Forum KOPI Strona Główna KOPI
Forum Klubu Opiekunów Pracowni Internetowych

FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Reinstalacja SBS 2003
Idź do strony 1, 2  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum KOPI Strona Główna -> SBS 2003
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Bazyl3
Użytkownik Forum

PostWysłany: Wed Jan 21, 2009 12:18 am    Temat postu: Reinstalacja SBS 2003 Odpowiedz z cytatem

Kilka pytań:
1. Czy szkoła otrzymująca pracownię powinna dostać do niej jakieś dokumenty (manuale) pomagające w ewentualnej reinstalacji oprogramowania.
2. Jakie są domyślne hasła tworzone podczas automatycznej instalacji SBS-a 2003 dla użytkowników (np. dla student001b).
3. Po wielkich bojach udało mi się "postawić" pracownię z edycji Lato 2007, ale końcówki nie logują się lokalnie (same do siebie) przy użyciu haseł, które, jak mi powiedziano, są domyślne, czyli pozioma itd.

Pozdrawiam
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
Maciek
Administrator

PostWysłany: Wed Jan 21, 2009 1:37 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ad 1. Nie, żadne podręczniki administratora nie były przewidziane, nauczyciele uczestniczą w kursach i tam z reguły mogą nazbierać trochę elektronicznej dokumentacji.
ad 2. Użytkownicy Student_NUMER_LITERKA (np student001d) mają hasło poziom_LITERKA (np. poziomd).
ad 3. Prawidłowo, konta student są do logowania w domenie, lokalnie nie ma takich użytkowników.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Bazyl3
Użytkownik Forum

PostWysłany: Wed Jan 21, 2009 1:48 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Maciek napisał:

ad 2. Użytkownicy Student_NUMER_LITERKA (np student001d) mają hasło poziom_LITERKA (np. poziomd).

Dlaczego w takim razie po zainstalowaniu serwera z 4 dostarczonych DVD i zainstalowaniu końcówki po LAN-ie użytkownik np. student001b, nie mógł się zalogować na hasło poziomb? Podobnie jak każdy inny user z poziomów a,c,d oraz nauczyciele na domyślne hasło nauczyciel. Dopiero po zresetowaniu haseł dla odpowiedniego profilu w AD pomogło i użytkownicy logują się prawidłowo. Dodam, że po instalacji serwera katalog o:\profiles był pusty, dopiero pierwsze logowania na poszczególne konta spowodowału pojawienie się katalogów profili.

Cytat:
ad 3. Prawidłowo, konta student są do logowania w domenie, lokalnie nie ma takich użytkowników.

Pani opiekująca się pracownią twierdzi, że bez problemu po pierwszej (firmowej) instalacji, logowała się lokalnie na każdą końcówkę (??)

Pozdrawiam
Powrót do góry
Maciek
Administrator

PostWysłany: Wed Jan 21, 2009 2:31 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Wszystko wskazuje zatem, ze reinstalacja nie była do końca prawidłowa. Sam się spotkałem z tym zjawiskiem, zdaje się, że przy instalacji z kolekcji może występować ono dość często. Niby wszystko ok, ale hasła nie działają. Katalog o:\profiles zapełnia się dopiero po pierwszym logowaniu usera, to akurat jest normalne.
Natomiast nie wierzę w możliwość lokalnego logowania. Na komputerach lokalnie nie istnieją takie konta, sa one tylko w domenie.
Powrót do góry
Bazyl3
Użytkownik Forum

PostWysłany: Wed Jan 21, 2009 4:53 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Maciek napisał:
Wszystko wskazuje zatem, ze reinstalacja nie była do końca prawidłowa. Sam się spotkałem z tym zjawiskiem, zdaje się, że przy instalacji z kolekcji może występować ono dość często. Niby wszystko ok, ale hasła nie działają. Katalog o:\profiles zapełnia się dopiero po pierwszym logowaniu usera, to akurat jest normalne.

Uhm, czyli 9 godzin drogi przez mękę psu na budę? W dodatku instalator oprócz, tradycyjnego ponoć, komunikatu o błędzie sterownika lub usługi, w żaden sposób nie dał znać, że coś jest nie tak. Ponieważ nie widzę opcji ponownej reinstalacji serwera, pozostanę przy pozmienianych dwudziestu profilach z każdego poziomu, które działają Very Happy
PS. Te niby samoinstalujÄ…ce siÄ™ pracownie to jednak kosmos jest Very Happy
PS2. A czy po instalacji z obrazów, którą to instalacje wykonywali tajemniczy "panowie", na świeżej pracowni o:\profiles też był pusty, czy już z utworzonymi katalogami userów?? I czemu, u licha, opiekunowie nie dostali tych płyt z obrazami, tylko instalki, które wołają o pomstę do nieba? Very Happy Very Happy

Pozdrawiam i dzięki za pomoc
Powrót do góry
PiotrT
Moderator

PostWysłany: Wed Jan 21, 2009 5:26 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

1. Katalog o: Profiles po reinstalacji z kolekcji płyt powinien być pusty. zapełnia się w momencie pierwszego logowania uzytkownika.
2. Obrazy dysków - w zależniości od tego która firma robiła obraz są one róznej jakości - w większości przypadków mają sporo błędów, które ręcznie poprawiali instalatorzy w/g przygotowanej dla nich instrukcji i dlatego pracownia działała.
Poza tym szkoła powinna posiadać wtedy licencję na np. takiego Ghosta - a to już jest niemała kasa. ministerstwo za to nie płaci.

