Forum KOPI Strona Główna KOPI
Forum Klubu Opiekunów Pracowni Internetowych

FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Instalowanie serwera z obrazu - sbs2003
Idź do strony 1, 2  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum KOPI Strona Główna -> SBS 2003
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
kopirajmek
Użytkownik Forum

PostWysłany: Wed Jan 07, 2009 5:28 pm    Temat postu: Instalowanie serwera z obrazu - sbs2003 Odpowiedz z cytatem

Witam wszystkich serdecznie i zwracam się o pomoc, gdyż nie jestem zaawansowanym administratorem Laughing
Sprawa jest następująca:
Ponieważ serwer nagromadził już sporo wirusów i różnego ustroństwa zmuszony byłem do zainstalowania go od nowa, więc zainstalowałem go z obrazu na dysku, po instalacji się pięknie odpalał, więc ustawiłem wszystkie nr IP na obu kartach sieciowych na przyznawane dynamicznie aby był internet (no i internet chodzi na serwerze Very Happy ) chciałem również przeinstalować stacje robocze poprzez zdalną instalację (znaczy przez sieć) Problem tkwi w tym, że podczas uruchamiania stacji roboczych nie wyskakuje informacji aby kliknąć klawisz F12 w celu zabootowania z LAN-u, co więcej nie dostaje stacja nr IP z serwera chociaż na serwerze jest uruchomiona usługa DHCP i jest włączona i zakres adresów jest wprowadzony.
Co zrobić aby stacja robocza "widziała" serwer i otrzymywała nr IP abym mógł uruchomić instalację zdalną i zainstalować stację roboczą.
ProszÄ™ o poradÄ™, no i pozdrawiam! Rolling Eyes
Maciek
Administrator

PostWysłany: Wed Jan 07, 2009 6:03 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

W większości pracowni opcja bootowania z PXE jest wyłączona w BiOSie komputera. Trzeba wejść do BIOSu i uaktywnić [Enable] która się nazywa LAN ROM lub LAN Boot (lub tez podobnie w zależności od wersji BiOS).
Jeśli stacje nie otrzymują IP Z dhcp, to najpierw sprawdzić na serwerze, czy dhcp na pewno pracuje, po drugie sprawdzić poprawność fizycznych połączeń (być może należy na chwile odłączyć switch od zasilania, aby go zresetować).
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
kopirajmek
Użytkownik Forum

PostWysłany: Thu Jan 08, 2009 10:44 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Opcja bootowania w biosie jest włączona, a serwer dhcp jest aktywny, pula adresów standardowa Sad
Może komputery (stacje robocze) trzeba dodać w Active Directory ręcznie wpisując ich mac adresy (gdzieś o tym czytałem) ale tak też próbowałem i wpisywałem nr GUID i też serwer nie przyznawał adresów.... hm, więc co może być???
Mirek
Administrator

PostWysłany: Thu Jan 08, 2009 1:01 pm    Temat postu: odp Odpowiedz z cytatem

Nie ma obowiązku dodawania w AD stacji klienta, choć to czynność zalecana. Po starcie z PXE mamy również opcję dodawania własnej nazwy stacji i serwer sam dodaje je do domeny. W takich przypadkach jedyne co musiy zrobić, to przenieść je z computers do jednostki men.

Jeśli stacje nie dostają adresów z dhcp, ale da się je lokalnie zalogować

Można dodać na stacji statyczne adresy z zakresu karty wewnętrznej serwera i pingować do serwera - np. ping sbs2005. Jeśli pingi działają, dodajemy stację z poziomu windowsa do domeny. Opisy na łamach KOPI
Powrót do góry
Maciek
Administrator

PostWysłany: Thu Jan 08, 2009 1:01 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jeśli bootowanie z ROM LAN jest aktywne, to jeszcze trzeba tę opcję wywołać - F12 (niekoniecznie) nie musi się pojawiać jako jakiś szczególnie wyraźna opcja w czasie startu, zwykle informacja o tym pojawia się w dolnej części równolegle z informacją o klawiszu dostępu do BiOS.
Można też ustawić kolejność w BiOSie.
Jeśli dhcp nie przyznaje ci IP, znaczy jest jakiś problem na serwerze - może serwer nie wie, która karta jest LAN, a która WAN?
Powrót do góry
kopirajmek
Użytkownik Forum

PostWysłany: Thu Jan 08, 2009 4:29 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Bootowania z LAN nie da się wywołać klawiszem F12 (wcześniej na starym systemie tak oczywiście było) ponieważ jak nie dostaje IP to ta opcja nie jest dostępna

Myślę, że serwer wie która karta jest LAN a która WAN ponieważ na serwerze internet chodzi

Jeśli chodzi o hasła na stacje robocze to niestety zostały one zmienione ze standardowych na inne, których już nawet najstarsi górale nie pamiętają Embarassed , więc opcja dodawania stacji do domen z poziomu lokalnego nie wchodzi w grę
dividos
Użytkownik Forum

PostWysłany: Thu Jan 08, 2009 5:06 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jaka stacja? Jaka kolekcja?
Czy masz iPAT? - jeśli tak to go najpier wyłącz (F3 w bios)
Maciek
Administrator

PostWysłany: Thu Jan 08, 2009 10:19 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

kopirajmek napisał:

Myślę, że serwer wie która karta jest LAN a która WAN ponieważ na serwerze internet chodzi

Ale czy serwer dhcp wie? To, że na serwerze jest internet to niczego nie dowodzi.
dividos - w edycji 2003 nie było IPATa.
Powrót do góry
dividos
Użytkownik Forum

PostWysłany: Thu Jan 08, 2009 11:13 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Fakt niedoczytałem do końca.
Możnaby podpiąć jakikolwiek komp z możliwością lokalnego zalogowania się (albo odpalić jakieś Lice cd) by po prostu sprawdzić czy DHCP przydziela adres IP.
KarolDC
Użytkownik Forum

PostWysłany: Thu Jan 08, 2009 11:42 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Spróbuj z dyskietki startowej.
http://forum.kopi.edu.pl/viewtopic.php?t=603
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
kopirajmek
Użytkownik Forum

PostWysłany: Fri Jan 09, 2009 7:50 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Czy serwer dhcp wie, która jest wan, a która lan nie wiem a gdzie mogę to ustawić lub srawdzić???
kopirajmek
Użytkownik Forum

PostWysłany: Fri Jan 09, 2009 8:20 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Poprawka!
Po dokładnym sprawdzeniu okazało się, że jedna karta sieciowa ma numer dynamicznie przyznawany (ta od internetu), a na drugiej jest wpisany statycznie (gdyż jeśli ustawię na dynamiczny to nie uzyskuje połączenia).

Udało mi się zalogować na stacje roboczą (lokalnie) i chcę go dodać do domeny ale we właściwościach systemu jest już przynależność do domeny sbsmenis.edu.pl
Pinguje się na serwer i uzyskuje odpowiedzi ale nie mogę się zalogować do domeny (z poziomu okna logowania - pisze, że kontroler domeny jest włączony lub nie ma konta komputera) - co robić???
ProszÄ™ o pomoc pracownia stoi a dyrektor siÄ™ niecierpliwi Evil or Very Mad
dividos
Użytkownik Forum

PostWysłany: Fri Jan 09, 2009 9:03 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Odłącz od domeny i podłącz raz jeszcze.
kopirajmek
Użytkownik Forum

PostWysłany: Fri Jan 09, 2009 9:09 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Połowiczny sukces - udało się dodać komputer do domeny i zalogować w niej ze stacji roboczej (na serwerze w kontenerze computers pojawiła się nazwa stacji) ale nadal nie można przeprowadzić instalacji zdalnej gdyż nie pokazuje się press F12 i pisze, że noboot filenamed ...coś tam
dividos
Użytkownik Forum

PostWysłany: Fri Jan 09, 2009 9:24 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

nie zapomnij stacji przenieść do men\komputery lub jeśli to Vista to do men\komputeryVista (chyba - z pamięci piszę)

A to czytałeś Question:
http://sbs.oeiizk.edu.pl/index.php?sr=faq#p34
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum KOPI Strona Główna -> SBS 2003 Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony 1, 2  Następny
Strona 1 z 2

Skocz do: