Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Maciek Administrator
Dołączył: 01 Nov 2004 Posty: 2225 Pomógł: 23 Skąd: z Księżyca
|
Wysłany: Wed Sep 07, 2016 1:47 pm Temat postu: EOS 2016 |
|
|
Zapraszam na http://freesco.pl po informacje na temat nowej wersji EOSa. Do celów szkolnych na razie będzie średnio przydatny, ponieważ nie ma tam jeszcze Samby i Dansguardiana, jest jednak firewall, a więc system może udostępniać internet. Dostosowanie systemu do zarządzania domeną lokalną z komputerami W7,8.1 i 10 jeszcze musi potrwać.
Anons umieszczam, ponieważ liczę na zainteresowanych testerów.
x _________________ Belfer.one.PL
Autorski Przewodnik Kulturalny
Ostatnio zmieniony przez Maciek dnia Sat Mar 30, 2019 2:54 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
|
kareo Użytkownik Forum
|
Wysłany: Thu Sep 15, 2016 10:14 am Temat postu: BÄ™dziemy testować |
|
|
Właśnie się pobiera wersja 32 bit. Chyba nie będzie problemów aby zainstalować obok windowsa. Menu wyboru systemu się stworzy? Czy najpierw EOS a potem winda? |
|
Powrót do góry |
|
|
Maciek Administrator
|
Wysłany: Fri Sep 16, 2016 7:37 pm Temat postu: |
|
|
Zawsze należy instalować najpierw Windows. Najlepiej zostawić miejsce wolne na dysku, aby było dla Linuksa. Jeśli nieopatrznie zdecydowano się na automatyczną instalację Windows lepiej wcześniej użyć jakiegoś programu do repartycjonowania - a więc zmniejszenia partycji Windows bez utraty danych. Instalator też to potrafi, jeżeli ma do czynienia z NTFS, ale przy nowszych partycjach MS, efekty mogą byc różne.
Mając komputer z pamięcią 4GB lub większą można pokusić się o instalację maszyny wirtualnej (np. Virtualbox, który preferuję). Wersja 32bit bez problemów będzie pracowała z 1GB RAM, a bardzo przyzwoicie z 2GB.
Warto też pamiętać, że wersja 32bit to typowy desktop, bez funkcji serwerowych. _________________ Belfer.one.PL
Autorski Przewodnik Kulturalny |
|
Powrót do góry |
|
|
kareo Użytkownik Forum
|
Wysłany: Sat Sep 17, 2016 1:55 pm Temat postu: Instalacja nie powieodÅ‚a siÄ™ |
|
|
Niestety instalacja na dysku nie powiodła się. próbowałem 3 razy niby idzie wszystko ok pyta o wybór Gruba nic nie zmieniam wszystko domyślnie i czarny ekran, zero reakcji. Komp 800MB Ram procek 1,7 GHz Sempron więc nie rewelacja. Powalcze w poniedziałek. Pozdrawiam Macku i jak coś to spróbuje EOS2010 jak nie pójdzie. LiveCD działa. |
|
Powrót do góry |
|
|
Maciek Administrator
|
Wysłany: Tue Sep 20, 2016 10:28 am Temat postu: |
|
|
Niestety 800MB to trochę mało, tym bardziej, że w praktyce to 768. Faktycznie może być problem z zapisaniem sektora startowego. To zdarzało się już wcześniej, przy małej ilości pamięci.
Wersja live startuje nawet przy 512, ale trudno mówić o komforcie pracy. _________________ Belfer.one.PL
|
Powrót do góry |
|
|
kareo Użytkownik Forum
|
Wysłany: Tue Sep 20, 2016 6:05 pm Temat postu: WiÄ™c |
|
|
Więc radzisz dołożyć RAMU. Akurat mam jakieś kości DDR I i DDR II. Pewnie to jeszcze będzie to. Będe dokładał i meldował. Live CD działa. |
|
Powrót do góry |
|
|
Maciek Administrator
|
Wysłany: Wed Sep 28, 2016 4:35 pm Temat postu: |
|
|
UWAGA!
Aby EOS Desktop wersja 32 bit się prawidłowo zainstalował, trzeba zmienić opcję programu rozruchowego. Domyślnie w ostatniej fazie instalacji pojawia się "GRUB2 z interfejsem graficznym" a należy z menu rozwijanego wybrać opcję "GRUB z interfejsem graficznym".
Z niewiadomego na razie powodu nowszy GRUB2 siÄ™ "wywala". _________________ Belfer.one.PL
|
Powrót do góry |
|
|
kareo Użytkownik Forum
|
Wysłany: Thu Sep 29, 2016 5:54 pm Temat postu: Hm a to ciekawe |
|
|
Widzisz dołożyłem ramu i nadal była kiszka. Teraz spróbuje tak jak mówisz Macieju. Dzięki.
Po instaacji coś z grafiką jakieś dziwne paski poziome, prawie nic nie widać trzeba się domyślać. Puszczam kolejny raz, choć do momentu ładowania się systemu jest ok włącznie z grubem |
|
Powrót do góry |
|
|
Maciek Administrator
|
Wysłany: Fri Sep 30, 2016 10:30 pm Temat postu: |
|
|
Najlepiej by było, żeby zobaczyc jakieś screeny. W starszych komputerach karty graficzne nie są zbyt wydajne, więc różnie może być, ale trzeba by było wiedzieć coś więcej. _________________ Belfer.one.PL
|
Powrót do góry |
|
|
kareo Użytkownik Forum
|
Wysłany: Sat Oct 01, 2016 7:17 pm Temat postu: |
|
|
Nie wiem czy nie spróbuje FREE_DESKTOP bo chyba także ciekawa dystrybucja. Zobacze czy ona ok ale narazie virtualboxa w domku zainstalowałem i będe próbował zobaczyć jak to wyglada wirtualnie.
Pozdrawiam serdecznie. |
|
Powrót do góry |
|
|
Maciek Administrator
|
Wysłany: Mon Oct 03, 2016 10:35 am Temat postu: |
|
|
Oczywiście przygotowując EOS 32bit Desktop miałem na uwadze typowy system klienta na starsze komputery. Niestety nie mam możliwości przetestować systemu na różnych maszynach.
Taki lajf.
Jeszcze w 2009 roku mogłem przetestować EOSa na kilkunastu różnych szkolnych komputerach i dzięki temu poprawić błędy. Dziś niestety muszę opierać się na Virtualboxie. Zdaję sobie więc sprawę z tego, że bez dogłębnych testów mogą wynikać nieznane mi problemy.
Ponieważ EOS w wersji 32bit jest typowym klientem, nie ma przeszkód, by ktoś - kto potrafi - zainstalował sobie dowolną dystrybucję 32 bit na starszych maszynach. EOS różni się głównie tym, że ma iTALC na pokładzie.
Ten program znajdziemy również w Ubuntu, ale niestety nie w wersji 32bit. _________________ Belfer.one.PL
|
Powrót do góry |
|
|
kareo Użytkownik Forum
|
Wysłany: Mon Oct 03, 2016 1:07 pm Temat postu: |
|
|
Dzięki Maćku za odzew. Narazie powoli to idzie praca i inne obowiązki mnie przytłaczają więc powolutku. Odezwę się jak coś już będzie działać i stabilnie. |
|
Powrót do góry |
|
|
kareo Użytkownik Forum
|
Wysłany: Fri Oct 07, 2016 10:11 am Temat postu: |
|
|
Zainstalowałem Free Desktop (ubuntu 12,4) i teraz podłaczyłem do sieci pracowni i nie wiem jak skonfigurować aby był internet. Strona www pracowniana się otwiera konfiguruje w firefox proxy ale nie działa. Możesz pomóc Macieju. |
|
Powrót do góry |
|
|
Maciek Administrator
|
Wysłany: Fri Oct 07, 2016 4:36 pm Temat postu: |
|
|
Musisz w ISA znaleźć regułkę udostępniającą internet i zamiast uwierzytelnionych użytkowników SBS dać tam "All users". _________________ Belfer.one.PL
|
Powrót do góry |
|
|
kareo Użytkownik Forum
|
Wysłany: Mon Oct 10, 2016 1:36 pm Temat postu: |
|
|
Mam regułę SBS INternet aces rule i jest SBS Internet Users dodałem All Users. Pytanie czy mam mieć tylko All users. Narazie nie mam jak przetestować dopiero jutro jak będzie chwila.
Dzieki już działa ale chciałem zaktualizować z wersji 12.04 do 14.04 i się wysypało. TEraz się nie chce instalka uruchomić sprawdza chyba poziom baterii Checking baterry state... aned --monitor.
Zainstaluje winde podziele dyska na 2 partycje a potem polece jeszcze raz. |
|
Powrót do góry |
|
|
|