Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Januszczyk Użytkownik Forum
|
Wysłany: Tue Dec 06, 2011 9:03 am Temat postu: IPAt nie widzi HD klientów |
|
|
Witam
Po awarii serwera (spalona płyta gł) zmuszony byłem do postawienia serwera (wiosna 2008) z czerwonych płytek. W tzw. międzyczasie nim znalazłem podobną płytę (stara chipset intel 945, nowa 965) uczniowie, po wcześniejszym odblokowaniu ochrony dysku, pracowali lokalnie. Serwer postawiony działa. Powtórnie zablokowałem dyski lokalne. Po rozpoczęciu procedury dodawania klientów do domeny, przeniosłem kompy do "zarządzanych" i chcę dokonać instalacji "z serwera do klienta" I tu pojawia się problem w postaci komunikatu Błąd: 192.168.28.40 nie można znaleźć żadnych dysków twardych. Cała instalacja leży. W czym problem. Nadmienię, że lokalnie dysk pracuje bez najmniejszych problemów.
ProszÄ™ o sugestie
Pozdrawiam _________________ Dziękuję, Pozdrawiam |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: Tue Dec 06, 2011 1:35 pm Temat postu: |
|
|
WalczÄ™ z problemem.
Okazało się, że podczas próby dokonania konfiguracji stacji (ustawienia w biosie i ipad) Stacja jest dodana do niezarządzanych. Po jej przeniesieniu do zarządzanych widnieje przy niej informacja Niekontrolowany. Okazuje się, że stacja nie widzi serwera IPAT - "IPAT Serwer was not found". Może IPAT-a na serwerze źle skonfigurowałem. Dodam, że DHCP przydziela stacji ip. Jestem w desperacji Proszę o pomoc _________________ Dziękuję, Pozdrawiam |
|
Powrót do góry |
|
 |
Mirek Administrator

|
Wysłany: Thu Dec 08, 2011 1:38 pm Temat postu: odp |
|
|
Na początek proszę sprawdzić, czy stacje po zalogowaniu mają taki sam adres IP jak w konsoli IPAT. Z instalacją stacji przez IPAT są problemy z dyskami, w których wyłączono ochronę. Moim zdaniem sposobem na odbudowę integralności dysków może być:
1. Ponowne dodanie do domeny w konsoli serwera IPAT
http://pomoc.koncept.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=97&Itemid=39
2. Utworzenie nowego obrazu z klienta wzorcowego
3. Ponowna instalacja IPAT stacji |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: Thu Dec 08, 2011 7:59 pm Temat postu: |
|
|
Witam
Dziękuję Mirku za informację
Stacje po zalogowaniu na konto lokalne mają taki taki sam ip jak na ipadzie. Faktycznie nie pomyślałem o relacjach zaufania. Sprawdzę z pewnością i odezwę się, choć muszę przyznać że mam coraz mniej ochoty, cierpliwości, czasu na walkę z iPatem. Dzisiaj postanowiłem wyłączyć Ipata na jednej stacji i spróbować postawić ją przez RIS. Wszystko zainicjowało się bez problemu do momentu wyboru obrazu stacji. Do dyspozycji mam tylko "czystego" xp z sp2, nie mam obrazów visty. Problem ten był poruszany na forum, ale nie mogę go odszukać. Co mam zrobić, aby obrazy się pojawiły?
Dziękuję
Pozdrawiam _________________ Dziękuję, Pozdrawiam |
|
Powrót do góry |
|
 |
Roman Mor Moderator
|
Wysłany: Thu Dec 08, 2011 9:51 pm Temat postu: |
|
|
Januszczyk napisał: | Dzisiaj postanowiÅ‚em wyłączyć Ipata na jednej stacji i spróbować postawić jÄ… przez RIS. Wszystko zainicjowaÅ‚o siÄ™ bez problemu do momentu wyboru obrazu stacji. Do dyspozycji mam tylko "czystego" xp z sp2, nie mam obrazów visty. | Nie chce mi sie wierzyć. Po prawidÅ‚owej instalacji serwera z czerwonej kolekcji można wybrac instalacjÄ™ XP (tu obraz z Office 2003 lub bazowy) - UsÅ‚ugi instalacji zdalnej
i chyba dwie wersje obrazu z VistÄ…:
- Start instalatora Windows Vista
- Przechwytywanie obrazu Windows Vista _________________ Pozdrawiam, RM |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: Fri Dec 09, 2011 11:07 am Temat postu: |
|
|
Roman masz rację wszystko jest tak jak napisałeś. Człowiek w ferworze walki popełnia błędy .
Nie daje mi jednak spokoju iPat .
Po zrobieniu relacji zaufania jak sugerował Mirek, ipat widzi stację. Mogę nią zarządzać (włączanie, wyłączanie) lecz brak jest możliwości dokonania instalacji obrazu z serwera do klienta. Obrazy i pakiety są niewidoczne, widzę tylko nazwę Obrazy, Pakiety ale "pudełek" poniżej już nie. Dodatkowo uczniowie nie mogą się zalogować na konta z poziomu d (niepoprawna nazwa lub hasło użytkownika). Komunikacja (pingi) ze stacją ucz. działa w obydwie strony, na kontach lokalnych jest internet.
Teraz wg kolejnej sugestii Mirka biorę się za stworzenie nowego obrazu z komputera wzorcowego. Czy pomoże - napiszę _________________ Dziękuję, Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony przez Januszczyk dnia Sat Dec 10, 2011 7:21 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: Sat Dec 10, 2011 7:21 pm Temat postu: |
|
|
Po wykonaniu obrazu ze stacji wzorcowej jest on widoczny w ipadzie w odróżnieniu do tych oryginalnych. Nie chcę na razie stawiać pozostałych stacji z tego obrazu dopóki, klienci nie będą mogli się logować na serwer. Gdzie tkwi błąd w tym logowaniu. Coś było z tymi nazwami pisało się z $? Proszę o pomocy. _________________ Dziękuję, Pozdrawiam |
|
Powrót do góry |
|
 |
Maciek Administrator

