Forum KOPI Strona Główna KOPI
Forum Klubu Opiekunów Pracowni Internetowych

FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

The requested Web page is categorized as "uncategorised

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum KOPI Strona Główna -> SBS 2003 R2 edycja jesieÅ„ 2007 - wiosna 2008
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Andrzej123
Użytkownik Forum

PostWysłany: Thu Jan 26, 2012 6:57 pm    Temat postu: The requested Web page is categorized as "uncategorised Odpowiedz z cytatem

W pracowni przy próbie wejścia na niektóre strony internetowe lub ich linki pojawia się komunikat "The requested Web page is categorized as "uncategorised" and has been blocked by Web Content Filter. Please contact your system administrator for further information."
Problem w tym, że według komunikatu mam zgłosić się sam do siebie a ja nie mam pojęcia co z tym zrobić. Problem pojawia się bez względu na przeglądarkę.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Napinator
Użytkownik Forum

PostWysłany: Thu Feb 02, 2012 10:04 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Na serwerze działa ISA ?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Numer GG
Andrzej123
Użytkownik Forum

PostWysłany: Mon Feb 13, 2012 10:37 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Częściowo sam sobie odpowiem.
Ostatnio przypadkiem uświadomiłem sobie, że problem leży chyba po stronie jakiejś zapory na routerze. Wnioskuje to z tego, że identyczny komunikat blokujący wyskakuje na komputerze dyrekcji w gabinecie obok. Jej komputer ma Internet właśnie z tego routera i jednocześnie nie jest podłączony do serwera SBS.
Mój problem polega na tym, że jestem tam tylko na zastępstwie i to nie ja zakładałem tę zaporę. Kolejny problem jest taki, że nie mam hasła do routera, czyli mógłbym go zresetować ale z parametrami do konfiguracji Internetu w szkole tez krucho (pewnie z dużym trudem bym je w końcu odzyskał ale przyszło mi do głowy inne rozwiązanie).
Największy problem polega na tym, że wśród blokowanych stron znajduje się strona internetowa tej szkołySad. I tu pojawia się mój pomysł. A może zamiast walczyć z zaporą zmienić jakieś parametry na stronie szkoły aby zaczęła się wyświetlać.
W tym momencie proszę o rade co zmienić w parametrach strony? Z komunikatu wynikałoby, że może trzeba pogrzebać coś w KATEGORIACH bo komunikat mówi, że strona jest "nieskategoryzowana".
Powrót do góry
Maciek
Administrator

PostWysłany: Mon Feb 13, 2012 12:23 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Może po prostu przedstawić problem dyrekcji i niech go rozwiąże. Ktoś w końcu to konfigurował. Nich go ściągną.
Grzebanie w kodzie strony to nie jest najlepszy pomysł.
A tak BTW to co to jest za router?

Autorski Przewodnik Kulturalny
Powrót do góry
Andrzej123
Użytkownik Forum

PostWysłany: Tue Feb 14, 2012 10:19 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

DrayTek Vigor 2910. A tak BTW, to forum też jest blokowane przez routher.
Powrót do góry
Maciek
Administrator

PostWysłany: Wed Feb 15, 2012 12:17 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

No to trzeba znaleźć i ściągnąć osobę, która konfigurowała tego Drayteka. Najwidoczniej filtr zastosowany w tej maszynce został ustawiony zbyt restrykcyjnie. Możliwe po prostu że jest tam zestaw dozwolonych stron, a cała reszta jest blokowana.

Autorski Przewodnik Kulturalny
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum KOPI Strona Główna -> SBS 2003 R2 edycja jesieÅ„ 2007 - wiosna 2008 Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

Skocz do: