Forum KOPI Strona Główna KOPI
Forum Klubu Opiekunów Pracowni Internetowych

FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

OBOWIÄ…ZKI OPIEKUNA SZKOLNEJ PRACOWNI
Idź do strony 1, 2  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum KOPI Strona Główna -> SBS 2003
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
meerc
Użytkownik Forum

PostWysłany: Mon Nov 26, 2007 6:53 pm    Temat postu: OBOWIÄ…ZKI OPIEKUNA SZKOLNEJ PRACOWNI Odpowiedz z cytatem

proszę o informacje jak w Waszych szkołach rozwiązano problem opieki nad pracownią (sprawy finansowe) Jaki zakres obowiązków dotyczy nas opiekunów. jak wygląda problem z "opieka" nad innymi użytkownikami pracowni - czy do tych obowiązków należy instalowanie programów np. z ekonomii "symfonia" itp ?
Pozdrawiam wszystkich nawiedzonych i z powołania Smile)))
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Maciek
Administrator

PostWysłany: Mon Nov 26, 2007 8:16 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Generalnie nauczyciel informatyki jest nauczycielem przede wszystkim Jeśli jest opiekunem pracowni to do jego obowiązków należy dbanie o sprzęt w pracowni na podobnej zasadzie jak np. chemik, biolog, czy geograf. Nie ma obowiązku dbać o całość funkcjonowania sprzętu komputerowego, ani też zajmować się komputerami w biurze. W praktyce często jest o to proszony i jego stosunek do tej sprawy niewątpliwie zależy od tego, jak dobre stosunki personalne są w szkole. Natomiast nie ma dwóch zdań, że w szkole powinien być ktoś, kto obowiązki administratora sieci pełni. Ministerstwo oddało to do dyspozycji dyrektorów. Można obniżyć nauczycielowi pensum godzin, można płacić mu dodatkowo przez zwiększenie tzw. dodatku motywacyjnego lub wygospodarować fundusze z puli administracyjnej i załatwiać to w ramach zlecenia lub na jakiejś części etatu. Zależy to od szkoły, od gminy i różnie jest rozwiązywane. Niektóre gminy zatrudniają administratora na kilka szkół, w innych płaci się dodatkowo nauczycielowi, wszystko też zależy od skali potrzeb.

Autorski Przewodnik Kulturalny
Powrót do góry
meerc
Użytkownik Forum

PostWysłany: Mon Nov 26, 2007 10:31 pm    Temat postu: Administrator pracowni Odpowiedz z cytatem

Bardzo dziękuję za odpowiedź bo w mojej szkole często spotykam się z roszczeniową postawą dyrekcji - "to należy do obowiązków administratora w ramach 40 godz pracy" - któż to wymyślił a raczej nadinterpretował ?? do dzisiaj nie wiem ... i jeszcze jeden problem próbuje się na mnie zrzucić obowiązek instalowania programów związanych z pracownią ekonomiczną - jakoby był to mój oczywisty obowiązek z ekonomia mam tyle wspólnego co liczenie pieniędzy, czy starczy mi do końca miesiąca
Pozdrawiam
Powrót do góry
Alibaba
Użytkownik Forum

PostWysłany: Mon Nov 26, 2007 11:10 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Niestety jest to bolączka nie tylko Twojej szkoły. W załączeniu masz link do pisma MEN w tej sprawie. http://sbs.oeiizk.edu.pl/index.php?sr=prawo może pomoze ci w trudnych rozmowach z dyrekcją. Powodzenia.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Numer GG
Maciek
Administrator

PostWysłany: Tue Nov 27, 2007 12:40 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Bardzo dobrze, że został podany ten link, sam podpierałem się tym pismem, ale nie pamiętałem już skąd je wydrukowałem.
Precyzując sprawę obowiązków w pracowni, to oczywistą rzeczą jest bieżące utrzymanie jej w porządku, w tym także (to już moja opinia) bieżące instalowanie potrzebnych programów lub reinstalacja stacji. Jednak nie oznacza to już np. napraw sprzętu - to nauczyciel może robić, jeśli potrafi i lubi, ale nikt nie ma prawa czynić z niego serwisanta, w razie awarii sprzętowych należy się bezwzględnie domagać serwisowania. Zlecanie zadań poza własną pracownią jest już zdecydowanie niewłaściwe.