Dołączył: 01 Nov 2004 Posty: 2225 Pomógł: 23 Skąd: z Księżyca
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Mirek Administrator

|
Wysłany: Mon Dec 12, 2011 12:08 am Temat postu: odp |
|
|
W takiej sytuacji najlepiej studentowi zmień hasło na nowe własne. Można też dodać przez kopiowanie nowego użytkownika poziomd. Wykluczamy problemy związane z hasłem i nazwą.
Co do obrazów. Należy sprawdzić, czy ścieżka O:\IPAT_images zawiera tworzone obrazy a ponadto warto jeszcze raz uruchomić usługę IPAT services |
|
Powrót do góry |
|
 |
Roman Mor Moderator
|
Wysłany: Mon Dec 12, 2011 9:21 am Temat postu: |
|
|
W tej edycji (po instalacji z kolekcji) nie ma problemów z hasłami. Tak było w edycji Jesień 2005 gdzie hasła były z $. _________________ Pozdrawiam, RM |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: Tue Dec 13, 2011 9:13 pm Temat postu: |
|
|
Dziękuję Panom za zainteresowanie
Problem haseł pokonałem skryptem p. Fabickiego (uprawnienia.cmd) zapomniałem o nim zupełnie. Poszło gładko - uczniowie logują się wprawdzie, na razie tylko na jednym komputerze, ale to kolejny problem. Oto on. Dołączam komputery do domeny wg instrukcji p. Fabickiego http://kopi.edu.pl/index.php?id=9&id2=&fqid=9&faqid=169. Finalizując proces i dodając w iPacie (poprawiłem się ) komputer do domeny, wcale on się tam nie pojawia. Ten jedyny dodał się tam automatycznie dopiero po ok. 20 min Pozostałe nawet po taki czasie nie chcą tego uczynić. Zupełnie nie mam koncepcji co z tym uczynić. _________________ Dziękuję, Pozdrawiam |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: Tue Dec 13, 2011 9:23 pm Temat postu: |
|
|
Dziękuję Panom za zainteresowanie
Problem haseł pokonałem skryptem p. Fabickiego (uprawnienia.cmd) zapomniałem o nim zupełnie. Poszło gładko - uczniowie logują się wprawdzie, na razie tylko na jednym komputerze, ale to kolejny problem. Oto on. Dołączam komputery do domeny wg instrukcji p. Fabickiego http://kopi.edu.pl/index.php?id=9&id2=&fqid=9&faqid=169. Finalizując proces i dodając w iPacie (poprawiłem się ) komputer do domeny, wcale on się tam nie pojawia. Ten jedyny dodał się tam automatycznie dopiero po ok. 20 min Pozostałe nawet po taki czasie nie chcą tego uczynić. Zupełnie nie mam koncepcji co z tym uczynić.
Odnośnie obrazów i pakietów. Obraz utworzony po postawieniu serwera jest widoczny w ipacie. Tych oryginalnych (komputer, skaner) nie ma w O:/ipat_images. Dokopiowałem je tak (pozyskane od kolegi) ale nic to nie dało
Mirek napisał:
Cytat: | warto jeszcze raz uruchomić usługę IPAT services |
Proszę o wyjaśnienie  _________________ Dziękuję, Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony przez Januszczyk dnia Wed Dec 14, 2011 3:58 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
 |
Mirek Administrator

|
Wysłany: Tue Dec 13, 2011 11:25 pm Temat postu: odp |
|
|
Chodzi o zatrzymanie i uruchomienie usługi IPAT service, które jest konieczne przy ponownej konfiguracji ścieżki do obrazów. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: Wed Dec 14, 2011 3:57 pm Temat postu: |
|
|
Witam
Tych usług jest cztery:
IPAT Boot Service v3.1, IPAT Management Service v3.1, IPAT Provisioning Service v3.1 i IPAT Syslog Service v3.1 Wszystkie zatrzymałem i włączyłem ponownie. Efekt - bez zmian. Obrazów nie widać nadal Ten problem może chwilowo poczekać. Poważniejsza sprawa jest taka, że stacje po dodaniu ich w ipacie do domeny wcale się tam nie pojawiają i nie wiem dlaczego? Proszę o pomoc  _________________ Dziękuję, Pozdrawiam |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: Mon Dec 19, 2011 1:28 pm Temat postu: |
|
|
Witam
Doczytałem, że należy ponownie uruchomić IPAT Provisioning Service v3.1. Tak zrobiłem, jedna obrazów nadal nie widać.
Nikt mi nie pomoże
Proszę, moje pomysły wyczerpały się. _________________ Dziękuję, Pozdrawiam |
|
Powrót do góry |
|
 |
|