Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
KillBill Użytkownik Forum
|
Wysłany: Sun Jan 29, 2012 8:27 pm Temat postu: Kilka problemów mÅ‚odego administratora |
|
|
Witam,
Niedawno otrzymałem w 'prezencie" pracownię, edycja wiosna 2008. Nie mam doświadczenia w administrowaniu SBS. Potrzebuje Waszej pomocy w rozwiązaniu kilku problemów:
1) Na jednej stacji nie można zalogować się na studenta006c, na pozostałych profil ładowany jest poprawnie. Inne profile na tej stacji działają poprawnie.
2) Mam 10 stanowisk uczniowskich z czego na czterech mam problem z instalacją programów tzn. po wklejeniu skrótu zainstalowanego programu na serwer do katalogu poziomc w menu start nic się nie pojawia, program jest dostępny tylko z konta administratora. Menu start na tych czterech komputerach jest bardzo okrojone.
3) Zastanawiam się nad rezygnacją, wyłączeniem IPAT. Wiem, że na stanowiskach uczniowskich sprawa jest prosta wystarczy F3 i disable. Czy tak samo należy postąpić na serwerze ?
pozdrawiam
Paweł |
|
Powrót do góry |
|
 |
Roman Mor Moderator
|
Wysłany: Sun Jan 29, 2012 11:29 pm Temat postu: Re: Kilka problemów mÅ‚odego administratora |
|
|
KillBill napisał: | 1) Na jednej stacji nie można zalogować siÄ™ na studenta006c, na pozostaÅ‚ych profil Å‚adowany jest poprawnie. Inne profile na tej stacji dziaÅ‚ajÄ… poprawnie. | UsuÅ„ profil użytkownika z O:\profiles na serwerze - caÅ‚y katalog. UsuÅ„ również ten profil ze stacji (z Documents and Settings). KillBill napisał: | 2) Mam 10 stanowisk uczniowskich z czego na czterech mam problem z instalacjÄ… programów tzn. po wklejeniu skrótu zainstalowanego programu na serwer do katalogu poziomc w menu start nic siÄ™ nie pojawia, program jest dostÄ™pny tylko z konta administratora. Menu start na tych czterech komputerach jest bardzo okrojone. | Czy te komputery sÄ… we wÅ‚aÅ›ciwej jednostce organizacyjnej w Active Directory: Men\Komputery (dla XP) lub Men\KomputeryVista (dla Visty)?
KillBill napisał: | 3) Zastanawiam siÄ™ nad rezygnacjÄ…, wyłączeniem IPAT. Wiem, że na stanowiskach uczniowskich sprawa jest prosta wystarczy F3 i disable. Czy tak samo należy postÄ…pić na serwerze ? | IPATA-a nie używam, wiÄ™c tu nie pomogÄ™. _________________ Pozdrawiam, RM |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: Mon Jan 30, 2012 2:02 pm Temat postu: |
|
|
1. Usuwałem katalog z serwera już kilka razy, również ten na komputerze lokalnym (mam Visty więc usuwałem C\users\student006c) i nic to nie pomogło. Na serwerze po probie logowanie pojawia się nowy katalog lecz pusty.
2. Komputery znajdujÄ… siÄ™ w jednostce Men\KomputeryVista
Może ktoś zna inne rozwiązanie ?
Paweł |
|
Powrót do góry |
|
 |
Napinator Użytkownik Forum

|
Wysłany: Thu Feb 02, 2012 10:00 pm Temat postu: |
|
|
Dlaczego chcesz wyłączyć IPATa ? |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: Fri Feb 03, 2012 10:28 pm Temat postu: |
|
|
Napinator napisał: | Dlaczego chcesz wyłączyć IPATa ? |
Po pierwsze dlatego, że u mnie nie działa właściwie, źle pokazuje aktualny status jednostek. Zdaje się, że instalatorzy nie stosowali się do zaleceń np. w ustawieniach mam baund to server ustawione na YES wg instrukcji ma być na NO co może podobno sprawiać problemy. Ponieważ, nie mam doświadczenia w tym zakresie trochę boję się eksperymentować więc wolę IPATA wyłączyć.
Po drugie IPAT to zdaje się technologia którą możemy spotkać w głównie, nie chcę napisać że tylko, w szkołach więc po co wyrabiać niepotrzebne nawyki w administrowaniu.
Pozdrawiam
Paweł |
|
Powrót do góry |
|
 |
micro Użytkownik Forum
|
Wysłany: Tue Feb 07, 2012 9:37 am Temat postu: |
|
|
Cytat: | ...ustawieniach mam baund to server ustawione na YES wg instrukcji ma być na NO co może podobno sprawiać problemy... |
Owszem może, przez duże M i to tylko przy dodawaniu nowego komputera. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: Tue Feb 07, 2012 8:21 pm Temat postu: |
|
|
micro napisał: |
Owszem może, przez duże M i to tylko przy dodawaniu nowego komputera. |
co zatem powoduje, że status jednostek w konsoli IPAT nie jest wyświetlany poprawnie, jak to zmienić ? |
|
Powrót do góry |
|
 |
micro Użytkownik Forum
|
Wysłany: Thu Feb 09, 2012 11:19 am Temat postu: |
|
|
Być może, po prostu wykonać "odśwież". |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: Thu Feb 09, 2012 10:41 pm Temat postu: |
|
|
nie pomaga |
|
Powrót do góry |
|
 |
micro Użytkownik Forum
|
Wysłany: Mon Feb 13, 2012 11:28 am Temat postu: |
|
|
Czy wszystkie komputery masz zarządzane ?. Jeśli nie to status może być niezgodny ze stanem faktycznym.
Czasem też konsola nie pokazuje prawidłowego stanu, jeśli komputery były wyłączane ręcznie, a nie przy pomocy konsoli. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: Mon Feb 13, 2012 1:37 pm Temat postu: |
|
|
micro napisał: | Czy wszystkie komputery masz zarzÄ…dzane ?. JeÅ›li nie to status może być niezgodny ze stanem faktycznym.
Czasem też konsola nie pokazuje prawidłowego stanu, jeśli komputery były wyłączane ręcznie, a nie przy pomocy konsoli. |
Tak wszystkie są zarządzane. Rzeczywiście są wyłączane ręcznie. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|