Forum KOPI Strona Główna KOPI
Forum Klubu Opiekunów Pracowni Internetowych

FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Problem z DNS

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum KOPI Strona Główna -> SBS 2003
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
rufusek3
Użytkownik Forum

PostWysłany: Mon Dec 01, 2008 6:39 pm    Temat postu: Problem z DNS Odpowiedz z cytatem

Na serwerze sprawdzając podgląd zdarzeń Serwera DNS napotkałem na błędy o następującym opisie:

Serwer DNS napotkał błąd krytyczny usługi Active Directory. Sprawdź, czy usługa Active Directory działa poprawnie. Rozszerzone informacje debugowania błędu (które mogą być puste) to „”. Dane opisujące zdarzenie zawierają kod błędu.

Czy jednym rozwiązaniem, jest przeinstalowanie? czy może jest jakiś inny sposób.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Maciek
Administrator

PostWysłany: Mon Dec 01, 2008 7:37 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Zasadniczym pytaniem jest to, czy coś w związku z tym się dzieje. Czy komputery nie mogą przeglądać netu, albo coś jeszcze...
Jeśłi nie - może to oznaczać, ze serwer na SBS po prostu trafił na jakiś problem z którym sobie nie potrafił poradzić i zanotował to w logu.
Powrót do góry
rufusek3
Użytkownik Forum

PostWysłany: Mon Dec 01, 2008 9:28 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Problem ten wstępuje cyklicznie. Niedawno przeinstalowano laptopa a podłączenie do netu laptopa wykonałem poprzez usługę DHCP. Internet jednak nie zawsze chodzi a u mnie na serwerze takie klocki wyskakują.

Doczytałem gdzieś w instrukcjach iż należy specjalnie dla laptopa utworzyć konto na serwerze a następnie zainstalować usługę ISA serwer na laptopie.

Problem w tym iż użytkownik nie chce konta na serwerze a chce tyko dobry dostęp do internetu. Czy jest jakiś kompromis?

P.S
laptop jest uposażeniem pracowni
Powrót do góry
Maciek
Administrator

PostWysłany: Mon Dec 01, 2008 9:57 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Wg mnie to akurat nie ma nic wspólnego z DNS. Dla jasności napiszę, choć to może oczywiste:
DNS - usługa zamieniająca wpisane adresy domenowe na odpowiednie numery IP;
DHCP - usługa lokalna przydzielająca stacjom roboczym IP w sieci lokalnej.
W przypadku dodawania laptopa należy spisać jego MAC, dodać go do odpowiedniej puli zarezerwowanych IP w usłudze DHCP, a na koniec zrobić odpowiednią regułkę w ISA,która da temu komputerowi dostęp do sieci.

PS. Osobiście uważam, ze sprawowanie restrykcyjnego zabraniania do sieci w pracowni jest bez sensu, bo przecież nikt się adminowi "na lewo" tam nie podłączy. Osobiście robię zawsze regułę dostępu do sieci wszystkich podłączanych komputerów.
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum KOPI Strona Główna -> SBS 2003 Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

Skocz do: