Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Maciek Administrator

Dołączył: 01 Nov 2004 Posty: 2225 Pomógł: 23 Skąd: z Księżyca
|
Wysłany: Sun Nov 23, 2008 7:09 pm Temat postu: Mikrus dla szkół ;) |
|
|
Jakiś czas temu przyszedł mi do głowy pomysł na prostą i jednocześnie łatwą w instalacji i konfiguracji stronę.
Zrobiliśmy taki projekt z Jakubem, wydaje się, że może być to niezły sposób na prostą szkolną stronę.
Samą stronę w działaniu oraz instrukcję, opisy i pliki można znaleźć na:
http://mikrus.indium.pl oraz
http://emti.one.pl/mikrus
przykład działającej już strony szkolnej:
http://kramarzyny.tuchomie.pl |
|
Powrót do góry |
|
 |
Maciek Administrator

|
Wysłany: Thu Nov 27, 2008 7:32 pm Temat postu: |
|
|
Dodam jeszcze, że obecnie ze strony można pobrać specjalną wersję Mikrusa przygotowaną jako BIP. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Mirek Administrator

|
Wysłany: Fri Nov 28, 2008 1:11 am Temat postu: odp |
|
|
No koledzy jestem pod wrażeniem. A może do tego jakieś moduliki....
Albo jakiÅ› FCKEditor
Ostatnio zmieniony przez Mirek dnia Fri Nov 28, 2008 1:18 am, w całości zmieniany 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
 |
Maciek Administrator

|
Wysłany: Fri Nov 28, 2008 1:18 am Temat postu: |
|
|
Wiesz.. jeśli będą jakieś potrzeby, to będziemy myśleć. Na razie nie przyszło nam nic do głowy, więc postaraliśmy się to dopracować tak, żeby mogła to być wersja stabilna 1.0. BiP z kolei był mi osobiście potrzebny więc została dodana nowa skórka + rozbudowany konfig. |
|
Powrót do góry |
|
 |
JakubC Moderator

|
Wysłany: Fri Nov 28, 2008 2:57 am Temat postu: Re: odp |
|
|
Mirek napisał: | No koledzy jestem pod wrażeniem. A może do tego jakieÅ› moduliki....
Albo jakiÅ› FCKEditor |
Mirku... ja jak zwykle - miałem tylko zobaczyć co Maciek spłodził
Jeżeli chodzi o jakiś edytor WIŚWIG - gdyby znaleźć coś prostego to pomysł nie jest głupi.
Co do modulików - nie. Wartwę kodową napisałem w dwa wieczory w sumie, nie ma ona budowy modułowej. System miał być prosty, przeznaczony do zrobienia prostej strony. Nie produkujemy Joomli ani mamboo,bo po pierwsze takie systemy już istnieją a po drugie nie mamy wystarczająco dużo zacięcia i możliwości produkcyjnych żeby prowadzić takie coś. Poza tym ja w ostatnich dniach oddałem się w całości projektowi z trochę innej działki;)
Poleciłem Maćkowi aby napisał o Mikrusie tutaj (może uda się nam nawet wyżebrać wpis na stronie głównej? ) ponieważ wydaje mi się, że to idealna propozycja dla szkół, w których nie ma uczniów którzy z zacięciem prowadzili by stronę szkolną. Jako wizytówka szkoły na której można umieścić podstawowe dane i szybko wprowadzać zmiany wydaje mi się idealnym rozwiązaniem.
Pozdrawiam _________________ Jakub Cichocki | cogitech group |
|
Powrót do góry |
|
 |
15-latek Użytkownik Forum
|
Wysłany: Sun Feb 15, 2009 12:06 am Temat postu: |
|
|
Witam Panów po dośc długiej nieobecności. Gratuluję projektu, a przede wszystkim samozacięcia. Mam nadzieję, że nie zdenerwuję Was za bardzo, jeśli napiszę, że podczas swojej niebytności skupiłem się na webdeveloperstwie i w związku z tym mam dla Was kilka rad odnośnie następnego wydania. Po pierwsze, programowanie proceduralne już dawno przeszło do lamusa. Poza tym, po co pisać wszystko, jeśli można napisać cześć kodu - proponuję wykorzystanie frameworka. Polecam Zenda. Jest jeszcze sprawa szablonów, można wykorzystać silnim frameworka, jakieś inne gotowe rozwiązanie (Smarty, PHPTAL) lub samemu skrobnąć coś z wykorzystaniem XML. O współpracy z bazą danych już nie wspomnę....Pozdrawiam _________________ "Linux is like a wigwam. No gates, no windows and apache inside"|Linux register user 408686 |
|
Powrót do góry |
|
 |
Maciek Administrator

|
Wysłany: Sun Feb 15, 2009 12:46 am Temat postu: |
|
|
Niezależnie od frameworków, kompilowanych i prekompilowanych kodów, php bedzie nadal dość uniwersalnym i łatwym językiem tworzenia stron. Korzystanie z baz danych też nie jest niczym szczególnie w tym przypadku koniecznym.
Robienie prostego projektu w oparciu o skomplikowane technologie byłoby naszym zdaniem wytaczaniem armaty na muchę. Zasadniczą zaletą Mikrusa jest jego uniwersalność, praktycznie nie ma serwera na którym to nie da się uruchomić. A drugą zaletą jest prostota obsługi. I to jest sensowne naszym zdaniem  |
|
Powrót do góry |
|
 |
15-latek Użytkownik Forum
|
Wysłany: Sun Feb 15, 2009 4:03 am Temat postu: |
|
|
Primo: skomplikowane techniki. Owszem, niektóre frameworki, szczególnie Zend (20MB kodu źródłowego) czasami mogą przerażać. Jednakże z czasem to, co pierwotnie wydawało się skomplikowane, staje się proste. Secundo: prostota projektu. Myślę, że prosty CMS jest jeszcze ładwiejszy w obsłudze niż edytowanie plików tekstowych (btw, ihmo powinny mieć rozszerzenie .inc.php, a nie .txt). Co do przenośności, również nie widze problemów z wykorzystaniem zewnętrznych bibliotek. Podsumowując, uważam że lepszym rozwiązaniem byłoby napisanie prostego systemu zarządzania treścią, niż tworzenie czegoś co te system udaje. _________________ "Linux is like a wigwam. No gates, no windows and apache inside"|Linux register user 408686 |
|
Powrót do góry |
|
 |
Maciek Administrator

|
Wysłany: Sun Feb 15, 2009 2:22 pm Temat postu: |
|
|
Nie zrozumieliśmy się chyba. Mikrus korzysta wyłącznie ze standardowego php i modułów, które dostępne są na każdym serwerze, także w darmowym hostingu. I to jest zaleta zasadnicza. Po drugie, wg mnie php pozostanie standardem obecnym na każdym serwerze, a przytaczany jako przykład przez Ciebie Zend, do uniwersalnego standardu ma jeszcze bardzo długą drogę.
Co do szczegółów, jeśli o kwestię tzw rozszerzeń chodzi, to kierowaliśmy się prostą zasadą, że pliki z danymi powinny się wyróżniać i stąd .txt. Poza tym Mikrus jest cmsem, a nie udaje cms, ponieważ istota cms nie zawiera się w rodzaju bazy danych, a w możliwości łatwego zarządzania treścią przez www. Do dzisiejszego dnia jest wiele programów ciekawych, które korzystają z plików tekstowych, jako bazy danych i nie ma w tym nic złego.
Musisz wziąć pod uwagę, że naszym założeniem było napisanie czegoś naprawdę prostego w oparciu o dwie standardowe technologie css i php.
Co oczywiście nie wyklucza możliwości pisania czegoś innego przez innych ludzi  |
|
Powrót do góry |
|
 |
rufusek3 Użytkownik Forum

|
Wysłany: Fri Feb 27, 2009 2:08 am Temat postu: |
|
|
Mnie się ten pomysł bardzo podoba i mam go zamiar wykorzystać. Myśle tylko jak wykorzstyać technologię flash w nagłówku (obrazku) no tu może być chyba problem. Czy może wersaj 2.0 będzie? |
|
Powrót do góry |
|
 |
JakubC Moderator

|
Wysłany: Fri Feb 27, 2009 2:29 am Temat postu: |
|
|
rufusek3 napisał: | Mnie siÄ™ ten pomysÅ‚ bardzo podoba i mam go zamiar wykorzystać. MyÅ›le tylko jak wykorzstyać technologiÄ™ flash w nagłówku (obrazku) no tu może być chyba problem. |
Żaden problem, kod możesz wstawiać bezpośrednio, zostanie zinterpretowany przez przeglądarkę.
Cytat: | Czy może wersaj 2.0 będzie? |
Nie przewidujemy. _________________ Jakub Cichocki | cogitech group |
|
Powrót do góry |
|
 |
Messa Użytkownik Forum
|
Wysłany: Thu Aug 13, 2009 7:59 pm Temat postu: |
|
|
oki, fajowata rzecz, jednak chyba coś źle robię
http://www.spszulmierz.cba.pl/ - kliknijcie gdziekolwiek
a wszystko wgrałem i zrobiłem według instrukcji
-------------------------------------------------------------
to jest strona przykładowa, potem mam zamira przenieść
ją na wykupiony kawałek przestrzeni internetowej
Messa _________________ WAR |
|
Powrót do góry |
|
 |
Mirek Administrator

|
Wysłany: Thu Aug 13, 2009 9:43 pm Temat postu: odp |
|
|
Czy w katalogu głównym masz pliki: pierwsza.html, druga.html itp. Tutaj istotne są również wielkość liter i uprawnienia do nich na serwerze |
|
Powrót do góry |
|
 |
Messa Użytkownik Forum
|
Wysłany: Thu Aug 13, 2009 10:00 pm Temat postu: |
|
|
tak, pliki są w katalogu głownym
uprawnienia? nie wiem jak ustawić uprawnienia
nie mam linuxa
to samo dzieje siÄ™ pod krasnalem na serwerze w laptopie _________________ WAR |
|
Powrót do góry |
|
 |
Messa Użytkownik Forum
|
Wysłany: Thu Aug 13, 2009 10:02 pm Temat postu: |
|
|
sorka, tam sÄ… pierwsza.txt a nie html _________________ WAR |
|
Powrót do góry |