Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
marois Użytkownik Forum
|
Wysłany: Tue Feb 19, 2008 5:31 pm Temat postu: awaria-pÅ‚yty głównej |
|
|
Witam
JeÅ›li ktoÅ› wie gdzie znaleźć nowy bios do grafiki na pÅ‚ycie GA-8ld533 (zintegrowany Intel® Extreme na chipsecie ( Intel® 82845GL GMCH
Intel® 82801DB ICH4 ) i jak go zaktualizować. To proszÄ™ o pomoc.ZaczynajÄ… mi padać kompy w pracowni z 2003 roku jeden po drugim (już 4) i wyglÄ…da to na grafikÄ™, latajÄ…ce znaczki i cyferki. Bios pÅ‚yty zaktualizowaÅ‚em ale nic to nie daÅ‚o.
pozdrawiam
Mariusz _________________ mariusz |
|
Powrót do góry |
|
|
JakubC Moderator
|
Wysłany: Tue Feb 19, 2008 5:40 pm Temat postu: |
|
|
Dlaczego podejrzenia padły na bios? Ja bym raczej sprawdził temperatury i napięcia.
Pozdrawiam _________________ Jakub Cichocki | cogitech group |
|
Powrót do góry |
|
|
bob Użytkownik Forum
|
Wysłany: Tue Feb 19, 2008 7:11 pm Temat postu: |
|
|
Cytat: | Ja bym raczej sprawdził temperatury i napięcia. |
Dokładnie takie objawy jakie opisałeś marois, swiadczą o możliwości przegrzania się karty graficznej. Sprawdź temperaturę karty. |
|
Powrót do góry |
|
|
marois Użytkownik Forum
|
Wysłany: Tue Feb 19, 2008 7:18 pm Temat postu: awaria-pÅ‚yty głównej |
|
|
Witam
Tak tylko to się dzieje przy starcie kompa zaraz po jego włączeniu i nie da się go uruchomić, tylko piski biosu, latające znaki, czasami uda się uruchomić
|
Powrót do góry |
|
|
bob Użytkownik Forum
|
Wysłany: Wed Feb 20, 2008 3:39 pm Temat postu: |
|
|
Proponuję metodą prób i błędów sprawdzić co jest nie tak.Czyli innymi słowy poodłącząc wszystkie rzeczy, zostawić kość RAM i kartę grafiki. Jeśli nie będzie pisków, ani krzaczków to dokładać po kolei dyski i napędy. |
|
Powrót do góry |
|
|
marois Użytkownik Forum
|
Wysłany: Wed Feb 20, 2008 6:57 pm Temat postu: awaria-pÅ‚yty głównej |
|
|
Witam
To zostało zrobione, wymieniany RAM, nawet procesor (niestety grafika jest zintegrowana) nic poza tym już nie ma, nie było pisków jak wyłaczyłem grafikę w biosie i podłączyłem kartę PCI, niestety komputer z kartą na PCI uruchamia się tylko do momentu pojawienia się pierwszego napisu WidowsXP, potem czarny ekran i koniec zabawy.Podepnę jesczę trochę lepszą grafikę na PCI i zobacze, bo sprawdzałem na starym 2MB rupciu, choc i tak powinien wystartować.
pozdrawiam
|
Powrót do góry |
|
|
JakubC Moderator
|
Wysłany: Thu Feb 21, 2008 1:39 am Temat postu: Re: awaria-pÅ‚yty głównej |
|
|
marois napisał: | choc i tak powinien wystartować.
|
Nie powinien, xp wyłoży Ci się niestety po takiej zmianie i jest to "normalne" zjawisko. _________________ Jakub Cichocki | cogitech group |
|
Powrót do góry |
|
|
bob Użytkownik Forum
|
Wysłany: Thu Feb 21, 2008 11:57 am Temat postu: |
|
|
Cytat: | Nie powinien, xp wyłoży Ci się niestety po takiej zmianie i jest to "normalne" zjawisko. |
Po prostu wyłącz w BIOS zintegrowana kartę graficzną, wstaw inną na PCI i przeinstaluj system. Powinno być wszystko ok. |
|
Powrót do góry |
|
|
|