Co do możliwości logowania
-Po instalacji możliwe hasła dla użytkowników:
Wariant I:
Student001a - poziom@A
Student001b - poziom@B
Student001c - poziom@C
Student001d - poziom@D
Nauczyciel001n - nauczyciel@N

Wariant II:
Student001a - pozioma
Student001b - poziomb
Student001c - poziomc
Student001d - poziomd
Nauczyciel001n - nauczycieln

Wariant III:
Student001b - poziom$B
Student001c - poziom$C
Student001d - poziom$D
Nauczyciel001n - nauczyciel$N

domyślne hasła mozna zmienić samemu pisząc prosty skrypt lub klikać na każdego uzytkownika i zmieniać ręcznie.
Powrót do góry
Maciek
Administrator

PostWysłany: Wed Jan 21, 2009 9:49 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Zgadza się obecnie mam świeżą instalację i hasło np jest poziom$D.
Powrót do góry
Bazyl3
Użytkownik Forum

PostWysłany: Wed Jan 21, 2009 10:43 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Maciek napisał:
Zgadza się obecnie mam świeżą instalację i hasło np jest poziom$D.

A od czego to, że już z czystej ciekawości spytam, zależy? I kto powinien znać te hasła? Opiekun pracowni? Bo ja utwierdzony w przekonaniu, że ma być poziomLITERAPOZIOMU, nie wpadłem na genialny w prostocie pomysł jego zmiany w AD, szukając winy gdzie indziej Very Happy
Powrót do góry
Maciek
Administrator

PostWysłany: Wed Jan 21, 2009 11:16 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja też nie mam pojęcia. W pracowni były hasła typu poziomd. Po instalacji sbsa na virtualboxie odkryłem, że poziomd nie pasuje, wówczas chyba Mirek mi zasugerował opcję z $ i okazało się, że pasuje poziom$D. Być może to kwestia tego, kto i kiedy przygotowywał skrypty z danej kolekcji. Faktem jest, że ja nie znalazłem informacji na ten temat w żadnej oficjalnie dostępnej dokumentacji.
Powrót do góry
dividos
Użytkownik Forum

PostWysłany: Wed Jan 21, 2009 11:48 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Maciek napisał:
Ja też nie mam pojęcia. W pracowni były hasła typu poziomd. Po instalacji sbsa na virtualboxie odkryłem, że poziomd nie pasuje, wówczas chyba Mirek mi zasugerował opcję z $ i okazało się, że pasuje poziom$D. Być może to kwestia tego, kto i kiedy przygotowywał skrypty z danej kolekcji. Faktem jest, że ja nie znalazłem informacji na ten temat w żadnej oficjalnie dostępnej dokumentacji.

No więc jeśli instrukcje na stronach oeiizk potraktować jako dokumentację to jest to opisane. Na ich stronie są też skryty które należy odpalić po instalacji serwera. Hasła celowo są z $ czy @ - by mieć pewność że użyto skryptów. One nie tylko zmieniają hasła ale i uprawnienia do folderów. Dają m. in. możliwość nauczycielom przeglądać prace uczniów ale nie innych n-li. Admin natomiast może podglądać wszystko.

Polecam ściągnąć sobie te skrypty u użyć tego o nazwie Zmieniaj_wszystko.cmd
Bazyl3
Użytkownik Forum

PostWysłany: Thu Jan 22, 2009 9:51 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

dividos napisał:

No więc jeśli instrukcje na stronach oeiizk potraktować jako dokumentację to jest to opisane. Na ich stronie są też skryty które należy odpalić po instalacji serwera. Hasła celowo są z $ czy @ - by mieć pewność że użyto skryptów. One nie tylko zmieniają hasła ale i uprawnienia do folderów. Dają m. in. możliwość nauczycielom przeglądać prace uczniów ale nie innych n-li. Admin natomiast może podglądać wszystko.

Polecam ściągnąć sobie te skrypty u użyć tego o nazwie Zmieniaj_wszystko.cmd

Nie to, żebym zaraz miał odpalać, bo boję się, że użycie skryptu może skiepścić to, co udało mi się zdziałać, ale poproszę o jakąś linkę do tego cuda Very Happy
Powrót do góry
dividos
Użytkownik Forum

PostWysłany: Thu Jan 22, 2009 10:23 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Bazyl3 napisał:

Nie to, żebym zaraz miał odpalać, bo boję się, że użycie skryptu może skiepścić to, co udało mi się zdziałać, ale poproszę o jakąś linkę do tego cuda Very Happy

http://sbs.oeiizk.edu.pl/index.php?sr=skrypty
punkt:
Przywracanie ustawień zgodnie ze specyfikacją MENiS

PS
Raczej nic złego się nie stanie Smile
dividos
Użytkownik Forum

PostWysłany: Thu Jan 22, 2009 10:26 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Maciek napisał:
... Po instalacji sbsa na virtualboxie odkryłem,...

Na jakiej maszynie odpaliłeś sbsa na VirtualBox'ie?
Z jakiej kolekcji instalowałeś?
Maciek
Administrator

PostWysłany: Thu Jan 22, 2009 1:30 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Virtualboxa mam na maszynie z procesorem E2160 i 2 GB ramu system gospodarza to oczywiście Linux. Testuje na tym rozmaite rozwiązania sieciowe od dawna.
Powrót do góry
dividos
Użytkownik Forum

PostWysłany: Thu Jan 22, 2009 3:10 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

z jakiej kolekcji masz zainstlowanego sbsa?
Ile miejsca zajmuje?
Ile ramu mu przydzieliłeś?
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum KOPI Strona Główna -> SBS 2003 Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony 1, 2  Następny
Strona 1 z 2

Skocz do: