Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Bazyl3 Użytkownik Forum
|
Wysłany: Wed Jan 21, 2009 12:18 am Temat postu: Reinstalacja SBS 2003 |
|
|
Kilka pytań:
1. Czy szkoła otrzymująca pracownię powinna dostać do niej jakieś dokumenty (manuale) pomagające w ewentualnej reinstalacji oprogramowania.
2. Jakie są domyślne hasła tworzone podczas automatycznej instalacji SBS-a 2003 dla użytkowników (np. dla student001b).
3. Po wielkich bojach udało mi się "postawić" pracownię z edycji Lato 2007, ale końcówki nie logują się lokalnie (same do siebie) przy użyciu haseł, które, jak mi powiedziano, są domyślne, czyli pozioma itd.
Pozdrawiam |
|
Powrót do góry |
|
 |
Maciek Administrator

Dołączył: 01 Nov 2004 Posty: 2225 Pomógł: 23 Skąd: z Księżyca
|
Wysłany: Wed Jan 21, 2009 1:37 pm Temat postu: |
|
|
ad 1. Nie, żadne podręczniki administratora nie były przewidziane, nauczyciele uczestniczą w kursach i tam z reguły mogą nazbierać trochę elektronicznej dokumentacji.
ad 2. Użytkownicy Student_NUMER_LITERKA (np student001d) mają hasło poziom_LITERKA (np. poziomd).
ad 3. Prawidłowo, konta student są do logowania w domenie, lokalnie nie ma takich użytkowników. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Bazyl3 Użytkownik Forum
|
Wysłany: Wed Jan 21, 2009 1:48 pm Temat postu: |
|
|
Maciek napisał: |
ad 2. Użytkownicy Student_NUMER_LITERKA (np student001d) mają hasło poziom_LITERKA (np. poziomd). |
Dlaczego w takim razie po zainstalowaniu serwera z 4 dostarczonych DVD i zainstalowaniu końcówki po LAN-ie użytkownik np. student001b, nie mógł się zalogować na hasło poziomb? Podobnie jak każdy inny user z poziomów a,c,d oraz nauczyciele na domyślne hasło nauczyciel. Dopiero po zresetowaniu haseł dla odpowiedniego profilu w AD pomogło i użytkownicy logują się prawidłowo. Dodam, że po instalacji serwera katalog o:\profiles był pusty, dopiero pierwsze logowania na poszczególne konta spowodowału pojawienie się katalogów profili.
Cytat: | ad 3. Prawidłowo, konta student są do logowania w domenie, lokalnie nie ma takich użytkowników. |
Pani opiekująca się pracownią twierdzi, że bez problemu po pierwszej (firmowej) instalacji, logowała się lokalnie na każdą końcówkę (??)
Pozdrawiam |
|
Powrót do góry |
|
 |
Maciek Administrator

|
Wysłany: Wed Jan 21, 2009 2:31 pm Temat postu: |
|
|
Wszystko wskazuje zatem, ze reinstalacja nie była do końca prawidłowa. Sam się spotkałem z tym zjawiskiem, zdaje się, że przy instalacji z kolekcji może występować ono dość często. Niby wszystko ok, ale hasła nie działają. Katalog o:\profiles zapełnia się dopiero po pierwszym logowaniu usera, to akurat jest normalne.
Natomiast nie wierzę w możliwość lokalnego logowania. Na komputerach lokalnie nie istnieją takie konta, sa one tylko w domenie. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Bazyl3 Użytkownik Forum
|
Wysłany: Wed Jan 21, 2009 4:53 pm Temat postu: |
|
|
Maciek napisał: | Wszystko wskazuje zatem, ze reinstalacja nie byÅ‚a do koÅ„ca prawidÅ‚owa. Sam siÄ™ spotkaÅ‚em z tym zjawiskiem, zdaje siÄ™, że przy instalacji z kolekcji może wystÄ™pować ono dość czÄ™sto. Niby wszystko ok, ale hasÅ‚a nie dziaÅ‚ajÄ…. Katalog o:\profiles zapeÅ‚nia siÄ™ dopiero po pierwszym logowaniu usera, to akurat jest normalne. |
Uhm, czyli 9 godzin drogi przez mękę psu na budę? W dodatku instalator oprócz, tradycyjnego ponoć, komunikatu o błędzie sterownika lub usługi, w żaden sposób nie dał znać, że coś jest nie tak. Ponieważ nie widzę opcji ponownej reinstalacji serwera, pozostanę przy pozmienianych dwudziestu profilach z każdego poziomu, które działają
PS. Te niby samoinstalujÄ…ce siÄ™ pracownie to jednak kosmos jest
PS2. A czy po instalacji z obrazów, którą to instalacje wykonywali tajemniczy "panowie", na świeżej pracowni o:\profiles też był pusty, czy już z utworzonymi katalogami userów?? I czemu, u licha, opiekunowie nie dostali tych płyt z obrazami, tylko instalki, które wołają o pomstę do nieba?
Pozdrawiam i dzięki za pomoc |
|
Powrót do góry |
|
 |
PiotrT Moderator

Dołączył: 25 Jun 2007 Posty: 352 Pomógł: 2 Skąd: nie umiem czytać
|
Wysłany: Wed Jan 21, 2009 5:26 pm Temat postu: |
|
|
1. Katalog o: Profiles po reinstalacji z kolekcji płyt powinien być pusty. zapełnia się w momencie pierwszego logowania uzytkownika.
2. Obrazy dysków - w zależniości od tego która firma robiła obraz są one róznej jakości - w większości przypadków mają sporo błędów, które ręcznie poprawiali instalatorzy w/g przygotowanej dla nich instrukcji i dlatego pracownia działała.
Poza tym szkoła powinna posiadać wtedy licencję na np. takiego Ghosta - a to już jest niemała kasa. ministerstwo za to nie płaci.
Co do możliwości logowania
-Po instalacji możliwe hasła dla użytkowników:
Wariant I:
Student001a - poziom@A
Student001b - poziom@B
Student001c - poziom@C
Student001d - poziom@D
Nauczyciel001n - nauczyciel@N
Wariant II:
Student001a - pozioma
Student001b - poziomb
Student001c - poziomc
Student001d - poziomd
Nauczyciel001n - nauczycieln
Wariant III:
Student001b - poziom$B
Student001c - poziom$C
Student001d - poziom$D
Nauczyciel001n - nauczyciel$N
domyślne hasła mozna zmienić samemu pisząc prosty skrypt lub klikać na każdego uzytkownika i zmieniać ręcznie. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Maciek Administrator

|
Wysłany: Wed Jan 21, 2009 9:49 pm Temat postu: |
|
|
Zgadza się obecnie mam świeżą instalację i hasło np jest poziom$D. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Bazyl3 Użytkownik Forum
|
Wysłany: Wed Jan 21, 2009 10:43 pm Temat postu: |
|
|
Maciek napisał: | Zgadza siÄ™ obecnie mam Å›wieżą instalacjÄ™ i hasÅ‚o np jest poziom$D. |
A od czego to, że już z czystej ciekawości spytam, zależy? I kto powinien znać te hasła? Opiekun pracowni? Bo ja utwierdzony w przekonaniu, że ma być poziomLITERAPOZIOMU, nie wpadłem na genialny w prostocie pomysł jego zmiany w AD, szukając winy gdzie indziej  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Maciek Administrator

|
Wysłany: Wed Jan 21, 2009 11:16 pm Temat postu: |
|
|
Ja też nie mam pojęcia. W pracowni były hasła typu poziomd. Po instalacji sbsa na virtualboxie odkryłem, że poziomd nie pasuje, wówczas chyba Mirek mi zasugerował opcję z $ i okazało się, że pasuje poziom$D. Być może to kwestia tego, kto i kiedy przygotowywał skrypty z danej kolekcji. Faktem jest, że ja nie znalazłem informacji na ten temat w żadnej oficjalnie dostępnej dokumentacji. |
|
Powrót do góry |
|
 |
dividos Użytkownik Forum

|
Wysłany: Wed Jan 21, 2009 11:48 pm Temat postu: |
|
|
Maciek napisał: | Ja też nie mam pojÄ™cia. W pracowni byÅ‚y hasÅ‚a typu poziomd. Po instalacji sbsa na virtualboxie odkryÅ‚em, że poziomd nie pasuje, wówczas chyba Mirek mi zasugerowaÅ‚ opcjÄ™ z $ i okazaÅ‚o siÄ™, że pasuje poziom$D. Być może to kwestia tego, kto i kiedy przygotowywaÅ‚ skrypty z danej kolekcji. Faktem jest, że ja nie znalazÅ‚em informacji na ten temat w żadnej oficjalnie dostÄ™pnej dokumentacji. |
No więc jeśli instrukcje na stronach oeiizk potraktować jako dokumentację to jest to opisane. Na ich stronie są też skryty które należy odpalić po instalacji serwera. Hasła celowo są z $ czy @ - by mieć pewność że użyto skryptów. One nie tylko zmieniają hasła ale i uprawnienia do folderów. Dają m. in. możliwość nauczycielom przeglądać prace uczniów ale nie innych n-li. Admin natomiast może podglądać wszystko.
Polecam Å›ciÄ…gnąć sobie te skrypty u użyć tego o nazwie Zmieniaj_wszystko.cmd _________________ COÅš JEST TRUDNE ZANIM JEST ÅATWE |
|
Powrót do góry |
|
 |
Bazyl3 Użytkownik Forum
|
Wysłany: Thu Jan 22, 2009 9:51 am Temat postu: |
|
|
dividos napisał: |
No więc jeśli instrukcje na stronach oeiizk potraktować jako dokumentację to jest to opisane. Na ich stronie są też skryty które należy odpalić po instalacji serwera. Hasła celowo są z $ czy @ - by mieć pewność że użyto skryptów. One nie tylko zmieniają hasła ale i uprawnienia do folderów. Dają m. in. możliwość nauczycielom przeglądać prace uczniów ale nie innych n-li. Admin natomiast może podglądać wszystko.
Polecam ściągnąć sobie te skrypty u użyć tego o nazwie Zmieniaj_wszystko.cmd |
Nie to, żebym zaraz miał odpalać, bo boję się, że użycie skryptu może skiepścić to, co udało mi się zdziałać, ale poproszę o jakąś linkę do tego cuda  |
|
Powrót do góry |
|
 |
dividos Użytkownik Forum

|
Wysłany: Thu Jan 22, 2009 10:23 am Temat postu: |
|
|
Bazyl3 napisał: |
Nie to, żebym zaraz miał odpalać, bo boję się, że użycie skryptu może skiepścić to, co udało mi się zdziałać, ale poproszę o jakąś linkę do tego cuda  |
http://sbs.oeiizk.edu.pl/index.php?sr=skrypty
punkt:
Przywracanie ustawień zgodnie ze specyfikacją MENiS
PS
Raczej nic zÅ‚ego siÄ™ nie stanie  _________________ COÅš JEST TRUDNE ZANIM JEST ÅATWE |
|
Powrót do góry |
|
 |
dividos Użytkownik Forum

|
Wysłany: Thu Jan 22, 2009 10:26 am Temat postu: |
|
|
Maciek napisał: | ... Po instalacji sbsa na virtualboxie odkryÅ‚em,... |
Na jakiej maszynie odpaliłeś sbsa na VirtualBox'ie?
Z jakiej kolekcji instalowaÅ‚eÅ›? _________________ COÅš JEST TRUDNE ZANIM JEST ÅATWE |
|
Powrót do góry |
|
 |
Maciek Administrator

|
Wysłany: Thu Jan 22, 2009 1:30 pm Temat postu: |
|
|
Virtualboxa mam na maszynie z procesorem E2160 i 2 GB ramu system gospodarza to oczywiście Linux. Testuje na tym rozmaite rozwiązania sieciowe od dawna. |
|
Powrót do góry |
|
 |
dividos Użytkownik Forum

|
Wysłany: Thu Jan 22, 2009 3:10 pm Temat postu: |
|
|
z jakiej kolekcji masz zainstlowanego sbsa?
Ile miejsca zajmuje?
Ile ramu mu przydzieliÅ‚eÅ›? _________________ COÅš JEST TRUDNE ZANIM JEST ÅATWE |
|
Powrót do góry |
|
 |
|