Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Gość
|
Wysłany: Mon Aug 25, 2008 9:03 pm Temat postu: jaki ups polecacie? |
|
|
Witam jako że otrzymaliśmy nową pracownie, zamierzam zakupić ups do serwera, oczywiście w rozsądnej cenie, serwer ma chodzić cały czas więc ważne aby jak nikogo nie ma i jest przerwa w dostawie prądu system sam się wyłączył, więc musi współpracować z win 2000 server .,jaki konkretnie model byście polecali z doświadczenia ?
Pozdrawiam |
|
Powrót do góry |
|
|
Maciek Administrator
Dołączył: 01 Nov 2004 Posty: 2225 Pomógł: 23 Skąd: z Księżyca
|
Wysłany: Mon Aug 25, 2008 9:31 pm Temat postu: |
|
|
Sprzętu tego typu jest masa, więc trudno tu polecać konkretny model. Sugerowałbym wziąć pod uwagę kilka aspektów - możliwość podtrzymania napięcia przez kilka minut, monitorowanie UPS przez odpowiedni program, automatyczne włączenie komputera po zaniku napięcia. Do takiego pecetowego serwera, jakie zwykle są w szkole starczy moc około 500VA, jeśli jest możliwość, można wziąć większy i podłączyć również bramkę (np router) oraz modem (neo, dsl). Jeśli maszyna serwerowa jest bardziej prądożerna, to wówczas należałoby pomyśleć o jakimś droższym i mocniejszym modelu. U mnie dobrze sprawuje się 700VA APC, dobre są też zasilacze Powercom. |
|
Powrót do góry |
|
|
matmus18 Użytkownik Forum
|
Wysłany: Fri Sep 26, 2008 4:28 pm Temat postu: |
|
|
Ja kupiłam LESTAR UPSilon MD-800S |
|
Powrót do góry |
|
|
superhiper Użytkownik Forum
|
Wysłany: Fri Sep 26, 2008 6:49 pm Temat postu: |
|
|
Weź pod uwagę moc i oprogramowanie które spokojnie zamknie system na serwerze, zanim całkowicie padnie...
Dlatego ważny jest czas działania na akumulatorku - serwer zamyka się jakieś 10 minutek...
Aha... no i pod UPS nie musisz podłączać monitora... bo słyszałem o takich przypadkach |
|
Powrót do góry |
|
|
luckylucky Użytkownik Forum
|
Wysłany: Wed Nov 05, 2008 7:20 pm Temat postu: |
|
|
Witam. Mam pytanie odnośnie zasilacza UPS. Mam zamiar zakupić UPS firmy APC (dokładnie APC smart-ups 1000VA). Chodzi mi o to czy będzie on dobry do serwera szkolnego z sbs 2003 (edycja jesień 2007). Chciałbym aby w momencie braku zasilania np po ok 2 minutach serwer automatycznie się wyłączył. Wg specyfikacji zasilacza pisze że czas podtrzymania przy 50% obciążeniu wynosi ok 19 minut (byłby podpięty tylko serwer bez monitora) a moc skuteczna to 600W (czy wystarczy to na sam serwer?). Serwer wyłącza się ok 10 minut. Czy ktoś mógłby coś doradzić ??? Czy ktoś korzysta już z takiego zasilacza??? Serdecznie dziękuję za odpowiedzi. Pozdrawiam |
|
Powrót do góry |
|
|
Maciek Administrator
|
Wysłany: Wed Nov 05, 2008 8:05 pm Temat postu: |
|
|
Powinien starczyć. Jeśli chcesz mieć większą pewność to musiałbyś kupić taki z 1300VA. |
|
Powrót do góry |
|
|
bw Użytkownik Forum
|
Wysłany: Wed Nov 05, 2008 10:06 pm Temat postu: |
|
|
luckylucky napisał: | Witam. Mam pytanie odnoÅ›nie zasilacza UPS. Mam zamiar zakupić UPS firmy APC (dokÅ‚adnie APC smart-ups 1000VA). Chodzi mi o to czy bÄ™dzie on dobry do serwera szkolnego z sbs 2003 (edycja jesieÅ„ 2007). ChciaÅ‚bym aby w momencie braku zasilania np po ok 2 minutach serwer automatycznie siÄ™ wyÅ‚Ä…czyÅ‚. Wg specyfikacji zasilacza pisze że czas podtrzymania przy 50% obciążeniu wynosi ok 19 minut (byÅ‚by podpiÄ™ty tylko serwer bez monitora) a moc skuteczna to 600W (czy wystarczy to na sam serwer?). Serwer wyÅ‚Ä…cza siÄ™ ok 10 minut. Czy ktoÅ› mógÅ‚by coÅ› doradzić ??? Czy ktoÅ› korzysta już z takiego zasilacza??? Serdecznie dziÄ™kujÄ™ za odpowiedzi. Pozdrawiam |
Serwer szkolny nawet z monitorem to dla niego będzie 25-30% obciążenia. Jak ustawisz na 12-15 min to poradzi sobie bez problemu. Proponuję podłączyć jeszcze do niego switcha. A przed zakupem sprawdzić, czy dołączone oprogramowanie można zainstalować na Win2003. Np. PowerPlus nie instaluje się na 2003. |
|
Powrót do góry |
|
|
JakubC Moderator
|
Wysłany: Thu Nov 06, 2008 8:10 pm Temat postu: |
|
|
bw napisał: |
Serwer szkolny nawet z monitorem to dla niego będzie 25-30% obciążenia. Jak ustawisz na 12-15 min to poradzi sobie bez problemu. Proponuję podłączyć jeszcze do niego switcha. | A po co switch skoro wszystkie stacje leżą? Żeby ładnie lampki mrugały? _________________ Jakub Cichocki | cogitech group |
|
Powrót do góry |
|
|
Maciek Administrator
|
Wysłany: Thu Nov 06, 2008 8:17 pm Temat postu: |
|
|
No wiesz.. ja podłączam modem dsl, switch do niego podłączony i serwery, żeby net był, jeśli zanik napięcia jest krótki... |
|
Powrót do góry |
|
|
bw Użytkownik Forum
|
Wysłany: Thu Nov 06, 2008 9:28 pm Temat postu: |
|
|
JakubC napisał: | A po co switch skoro wszystkie stacje leżą? Å»eby Å‚adnie lampki mrugaÅ‚y? |
A po, aby chronić switch przed przepięciami.
Zarządzane swiche czasami "dziwnie" się zachowują po krótkotrwałym braku zasilania. Większość "braków serwerów logowania" właśnie w tym ma przyczynę. |
|
Powrót do góry |
|
|
JakubC Moderator
|
Wysłany: Fri Nov 07, 2008 1:07 am Temat postu: |
|
|
bw napisał: | JakubC napisał: | A po co switch skoro wszystkie stacje leżą? Å»eby Å‚adnie lampki mrugaÅ‚y? |
A po, aby chronić switch przed przepięciami.
Zarządzane swiche czasami "dziwnie" się zachowują po krótkotrwałym braku zasilania. Większość "braków serwerów logowania" właśnie w tym ma przyczynę. |
To siÄ™ zgadza, a ja w dalszym ciÄ…gu osadzony w innych realiach zasilaczy buforowych _________________ Jakub Cichocki | cogitech group |
|
Powrót do góry |
|
|
|