Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Mirek Administrator
|
Wysłany: Wed Jul 12, 2006 9:01 pm Temat postu: Skaner antywirusowy |
|
|
Pojawiło się nowe narzędzie do systemów M$ - Live Safety Center. Jest to skaner, którego zadaniem jest zwiększenie bezpieczeństawa systemów Windows. Jego podstawowe zadania to:
- skanowanie ochronne: sprawdza i usuwa wirusy oraz luki w połączeniu internetowym
- wyszukiwanie plików do usunięcia: usuwa niepożądane pliki, które spowalniają działanie komputera
- sprawdza, czy należy przeprowadzić defragmentację dysku twardego w celu poprawienia wydajności, a następnie wykonuje ją
Skaner, podobnie do tego na onecie instaluje jego składniki, potem rozpoczyna właściwe działanie. Można wybrać jedną z opcji lub od razu wszystkie opcje skanowania. Ten ostatni trwa od kilku do kilkunastu godzin, dlatego radzę skorzystać z poszczególnych elementów menu, bądź wybrać "Szybkie skanowanie". Niestety należy uzbroić się w cierpliwość, bo skanowanie trochę trwa (najlepiej działać w tle). Skuteczność pracy można ocenić na dość wysoką. W moim przypadku wykrył zagrożenia i je usunął. Wadą skanera jest brak zapisu jego analiz i brak możliwości robienia wydruków. Narzędzie na pierwszy rzut oka wydaje się bardzo przydatne.
Strona Live Safety Center: http://safety.live.com/site/pl-PL/default.htm
pozdrawiam MB |
|
Powrót do góry |
|
|
bob Użytkownik Forum
|
Wysłany: Wed Jan 16, 2008 10:58 pm Temat postu: |
|
|
A co Kolega powie na temat nowego pakietu ochronnego firmy ESET?? |
|
Powrót do góry |
|
|
Mirek Administrator
|
Wysłany: Wed Jan 16, 2008 11:56 pm Temat postu: odp |
|
|
Temat, co prawda o skanerach, ale o całych pakietach również warto wspomnieć.
Nie wiem jaki masz pakiet na myśli. Nod32 zawsze chwalono za:
- niskie obciążenie systemu
- skuteczne działanie, również w wersjach rodziny serwerów NT
- szybkość
Jakiś czas temu zainteresował mnie NOD32 na całą pracownie. Zadzwoniłem i okazało się, że koszt przekracza 1000 zł na rok. Dałem spokój.
Aktualnie testuję niezwykle ciekawą propozycję DrWeb. Trochę to jeszcze potrwa, ale już dziś mogę powiedzieć, że jestem pod wrażeniem. |
|
Powrót do góry |
|
|
bob Użytkownik Forum
|
Wysłany: Thu Jan 17, 2008 10:37 am Temat postu: |
|
|
Zgadza się, wyposażenie całej pracowni w program antyvirusowy NOD32 lub pakiet ochronny ESET Smart Security (o ten mi chodziło w wersji Buissnes) jest bardzo kosztownym przedsięwzięciem.
Mam jeszcze pytanie co do programu Avast, który jest darmowy dla użytku domowego. Czy zainstalowanie owego programu na komputerach klienckich w pracowni komputerowej będzie mieścić się w ramach darmowej licencji?
Kiedyś testowałem połączenie Avast+ZoneAlarm, daje to dobre efekty w ochronie komputerów. |
|
Powrót do góry |
|
|
Maciek Administrator
Dołączył: 01 Nov 2004 Posty: 2225 Pomógł: 23 Skąd: z Księżyca
|
Wysłany: Thu Jan 17, 2008 1:33 pm Temat postu: |
|
|
Jeśli licencja mówi o użytku domowym lub prywatnym - jest to jednoznaczne, w szkole możesz ewentualnie wykorzystać program zezwalający na użycie niekomercyjne. |
|
Powrót do góry |
|
|
ligan Użytkownik Forum
|
Wysłany: Thu Jan 17, 2008 7:36 pm Temat postu: |
|
|
Tanio wychodzi ArcaVir, licencja na całą szkołę za drobną opłatą. Ma wbudowanego firewalla i monitor rejestru. Zastąpił Nortona i nie narzekam... _________________ Zespół Szkół
Gryfino |
|
Powrót do góry |
|
|
bob Użytkownik Forum
|
Wysłany: Mon Jan 21, 2008 6:56 pm Temat postu: |
|
|
Na serwerze w końcu zainstalowanego mam NOD'a 32 (zakupiona licencja), zaś na stacjach poinstalowałem program HackerzyNet. Nie obciąża systemu, skanuje pliki przy rozruchu systemu, regularnie się aktualizuje i jego chyba, oprócz skuteczności, największa zaleta, że potrafi wyrzucić "śmieci" metodą "brutal force".
