Forum KOPI Strona Główna KOPI
Forum Klubu Opiekunów Pracowni Internetowych

FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

[ROZWIĄZANY] Blokowanie stron

Napisz nowy temat   Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi    Forum KOPI Strona Główna -> SBS 2003 R2 edycja jesieÅ„ 2007 - wiosna 2008
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
PiotrW007
Gość

PostWysłany: Mon Jan 09, 2012 9:24 am    Temat postu: [ROZWIÄ„ZANY] Blokowanie stron Odpowiedz z cytatem

Witam wszystkich,
Mam następujący problem. Serwer był zainstalowany z obrazu na płytach, tzn. od razu wgrana została cała konfiguracja łącznie z regułami w isa.
Musiałem niedawno zablokować strony erotyczne ponieważ nie mamy opiekuna. Skorzystałem z instrukcji dostępnej na stronie: http://sbs.oeiizk.edu.pl/arch/blacklists/index.php?sr=instrukcja
Jednym z kroków jakie trzeba było wykonać to wygenerowanie reguły sbs internet access rule, za pomocą kreatora konfiguracji sieci.
Wcześniej tej reguły nie miałem, były inne automatycznie skonfigurowane po wgraniu obrazu.
Po zdefiniowaniu reguł blokowania, internet działa strasznie wolno. W minutach można liczyć komunikaty: twa ustalanie adresu serwera..., itd., a często otrzymuje po tym wszystkim komunikat: nie udało się odnaleźć serwera i koniec.
Próbowałem wyłączać reguły blokowania, przesuwać je za i przed inne, usunąłem też regułę sbs internet access rule i skonfigurowałem wszystko dla jednej z reguł które miałem wcześniej w isa. Nic z tego nie pomaga.
Wydaje mi się, że ma tu wpływ odpalenie kreatora sieci, ale nie jestem pewien.
Nie chciałbym instalować serwera jeszcze raz.
Może ktoś z Państwa ma pomysł co może być przyczyną takiej sytuacji?
Z góry dziękuję za wszelką pomoc,
Pozdrawiam,
Piotr Wiśniewski
Powrót do góry
Roman Mor
Moderator

PostWysłany: Mon Jan 09, 2012 11:20 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Użycie kreatora na pewno nie powinno zaszkodzić. Nie wiadomo jednak co za konfigurację miałeś w obrazie, z którego odzyskałeś system. Sam fakt, że nie było tam sbs internet access rule świadczy o tym, że ani razu nie był uruchomiony kreator więc jest to czyjaś radosna twórczość niezgodna z założeniami projektu.. W każdym razie ostatnia regułą w Firewall Policy powinna być Last default rule, przed nią właśnie SBS Internet Access Rule, wyżej zaś reguły z Blacklist nie przedzielone innymi, jeszcze wyżej pozostałe.
Proponuję poczytać posty na grupie sbs.blacklist.isa2004 na serwerze sbs.oeiizk.waw.pl. Jest tam sporo na ten temat.
PiotrW007
Gość

PostWysłany: Mon Jan 09, 2012 7:30 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Obraz otrzymałem od firmy która była dostawcą pracowni. Do momentu gdy nie zacząłem blokować stron, wszystko działało pięknie i szybko. Dziękuję za podpowiedź, poczytam.
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi    Forum KOPI Strona Główna -> SBS 2003 R2 edycja jesieÅ„ 2007 - wiosna 2008 Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

Skocz do: