Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Niebieska Użytkownik Forum
|
Wysłany: Sun Dec 28, 2008 3:08 pm Temat postu: Problem z kopiowaniem konta użytkownika |
|
|
sbs2003 edycja jesień 2007, na komp uczniowskich winXP
Problem polega na tym, że nie potrafię skopiować profilu użytkownika z poziomu np C. Ustawiam się np. na student001c pkm kopiuj, nadaję swoją nazwę, potem OK i wyskakuje mi komunikat "Folder macierzysty \\sbs2007\redirected$\nie został utworzony, ponieważ odmowa dostepu. Konto użytkownika zostało utworzone z nowa wartością folderu macierzystego, ale musisz utworzyć folder ręcznie."
Do serwera zalogowałam się jako administrator, wcześniej nie występowały takie problemy, dotyczy to każdego poziomu. Kiedy tworzę użytkownika z ręki to kiedy chcę mu wpisać profil i podłączyć dysk h -pojawia się ten sam komunikat.
Konta studentów tzw. "oryginalne"- działają bez problemu, utworzeni wczesniej użytkownicy metodą przez kopiowanie też. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Mirek Administrator

|
Wysłany: Mon Dec 29, 2008 6:31 pm Temat postu: odp |
|
|
ProponujÄ™ trzy rozwiÄ…zania:
1. Zmienić nazwę dalszych kont studentów np student200c, które funkcjonują prawidłowo w systemie
2. Tworzenie ręcznie folderów przypisując im właściwe uprawnienia. Możliwe, że problem dotyczy właściciela tworzonych folderów, stąd ten komunikat
3. Zastosowanie skryptów D. Fabickiego do tworzenia nowych kont |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: Tue Dec 30, 2008 2:36 am Temat postu: |
|
|
Dziękuję za odpowiedź i podpowiedź obejścia problemu. Jednak nurtuje mnie przyczyna zaistniałej sytuacji i jak można ją usunąć?. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Mirek Administrator

|
Wysłany: Tue Dec 30, 2008 1:45 pm Temat postu: odp |
|
|
Moje przypuszczenia są takie, że konta były zakładane przez innego właściciela.
Czy, zakładałaś nowe konto administratora i czy miał odpowiednie przydziały grup?.
Jeśli wyłączałaś pierwotne konto admina, to je na ten czas włącz i sprawdź po zalogowaniu, co dzieje się po kopiowaniu tych kont. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: Tue Dec 30, 2008 1:56 pm Temat postu: |
|
|
Nie wyłączyłam konta admina- było tylko zmienione hasło. Teraz powróciłam do starego hasła, ale i to tez nic nie dało.
Utworzyłam też nowego użytkownika z prawami administracyjnymi- ale efekt ten sam nie można kopiować kont.
Wszytko co było kiedyś utworzone działa, nie da sie tylko tworzyć nowych użytkowników teraz. Serwer pracuje stabilnie, więc.... |
|
Powrót do góry |
|
 |
Mirek Administrator

|
Wysłany: Tue Dec 30, 2008 8:07 pm Temat postu: odp |
|
|
Proponuję jeszcze raz wrócić do próby kopiowania konta, ale wcześniej proszę utworzyć folder o tej nazwie na: O:\redirected\
Będzie komunikat o istnieniu już takiego folderu macierzystego. Kliknąć OK.
Profile powinny się dopisać. Pozostałe foldery tego konta pojawią się dopiero po zalogowaniu. Uprawnienia dla folderu będą takie same, jak innych kont.
Proszę również sprawdzić, czy te operacje można wykonać poprawnie z konta operator |
|
Powrót do góry |
|
 |
|