Licencja - free, dla użytku domowego i nie tylko, jeśli nie przynosi korzyści materialnych. |
|
Powrót do góry |
|
|
Mirek Administrator
|
|
Powrót do góry |
|
|
JakubC Moderator
|
Wysłany: Mon Jan 21, 2008 9:57 pm Temat postu: |
|
|
ligan napisał: | Tanio wychodzi ArcaVir, licencja na caÅ‚Ä… szkoÅ‚Ä™ za drobnÄ… opÅ‚atÄ…. Ma wbudowanego firewalla i monitor rejestru. ZastÄ…piÅ‚ Nortona i nie narzekam... |
Miałem go i zadowolony nie byłem. Wgraj z powrotem nortona i zobacz ile robaków arca przepuszcza _________________ Jakub Cichocki | cogitech group |
|
Powrót do góry |
|
|
ligan Użytkownik Forum
|
Wysłany: Mon Jan 21, 2008 10:28 pm Temat postu: |
|
|
Jak to zrobię to zacznę narzekać
Zastanawiam się... To trochę wkurzające - płacisz za system, musisz dokupić niezbędne do niego dodatki (bo jak określić te wszystkie "zabezpieczenia") i jeszcze nie możesz spać spokojnie.
Takie rzeczy to tylko w Windowsie... _________________ Zespół Szkół
Gryfino |
|
Powrót do góry |
|
|
Mirek Administrator
|
Wysłany: Mon Jan 21, 2008 11:36 pm Temat postu: Odp |
|
|
Ligan ile dałeś za ArcaVira na całą szkołę?
Nie jest tajemnicą, że wszyscy chcą dorwać sie do wind. Z drugiej jednak strony u mnie serwer SBS2005 edycja Jesień 2005 (stałe IP i 24 na dobę), który mam w drugiej szkole chodzi już 2 lata bez osłony antywirusowej i jakoś się trzyma. Może nie jest tak źle. |
|
Powrót do góry |
|
|
Maciek Administrator
Dołączył: 01 Nov 2004 Posty: 2225 Pomógł: 23 Skąd: z Księżyca
|
Wysłany: Mon Jan 21, 2008 11:57 pm Temat postu: Re: odp |
|
|
Mirek napisał: | Ciekawe, jak dÅ‚ugo ta filozofia wytrzyma próbÄ™ czasu i opór konkurencji |
Nie ma w tym zakresie reguł, ale darmowy na licencji GPL - Clamav ma się dobrze i jest obecnie bezwzględnie najlepszym systemem antywirusowym na serwerach do ochrony poczty i windowsowych plików w sambie. Jego wersja dla Windows jest bardzo skuteczna, lecz nadal pozbawiona rezydentnego skanera, więc przydatna tylko dla świadomych użytkowników windows, o ile to tacy się znajdą |
|
Powrót do góry |
|
|
ligan Użytkownik Forum
|
Wysłany: Tue Jan 22, 2008 12:00 am Temat postu: |
|
|
Teraz pakiet kosztuje około 600 zł, ja mam kontynuację za 414 zł na 14 miesięcy. Kupując przed rokiem dałem niewiele więcej.
Mam prawo zainstalować na wszystkich komputerach w szkole.
Pamiętam, że więcej płaciłem za Nortona na 5 stanowisk.
http://www.arcabit-shop.com/pl/zakupy.php _________________ Zespół Szkół
Gryfino |
|
Powrót do góry |
|
|
Mirek Administrator
|
Wysłany: Tue Jan 22, 2008 12:04 am Temat postu: odp |
|
|
Mam zatem jeszcze pytanie, czy ten ArcaVir ma zarządzanie centralne dla tych komputerów chronionych tym programem i czy działa na serwerze w pełnym zakresie usług? |
|
Powrót do góry |
|
|
ligan Użytkownik Forum
|
Wysłany: Tue Jan 22, 2008 12:15 am Temat postu: |
|
|
Według firmy moduł "Administrator umożliwia zdalną konfigurację programu dla grup stacji w sieci komputerowej, ich bieżące monitorowanie oraz tworzenie centralnych raportów". Posiada w miarę logicznego firewalla i moduł kontroli rejestru.
Serwer? Nie mam serwera na win, więc nie mogę nic więcej na ten temat napisać. _________________ Zespół Szkół
Gryfino |
|
Powrót do góry |
|
|
|