Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
rufusek3 Użytkownik Forum

|
Wysłany: Mon Dec 01, 2008 6:39 pm Temat postu: Problem z DNS |
|
|
Na serwerze sprawdzając podgląd zdarzeń Serwera DNS napotkałem na błędy o następującym opisie:
Serwer DNS napotkaÅ‚ błąd krytyczny usÅ‚ugi Active Directory. Sprawdź, czy usÅ‚uga Active Directory dziaÅ‚a poprawnie. Rozszerzone informacje debugowania błędu (które mogÄ… być puste) to „â€. Dane opisujÄ…ce zdarzenie zawierajÄ… kod błędu.
Czy jednym rozwiązaniem, jest przeinstalowanie? czy może jest jakiś inny sposób. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Maciek Administrator

Dołączył: 01 Nov 2004 Posty: 2225 Pomógł: 23 Skąd: z Księżyca
|
Wysłany: Mon Dec 01, 2008 7:37 pm Temat postu: |
|
|
Zasadniczym pytaniem jest to, czy coś w związku z tym się dzieje. Czy komputery nie mogą przeglądać netu, albo coś jeszcze...
Jeśłi nie - może to oznaczać, ze serwer na SBS po prostu trafił na jakiś problem z którym sobie nie potrafił poradzić i zanotował to w logu. |
|
Powrót do góry |
|
 |
rufusek3 Użytkownik Forum

|
Wysłany: Mon Dec 01, 2008 9:28 pm Temat postu: |
|
|
Problem ten wstępuje cyklicznie. Niedawno przeinstalowano laptopa a podłączenie do netu laptopa wykonałem poprzez usługę DHCP. Internet jednak nie zawsze chodzi a u mnie na serwerze takie klocki wyskakują.
Doczytałem gdzieś w instrukcjach iż należy specjalnie dla laptopa utworzyć konto na serwerze a następnie zainstalować usługę ISA serwer na laptopie.
Problem w tym iż użytkownik nie chce konta na serwerze a chce tyko dobry dostęp do internetu. Czy jest jakiś kompromis?
P.S
laptop jest uposażeniem pracowni |
|
Powrót do góry |
|
 |
Maciek Administrator

Dołączył: 01 Nov 2004 Posty: 2225 Pomógł: 23 Skąd: z Księżyca
|
Wysłany: Mon Dec 01, 2008 9:57 pm Temat postu: |
|
|
Wg mnie to akurat nie ma nic wspólnego z DNS. Dla jasności napiszę, choć to może oczywiste:
DNS - usługa zamieniająca wpisane adresy domenowe na odpowiednie numery IP;
DHCP - usługa lokalna przydzielająca stacjom roboczym IP w sieci lokalnej.
W przypadku dodawania laptopa należy spisać jego MAC, dodać go do odpowiedniej puli zarezerwowanych IP w usłudze DHCP, a na koniec zrobić odpowiednią regułkę w ISA,która da temu komputerowi dostęp do sieci.
PS. Osobiście uważam, ze sprawowanie restrykcyjnego zabraniania do sieci w pracowni jest bez sensu, bo przecież nikt się adminowi "na lewo" tam nie podłączy. Osobiście robię zawsze regułę dostępu do sieci wszystkich podłączanych komputerów. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|