Forum KOPI Strona Główna KOPI
Forum Klubu Opiekunów Pracowni Internetowych

FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Dwa pytanka...

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum KOPI Strona Główna -> SBS 2003 R2 edycja jesieÅ„ 2007 - wiosna 2008
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
superhiper
Użytkownik Forum

PostWysłany: Wed Feb 10, 2010 6:20 pm    Temat postu: Dwa pytanka... Odpowiedz z cytatem

1/. W wątku dotyczącym SBS2003 pisano jak monitorować aktywność ucznia pod ISA.
A jak to wyglÄ…da pod edycjÄ… 2007 ?
Próbowałem zastosować się do tych instrukcji, ale po kliknięciu na update nic się nie dzieje...
Może jakaś podpowiedź szczegółówa...? Embarassed
Ładnie to dość działa na podglądzie na LIVE - widać kto i jakie stronki przegląda i można od razu zareagować...
Nie mogę natomiast ustawić przeglądania historii danego ucznia...

2/. Pozbawienie ucznia możliwości korzystania z internetu...
Wiem, że można go usunąć z grupy użytkowników internetu i w ten sposób pozbawić go tej możliwości...
Czy to będzie działać natychmiast, czy dopiero po ponownym zalogowaniu się?
Czy istnieje inna możliwość - np. stworzenie grupy BANICJA gdzie po wrzuceniu użytkownika będzie miał zakaz.
Jak się kara skończy żeby wystarczyło usunąć go z tej grupy...
Rolling Eyes Idea
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Maciek
Administrator

PostWysłany: Wed Feb 10, 2010 6:42 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Niestety nie znam odpowiedzi na twoje pytania. Nawet nie próbowałem się tym zajmować w ISA.
Ale sobie nie odmówię stwierdzenia, ze mając dansguardiana (np. na serwerze EOS) obydwie rzeczy masz dostępne w sposób banalnie prosty. Wink

Autorski Przewodnik Kulturalny
Powrót do góry
superhiper
Użytkownik Forum

PostWysłany: Wed Feb 10, 2010 6:56 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

No tak, to już wiemy... Laughing ale działa tylko pod linuxem Mad
Powrót do góry
Maciek
Administrator

PostWysłany: Wed Feb 10, 2010 7:29 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Nie ma zakazu stosowania Linuksa. Smile

Powrót do góry
Mirek
Administrator

PostWysłany: Thu Feb 11, 2010 9:22 pm    Temat postu: odp Odpowiedz z cytatem

Ad1. ProszÄ™ o link.
Ad2. Użytkownicy (oprócz kont grupy PoziomA) domeny mają dostęp do Internetu gdyż dołączeni są do grupy SBS Internet Users. Właśnie w tym celu utworzono tę grupę zabezpieczeń, która ściśle współpracuje z ISA. Gdybyśmy mieli tworzyć nową podobną grupę, to musielibyśmy ponownie wykluczyć dla tych użytkowników SBS Internet Users. Są oczywiście metody wyłączania różnych grup domen, stron, komputerów, zakresów podsieci itp za pomocą ISA. Te opisywane są w naszych zasobach.

Jedyny problem jest z natychmiastowym wyłączeniem od Internetu, gdyż dany użytkownik może mieć otwartą już sesję z ISA i tutaj zmiana reguły, czy zasady niewiele zmieni na tę chwilę.
Na szczęście tej wersji ISA Server 2004 mamy możliwość natychmiastowego przerwania sesji:
- otwieramy konsolę zarządzania ISA Server Management- wężeł Monitoring - Session - wybieramy sesję użytkownika, która ma zostać natychmiast zakończona - prawy klik na niej, gdzie wybieramy Disconnect Session
Powrót do góry
superhiper
Użytkownik Forum

PostWysłany: Fri Feb 12, 2010 2:53 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ad.1 - http://forum.kopi.edu.pl/viewtopic.php?t=1345&highlight=sprawdzi%C4%87 PiotrT

Ad.2 - a czy można przenieść na pewien czas użytkownika z poziomu C do A i czy wtedy będzie miał własności użytkownika poziomu A ?

Innym rozwiązaniem może też być zablokowanie przeglądarki internetowej - gdzieś o tym czytałem... a bez przeglądarki to przeciętny internatuta niewiele może... Laughing
Powrót do góry
Maciek
Administrator

PostWysłany: Fri Feb 12, 2010 3:51 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Internet Explorera zablokować się nie da. Jest częścią systemu. Różne mądre głowy o tym myślały. A jeśli nawet zablokujesz firefoxa, to uczeń otworzy IE. Poza tym z serwera masz małe możliwości ingerencji "ad hoc" w system operacyjny klienta. W sumie to nie da się tak "klik klik" - nie ma netu i znowu "klik" - jest net. Nie na Windowsie.
Pomijam już to, że to ma mały sens. Nauczyciel musi sobie poradzić na lekcji.

Powrót do góry
superhiper
Użytkownik Forum

PostWysłany: Fri Feb 12, 2010 5:50 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Maciek napisał:
Internet Explorera zablokować się nie da. Jest częścią systemu. Różne mądre głowy o tym myślały. A jeśli nawet zablokujesz firefoxa, to uczeń otworzy IE. Poza tym z serwera masz małe możliwości ingerencji "ad hoc" w system operacyjny klienta. W sumie to nie da się tak "klik klik" - nie ma netu i znowu "klik" - jest net. Nie na Windowsie.
Pomijam już to, że to ma mały sens. Nauczyciel musi sobie poradzić na lekcji.

Można zablokować uruchamianie konkretnych programów - miałem to na warsztatach w Ożarowicach w 2008 roku, tyle, że chyba nie dla indywidualnego użytkownika, co dla grupy. Muszę poszukać notatek...

Taka możliwość istnieje w programie NetSupport...

Masz rację - nauczyciel musi sobie poradzić na lekcji...
Niestety uczniowie bywajÄ… uparci i nie zawsze skutkuje kolejna uwaga, a nawet ocena niedostateczna za brak pracy na lekcji...
Czasem po prostu trzeba "kija" czyli pokazać, że masz stosowne narzędzia.
Przykładowo dziś - mają wyszukać materiały do prezentacji multimedialnej...
Niestety nie każdy szuka, są tacy, którzy w tym czasie gierkę sobie uruchamiają, albo NK przegląda...
Będąc przy notebooku uruchomiłem sobie ISA Live, i na bieżąco miałem info jakie stronki poszczególni uczniowie uruchamiają...
Początkowo zdziwienie, ale potem już poslusznie wykonywali zadanie... Wink
Wychodząc z klasy nie omieszkali zobaczyć jak ja to monitoruje, skąd wiem...
Któryś coś tam zaprostestował, że mu prywatność naruszam... hehe, ale drugi go skarcił, że to nie jego komp więc niech nie plecie głupot... Laughing
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum KOPI Strona Główna -> SBS 2003 R2 edycja jesieÅ„ 2007 - wiosna 2008 Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

Skocz do: