je ma.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Roman Mor
Moderator

PostWysłany: Thu Mar 01, 2012 10:16 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Zdaje się, że przedobrzyłeś. Po prawidłowej instalacji serwera i założeniu kont użytkowników (jeśli chce sie mieć inne niż studenci), gdy chciałeś zachować zawartość katalogów domowych użytkowników, należało posłużyć się skryptem do kopiowania zawartości (np. polecenie xcopy wewnątrz pętli for jeśli się da) lub po prostu udostępnić te dane by użytkownicy mogli je sami skopiować. Całkowicie zbędne i raczej szkodliwe jest kopiowanie do O:/Profiles. Profile użytkowników tworzą się automatycznie przy pierwszym logowaniu, można, i czasem trzeba, je kasować.
Wracając jeszcze do kopiowania danych uzytkowników - należało kopiować do O:/redirected nie całe katalogi ze starego dysku lecz ich zawartość czyli nie np. student001c na student001c lecz student001c/Pulpit na student001c/Pulpit i student001c/student001c - dokumenty na student001c/student001c - dokumenty. I żadnych ręcznych manipulacji z uprawnieniami.
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum KOPI Strona Główna -> SBS 2003 R2 edycja jesieÅ„ 2007 - wiosna 2008 Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

Skocz do: