Forum KOPI Strona Główna KOPI
Forum Klubu Opiekunów Pracowni Internetowych
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Problemy opiekuna nowej pracowni

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum KOPI Strona Główna -> SBS 2003 R2 edycja jesień 2007 - wiosna 2008
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Lidka
Użytkownik Forum


Dołączył: 24 Sep 2008
Posty: 54

PostWysłany: Wed Sep 24, 2008 6:22 pm    Temat postu: Problemy opiekuna nowej pracowni Odpowiedz z cytatem

Po wielu staraniach udało się uzyskać nową pracownię. Wszyscy przeszli stosowne szkolenia (ja też). W czerwcu pracownia była gotowa do pracy, ale nadeszły wakacje. Oczywiście we wrześniu uruchamiam i pierwszy problem "relacje zaufania.." Trafiłam na KOPI i problem udało się rozwiązać.Widzę że znalazłam miejsce gdzie mogę liczyć na pomoc.I tu następny .
1.Po uruchomieniu stacji uczniowskiej pojawia się ostrzeżenie "Sprawdź zabezpieczenie komputera" Oczywiście wchodząc w alerty zabezpieczeń systemu tego nie zrobię. Ale nie mogę wejść do komputera jako administrator. Standardowe administrator i hasło nie działa. Jaka mam to zrobić?
2. Do tej pory miałam do czynienia ze starą pracownią sbsnt4. Pracę w niej zaczęłam bez żadnych przygotowań. Teraz jestem po kursie i też jestem zielona np. jak przeinstalować komputer uczniowski (gdyby zaszła potrzeba),w starej wiedziałam Z wieloma innymi rzeczami też nie miałam do czynienia i praktycznie nie wiem do czego służą- IPAT.
I już widzę że będę często potrzebowała waszej pomocy.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
kalejdoskop
Użytkownik Forum


Dołączył: 03 Jul 2008
Posty: 67

PostWysłany: Wed Sep 24, 2008 6:50 pm    Temat postu: Re: Problemy opiekuna nowej pracowni Odpowiedz z cytatem

Lidka napisał:
Po wielu staraniach udało się uzyskać nową pracownię. Wszyscy przeszli stosowne szkolenia (ja też). W czerwcu pracownia była gotowa do pracy, ale nadeszły wakacje. Oczywiście we wrześniu uruchamiam i pierwszy problem "relacje zaufania.." Trafiłam na KOPI i problem udało się rozwiązać.Widzę że znalazłam miejsce gdzie mogę liczyć na pomoc.I tu następny .
1.Po uruchomieniu stacji uczniowskiej pojawia się ostrzeżenie "Sprawdź zabezpieczenie komputera" Oczywiście wchodząc w alerty zabezpieczeń systemu tego nie zrobię. Ale nie mogę wejść do komputera jako administrator. Standardowe administrator i hasło nie działa. Jaka mam to zrobić?
2. Do tej pory miałam do czynienia ze starą pracownią sbsnt4. Pracę w niej zaczęłam bez żadnych przygotowań. Teraz jestem po kursie i też jestem zielona np. jak przeinstalować komputer uczniowski (gdyby zaszła potrzeba),w starej wiedziałam Z wieloma innymi rzeczami też nie miałam do czynienia i praktycznie nie wiem do czego służą- IPAT.
I już widzę że będę często potrzebowała waszej pomocy.


AD1. jakie dane podajesz? Musisz wiedzieć jaką masz nazwę, np u mnie:
Nazwa użytkownika: komp01\operator
hasło:standardowe - czyli to co zwykle o ile nie było zmieniane
AD2. IPAT jest to program, który między innymi daje możliwości włączenia i wyłączenia stacji uczniowskich, ale posiada potężną rzecz mianowicie możliwość instalowania i zabezpieczania komputerów uczniowskich. Wpisz sobie ipat w google jest tego trochę. Można zainstalować system na nowo nie dotykając komputerów uczniowskich na przykład Smile pod warunkiem, że jeszcze serwer Ci działa...
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
superhiper
Użytkownik Forum


Dołączył: 26 May 2008
Posty: 490
Skąd: Dąbrowa Górnicza

PostWysłany: Wed Sep 24, 2008 7:35 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ad.1 Taki komunikat pojawia się dlatego, że prawdopodobnie nie masz zainstalowanego antywirusa?
Z tego co wiem, ( u mnie tak jest...) stawiając pracownię firma nie instaluje antywirusa i trzeba go zainstalować...
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
superhiper
Użytkownik Forum


Dołączył: 26 May 2008
Posty: 490
Skąd: Dąbrowa Górnicza

PostWysłany: Wed Sep 24, 2008 7:39 pm    Temat postu: Re: Problemy opiekuna nowej pracowni Odpowiedz z cytatem

kalejdoskop napisał:
Lidka napisał:
Po wielu staraniach udało się uzyskać nową pracownię. Wszyscy przeszli stosowne szkolenia (ja też). W czerwcu pracownia była gotowa do pracy, ale nadeszły wakacje. Oczywiście we wrześniu uruchamiam i pierwszy problem "relacje zaufania.." Trafiłam na KOPI i problem udało się rozwiązać.Widzę że znalazłam miejsce gdzie mogę liczyć na pomoc.I tu następny .
1.Po uruchomieniu stacji uczniowskiej pojawia się ostrzeżenie "Sprawdź zabezpieczenie komputera" Oczywiście wchodząc w alerty zabezpieczeń systemu tego nie zrobię. Ale nie mogę wejść do komputera jako administrator. Standardowe administrator i hasło nie działa. Jaka mam to zrobić?
2. Do tej pory miałam do czynienia ze starą pracownią sbsnt4. Pracę w niej zaczęłam bez żadnych przygotowań. Teraz jestem po kursie i też jestem zielona np. jak przeinstalować komputer uczniowski (gdyby zaszła potrzeba),w starej wiedziałam Z wieloma innymi rzeczami też nie miałam do czynienia i praktycznie nie wiem do czego służą- IPAT.
I już widzę że będę często potrzebowała waszej pomocy.


AD1. jakie dane podajesz? Musisz wiedzieć jaką masz nazwę, np u mnie:
Nazwa użytkownika: komp01\operator
hasło:standardowe - czyli to co zwykle o ile nie było zmieniane
AD2. IPAT jest to program, który między innymi daje możliwości włączenia i wyłączenia stacji uczniowskich, ale posiada potężną rzecz mianowicie możliwość instalowania i zabezpieczania komputerów uczniowskich. Wpisz sobie ipat w google jest tego trochę. Można zainstalować system na nowo nie dotykając komputerów uczniowskich na przykład Smile pod warunkiem, że jeszcze serwer Ci działa...


Kalejdoskop... podajesz jak zalogować się lokalnie?
Bo do domeny to: sbsmen\administrator .... hasło: sprawdź w papierach Smile
Poza tym, nie wiedziałem, że na stacje można się jako operator logować Embarassed na "laptoka" to tak...
Ale może też tak być, że lokalne konto jest wyłączone i trzeba je włączyć... Idea
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
kalejdoskop
Użytkownik Forum


Dołączył: 03 Jul 2008
Posty: 67

PostWysłany: Wed Sep 24, 2008 7:54 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

U mnie tak właśnie się loguje lokalnie, bo serwer zabrali to chociaż mogę w taki sposób uruchomić komputery uczniowskie
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
Mirek
Administrator


Dołączył: 04 Sep 2004
Posty: 969
Pomógł: 4
Skąd: Kęsowa

PostWysłany: Wed Sep 24, 2008 8:48 pm    Temat postu: odp Odpowiedz z cytatem

Z logowaniem na stacjach Vista jest tak, że mialo być łatwiej a wyszło jak zawsze.
Należy zwrócić uwagę na podpis pod oknem hasła. Jest tam opis do czego aktualnie się logujemy:

1. Jeśli chcemy do domeny sbsmen.edu.pl to piszemy"

Administrator
Login: sbsmen\administrator

np. Student001d
Login: student001d
Hasło: poziomd

2. Jeśli chcemy do stacji o nazwie komp01 lokalnie to piszemy:

Operator
komp01\operator

Tutaj jedna uwaga!!!
Konto lokalne administratora jest dla zachowania bezpieczeństwa wyłączone. Należy w pierwszej kolejności po zalogowaniu lokalnie na konto operatora utworzyć nowe konto administratora o innej nazwie nadając mu uprawnienia administratora.

Co do alertów bezpieczeństwa nie robiłbym z tego wielkiego problemu. Większość powinna za nas zrobić usługa WSUS no i nasza kochana ISA. Nie wspomne juz o Opiekunach, Beniaminach itp. Tutaj raczej głowa boli od wpisywania stron, które nie wiedzac dlaczego są blokowane. No a najważniejsze to, fakt posiadania IPat, który zawsze odtworzy Ci bezpieczną kopię systemu, jeśli został zainstalowany z obrazu lub utworzono punkt przywracania
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Lidka
Użytkownik Forum


Dołączył: 24 Sep 2008
Posty: 54

PostWysłany: Mon Sep 29, 2008 7:28 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Moi drodzy serdecznie dziękuję za pomoc. Oczywiście skorzystałam, zadziałało. Wiedziałam że mogę na Was liczyć. Oczywiście każdego dnia coś się dzieje, chodzi oczywiście o problemy.Jeśli nie sprawi to problemu proszę mi wyjaśnić jakie mam możliwości jako administrator w domenie a jakie jako operator lokalnie.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum KOPI Strona Główna -> SBS 2003 R2 edycja jesień 2007 - wiosna 2008 Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group