Autorski Przewodnik Kulturalny
Powrót do góry
Mirek
Administrator

PostWysłany: Tue Nov 27, 2007 11:33 am    Temat postu: odp Odpowiedz z cytatem

Temat przerabiany również u nas (http://forum.kopi.edu.pl/viewtopic.php?t=178 ) od wielu lat. Zmian prawnych w tym zakresie, jak dotąd nie ma. Bardzo ciekawe i wielokrotnie dyskutowane propozycje przedstawialiśmy na różnych spotkaniach. Również nasze stowarzyszenie KOPI za jedno zadań postawiło sobie wypracowanie odpowiednich warunków, by ten problem rozwiązać. Niestety nadal mamy zbyt małą siłę przebicia, by spełniły się nasze oczekiwania. Propozycje Wieśka Grabarczyka, czy R. Mora uważam za godne polecenia (http://www.snti.pl/archiwum/archiwum27.html), ale nadal mimo upływu wielu lat nic z tego nie wynika. Dlaczego? Zbyt mało jest osób, które rzeczywiście podejmą legislacyjną pracę w oparciu o znajomych i współpracujących z nami posłów i zarządzających polską oświatą.

Ps. Przygotowujemy sie do spotkania KOPI w Sztumie. Jeśli jest taka wola naszych członków i użytkowników naszej witryny możemy spróbować napisać oficjalny list w tej sprawie. By jednak liczyć na wsparcie tej inicjatywy musi nas być spora reprezentacja.
Powrót do góry
kareo
Użytkownik Forum

PostWysłany: Thu May 15, 2008 9:24 pm    Temat postu: PodepnÄ™ siÄ™ bo mam taki sam problem jak wiÄ™kszość Odpowiedz z cytatem

Chodzi o to że u mnie w szkole oprócz opieki nad 2 pracowniami, administrowaniem strony internetowej szkoły dochodzą obowiązki sekretarki szkolnej, która niestety nie jest zbyt biegła w komputerach. I dlatego sekretariat optivum świadectwa optivymi do tego SIO należy do mnie, a motywacyjne ......... 60 zł czy to dużo. Do tego wychowawstwo pół etatu na świetlicy i tamtejsze problemy, 2 h techniki i egzaminy na karte rowerową i różne "imprezy" z tym związane. CZłowiek nie wie czasem w co rece włożyć i co zrobić a gdzie rodzina budowa domu itd !!!!!!!! POZDRAWIAM
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Numer GG
Maciek
Administrator

PostWysłany: Thu May 15, 2008 10:05 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Z mojej wiedzy wynika, że coraz więcej szkół zatrudnia kogoś do faktycznego administrowania siecią. Niektóre dają nauczycielom (jeśli się na tym faktycznie znają) dodatkowe pieniądze, inne znajdują kogoś innego - z mojego rozeznania wychodzi, że bywa to od 200 do 300 zł miesięcznie. Niektóre szkoły szukają fachowca wtedy, gdy pracownia się sypie (sam na tym zarabiam). Niestety sporo jest takich, gdzie wydaje się dyrekcji, że dodatkowe obowiązki to dla informatyka żaden problem (bo on i tak to lubi). Zastępowanie w pracy pani sekretarki nie mieści się jednak w żadnych standardach. Wg mnie kwalifikuje się to do wystąpienia do sądu pracy.
Jeśli pani sekretarka nie daje sobie rady, to albo niech zatrudnią inną sekretarkę, albo niech dyrekcja sama zasuwa. Wg mnie to jest skandal.
Powrót do góry
kareo
Użytkownik Forum

PostWysłany: Fri May 16, 2008 10:12 am    Temat postu: Drogi Macieju Odpowiedz z cytatem

Myślę że to jest powszechne w wielu szkołach a to co się dzieje u nas to przchodiz ludzkie pojęcie. Sekretarka jest starsza przeżyła już paru dyrektorów i pewnie szef nie ma sumienia jej zwolnić, ja pomagam bo jak jeszcez kończyłem tą szkołę to ona już pracowała, więc jak teraz nie pomoc. Ale po prostu mnie to wkurza a podniesienie głosu w tej sprawie obrazi do mojej osoby wiele osób. Więc muszę tkwić w tym układzie nadal. Poza tym idzie koniec roku i świadectwa optivum nauczyciele mi nie dadzą żyć. ALe taka karma, pieniędzy trzeba bo za coś trzeba żyć !!!!
POZDRAWIAM
Powrót do góry
superhiper
Użytkownik Forum

PostWysłany: Fri Jun 27, 2008 3:22 pm    Temat postu: Re: Drogi Macieju Odpowiedz z cytatem

kareo napisał:
Myślę że to jest powszechne w wielu szkołach a to co się dzieje u nas to przchodiz ludzkie pojęcie. Sekretarka jest starsza przeżyła już paru dyrektorów i pewnie szef nie ma sumienia jej zwolnić, ja pomagam bo jak jeszcez kończyłem tą szkołę to ona już pracowała, więc jak teraz nie pomoc. Ale po prostu mnie to wkurza a podniesienie głosu w tej sprawie obrazi do mojej osoby wiele osób. Więc muszę tkwić w tym układzie nadal. Poza tym idzie koniec roku i świadectwa optivum nauczyciele mi nie dadzą żyć. ALe taka karma, pieniędzy trzeba bo za coś trzeba żyć !!!!
POZDRAWIAM

Ja bym nie klasyfikował wedle wieku, a chęci dokształcania się... Laughing Znam przypadki, kiedy młody jest niekumaty, a starsza osoba idzie z duchem czasu...

Jeśli chodzi o wykonywanie dodatkowych prac w ramach 40 godzinnego tygodnia pracy - zrobiłem sobie taki spis, określając ilość godzin na poszczególne powierzone funkcje Very Happy i wyszło grubo powyżej normy.

Kwestie pogotowia komuputerowego rozwiązałem w ten sposób, że odmówiłem wyjścia w czasie lekcji aby zdiagnozować kompa w administracji, bo wiadomo, dzieci nie można zostawić bez opieki Laughing
Zaproponowałem przyniesienie jednostki do pracowni - no ale na to nie było przyzwolenia, bo tajne przez poufne dane mogły być zagrożone...
W tej sytuacji znalazły się pieniążki na serwisanta z firmy - a ja mam spokój...
Twisted Evil
Powrót do góry
Napinator
Użytkownik Forum

PostWysłany: Sat Jun 28, 2008 7:48 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Maciek napisał:
Z mojej wiedzy wynika, że coraz więcej szkół zatrudnia kogoś do faktycznego administrowania siecią.

100% prawdy
Powrót do góry
superhiper
Użytkownik Forum

PostWysłany: Sat Jun 28, 2008 11:09 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Napinator napisał:
Maciek napisał:
Z mojej wiedzy wynika, że coraz więcej szkół zatrudnia kogoś do faktycznego administrowania siecią.

100% prawdy

No bo na to sÄ… pieniÄ…dze z innej puli...

Nauczycielowi nie dadzą, no bo przecież powinien pracować 40 godzin z gumy tygodniowo... Laughing
Dlatego trzeba nauczyc się asertywności w tym zakresie, bo inaczej nadal będą tkwili w przekonaniu, naprawy kompa po kimś to jest to coś, co szkolny informatyk lubi najbardziej Twisted Evil
Powrót do góry
Leszek Misiuk
Moderator

PostWysłany: Mon Jun 30, 2008 4:03 pm    Temat postu: Asertywność Odpowiedz z cytatem

Często asertywność w tej sprawie może skończyć się w najlepszym przypadku upomnieniem dyrektora szkoły. Najlepiej powiedzieć że nie umiem albo nie ma czasu bo wykonuję inne obowiązku służbowe. No chyba że dostaniecie na to dodatkowe godziny.
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
jj36
Użytkownik Forum

PostWysłany: Thu Mar 26, 2009 1:05 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja muszę robić wszystko "ma pani przecież 1% dodatku za to" . Ok wszystko pięknie jak nic się nie dzieje, ale np teraz spędzam w pracowni kilka godzin dziennie, nawet nie za dziękuję no przecież to mój obowiązek jest!
Powrót do góry
Leszek Misiuk
Moderator

PostWysłany: Thu Mar 26, 2009 11:33 am    Temat postu: 1 procent Odpowiedz z cytatem

a ten 1% to masz tylko Ty?
to po pierwsze a po drugie jeśli nie chcesz tego robić to przecież nie wszystko musisz umieć
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum KOPI Strona Główna -> SBS 2003 Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony 1, 2  Następny
Strona 1 z 2

Skocz do: