Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Leszek Użytkownik Forum
|
Wysłany: Wed Sep 10, 2014 7:15 pm Temat postu: Komputer serwerowy SBS 2003 R2 jesieÅ„ 2007 - wiosna 2008 |
|
|
Jak w tytule czy ktoś byłby tak uprzejmy i podał dokładną specyfikację Komputera serwerowego pod który była przygotowywana kolekcja płyt SBS 2003 R2 edycja jesień 2007 - wiosna 2008 Nie wiem ale wydaje mi się, że jak we wcześniejszych pracowniach jako serwer służyły zwykłe komputery. Bardzo prosiłbym o podanie: Jaka płyta główna, procesor, dyski. Z góry bardzo dziękuję. _________________ "Z uśmiechem na twarzy przez życie idąc
szczęśliwym człowiekiem stać się możesz..." |
|
Powrót do góry |
|
|
Roman Mor Moderator
|
Wysłany: Thu Sep 11, 2014 2:24 pm Temat postu: |
|
|
Kolekcja płyt była przygotowana na różnorodny sprzęt. SP i gimnazja otrzymywały pracownie, w których za serwer "robił" zwykły PC (ze zwiększoną, w stosunku do stacji, pamięcią i dodaną drugą kartą sieciową). Szkoły ponadgimnazjalne otrzymywały sprzętowy serwer. W zależności od dostawcy pracowni (w skali kraju była chyba czterech) sprzęt był różny, zarówno stacje jak i serwery. Moja szkoła otrzymała serwer DELL PowerEdge 1800. Kolekcja była przygotowana pod szeroką gamę ówczesnego sprzętu. _________________ Pozdrawiam, RM |
|
Powrót do góry |
|
|
Leszek Użytkownik Forum
|
Wysłany: Thu Sep 11, 2014 7:30 pm Temat postu: |
|
|
OK dzięki ale czy mógłbyś podać choć jedną specyfikację jednego z tych PC. Bardzo mnie to interesuje. Aby później nie było większych problemów. _________________ "Z uśmiechem na twarzy przez życie idąc
|
Powrót do góry |
|
|
Roman Mor Moderator
|
Wysłany: Thu Sep 11, 2014 9:02 pm Temat postu: |
|
|
Leszek napisał: | OK dziÄ™ki ale czy mógÅ‚byÅ› podać choć jednÄ… specyfikacjÄ™ jednego z tych PC. | Niestety nie mam już tych PC pod rÄ™kÄ…. Ale chyba każdy PC z tego okresu speÅ‚nia wymagania. _________________ Pozdrawiam, RM |
|
Powrót do góry |
|
|
Leszek Użytkownik Forum
|
Wysłany: Thu Sep 11, 2014 10:11 pm Temat postu: |
|
|
Roman Mor napisał: | Leszek napisał: | OK dziÄ™ki ale czy mógÅ‚byÅ› podać choć jednÄ… specyfikacjÄ™ jednego z tych PC. | Niestety nie mam już tych PC pod rÄ™kÄ…. Ale chyba każdy PC z tego okresu speÅ‚nia wymagania. |
Z doświadczenia wiem, że zdarza się inaczej. Później są problemy z dyskiem albo kartą sieciową, albo ze sterownikami do płyty głównej. I kiedy zaczynasz kopać w Internecie okazuje się, że pod serwer SBS 2003 nie ma sterowników. I nikt Ci nie może pomóc. Dlatego tak mi zależy na budowie tego PC. _________________ "Z uśmiechem na twarzy przez życie idąc
|
Powrót do góry |
|
|
Roman Mor Moderator
|
Wysłany: Fri Sep 12, 2014 11:04 am Temat postu: |
|
|
Leszek napisał: | Z doÅ›wiadczenia wiem, że zdarza siÄ™ inaczej. Później sÄ… problemy z dyskiem albo kartÄ… sieciowÄ…, albo ze sterownikami do pÅ‚yty głównej. I kiedy zaczynasz kopać w Internecie okazuje siÄ™, że pod serwer SBS 2003 nie ma sterowników. | Moje doÅ›wiadczenie jest trochÄ™ inne choć dość dÅ‚ugie (prawie 15 lat z SBS-ami w wersji dla szkół, w tym 10 lat z SBS 2003). Problemy z dyskiem i kartÄ… sieciowÄ…, jeÅ›li sÄ…, to sÄ… od poczÄ…tku. I wtedy w ogóle nie zainstalujesz serwera. To siÄ™ zdarza rzadko. Na starszym sprzÄ™cie (posiadajÄ…cym wolne sloty PCI) zawsze można wstawić kartÄ™ sieciowÄ… wykrywanÄ… przez instalator. Zdarza siÄ™, że instalator jest w stanie wykryć nowe karty sieciowe (PCI-e). Wystarczy gdy wykryta zostanie jedna karta, drugÄ… można zainstalować po uruchomieniu serwera. Z dyskami podobnie, a nawet lepiej: wykrywane sÄ… dyski zarówno ATA, SATA czy SCSI. Tylko pamiÄ™tać należy, że musi być wyÅ‚Ä…czony RAID czy też kontroler SAS i podÅ‚Ä…czony jeden dysk. Ostatnio instalowaÅ‚em SBS 2003 R2 (Lato 2010) na nowym serwerze DELL PowerEdge T 110. Trzeba byÅ‚o trochÄ™ popracować nad BIOS-em, ale instalacja poszÅ‚a bez problemu. Później ujawniÅ‚y siÄ™ usterki, ale nie wynikajÄ…ce z niezgodnoÅ›ci sprzÄ™tu lecz niedoróbek kolekcji. "Czerwona" na tym serwerze nie chciaÅ‚a siÄ™ instalować, po przejÅ›ciu formularza pojawiaÅ‚ siÄ™ komunikat typu "BÅ‚Ä…d CD-ROM SBS". Być może dlatego, że czytnik DVD byÅ‚ na magistrali SATA. No i dla sprzÄ™tu z roku 2013 znalazÅ‚y siÄ™ sterowniki pod Windows 2003 Server.
Wracając do Twoich pytań uważam, że szukanie 6-10 letniego PC (bo przecież nowego nie dostaniesz) o konfiguracji z dostaw MEN-owskich w celu stawiania na nim serwera SBS nie ma sensu. Po tylu latach pracy taki PC długo nie pociągnie. _________________ Pozdrawiam, RM |
|
Powrót do góry |
|
|
rafal Użytkownik Forum
|
Wysłany: Sat Sep 13, 2014 11:54 am Temat postu: |
|
|
z tym wyłączaniem RAID przy stawianiu serwera to jakaś bzdura... stawiałem na starej pracowni (białe kompy i serwer) sbs2003 edycja 2005 na raidzie i wszystko ładnie działa (tylko cdrom musi być na ATA). I dwie pracownie nowsze (czarno srebrne kompy i serwer, rok 2007) jeden serwer edycja lato 2007 a drugi 2008 i też raid włączony w obu... wszystkie 3 serwery ładnie się postawiły i zero problemów (cdrom na SATA)
więc nie rozumiem skąd te pomysły o wyłączeniu raid, a jak czytam tematy na tym forum to wszędzie o tym mówicie... |
|
Powrót do góry |
|
|
Roman Mor Moderator
|
Wysłany: Sat Sep 13, 2014 11:22 pm Temat postu: |
|
|
Pomysły nie nasze. Tak zostały zaprojektowane kolekcje. Pierwsze słyszę by z kolekcji DVD przygotowanej dla szkół udało się postawić serwer z włączonym RAID-em. Co prawda nie jest to powiedziane dokładnie w instrukcjach na stronie OEIiZK, ale poruszane od lat na grupie dyskusyjnej SBS i potwierdzone przez osoby będące współautorami projektów. Chyba, że instalujesz czysty SBS. _________________ Pozdrawiam, RM |
|
Powrót do góry |
|
|
rafal Użytkownik Forum
|
Wysłany: Sun Sep 14, 2014 7:49 am Temat postu: |
|
|
zapraszam do siebie, mam 3 dowody na to, że z płyt kolekcji normalnie idą instalki i serwery działają z włączonym raidem oczywiście |
|
Powrót do góry |
|
|
Roman Mor Moderator
|
Wysłany: Sun Sep 14, 2014 10:55 am Temat postu: |
|
|
rafal napisał: | zapraszam do siebie, mam 3 dowody na to, że z pÅ‚yt kolekcji normalnie idÄ… instalki i serwery dziaÅ‚ajÄ… z wÅ‚Ä…czonym raidem oczywiÅ›cie | DziÄ™ki, trochÄ™ daleko mam.
Pokaż konfigurację BIOS-u z RAID. Jak dodawałeś sterowniki do RAID podczas instalacji? _________________ Pozdrawiam, RM |
|
Powrót do góry |
|
|
|