Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
adrian414 Użytkownik Forum
|
Wysłany: Wed May 21, 2014 10:09 am Temat postu: SBS 2003 R2 Edycja JesieÅ„ 2007/Wiosna 2008 instalka od nowa |
|
|
Witam,
jestem tutaj nowy ale już zdążyłem się zaznajomić z tajemną wiedzą ale proszę was o poradę. Mianowicie w pewnej szkole zmieniałem stare dyski 160gb z tego sbs'a na dwie nowe 500GB. Ale jest taki problem, że ten system z którego zrobiłem kopie po przywróceniu nie działa poprawnie. Z tego co widzę, to baza SBS2008 w ogóle nie chce się uruchomić w Service Agent. Odpala się tylko jedna z trzech. W ogóle chciałem przywrócić ten system na sprzętowym raidzie ale niestety po zrobieniu raida sprzętowego i przywrócenia na niego z pod miniwin7(hirensboot) wszystkich 3 partycji po uruchomieniu w moim komputerze wyświetlają się zdublowane partycje (później zrobiłem raid programowy, który jest w tej chwili). No ale do sedna. Oprócz tego podczas startu wyskakuje komunikat, że jakaś usługa sieciowa nie jest uruchomiona. Komputer w ogóle nie może pobrać adresu ip z serwera dhcp (nie można go spingować ani po tym adresie z karty LAN w tym wypadku 192.168.25.1 ani po takim, który wpisze na sztywno w karcie od internetu). Podejrzewam, że prawdopodobnie utworzyłem sobie backup partycji z systemem z błędami plików i pewnie stąd ten problem, chociaż ten system nie był jeszcze zmieniany od samego początku ale jakoś działał. Poradźcie mi proszę czy reinstalować system z tych płyt DVD czy może spróbować go jakoś naprawić. Wolałbym go jakoś zreanimować żeby nie bawić się w konfiguracje tego wszystkiego itd. No chyba, że jest jakiś sprytny sposób aby wyeksportować te najważniejsza ustawienia póki system się uruchamia i później je przywrócić na nowo zainstalowanym systemie. Dodam tylko, że z obecnych haseł to znam tylko jedno do administratora, które podał mi Informatyk z tej sali.
Co zrobić Panowie ?
Pozdrawiam |
|
Powrót do góry |
|
|
Roman Mor Moderator
|
Wysłany: Wed May 21, 2014 10:17 am Temat postu: |
|
|
Skoro system ma już 6 lat, to radziłbym poprawnie zainstalować z płytek DVD. Po prawidłowej instalacji nie ma zbyt wiele do ręcznego skonfigurowania. Zapuszczenie kreatora połączenia internetowego tworzy potrzebne reguły w ISA Server. Co istotne - instalacja musi się odbywać na pojedynczym dysku, bez raidu. Cytat: | Co zrobić Panowie ? | Bywają tu też Panie _________________ Pozdrawiam, RM |
|
Powrót do góry |
|
|
|
Wysłany: Wed May 21, 2014 10:46 am Temat postu: |
|
|
Bardzo przepraszam za mój nieokiełznany szowinizm hehe
Ok. To przekonałeś mnie z tą nową instalacją ale mam jeszcze dwa pytania no w sumie to może trzy.
Mianowicie, czy mogę zainstalować system na nim w domu, a później go przynieść do szkoły czy najlepiej już instalować go z podpiętymi prawidłowo kartami sieciowymi w szkole, to pierwsze pytanie. Następne dotyczy tego czy po zainstalowaniu będę miał już stacje robocze dodane czy będę musiał je ręcznie dodawać ?. No i trzecie pytanie, w jaki sposób go zainstalować na sprzętowym raidzie ? |
|
Powrót do góry |
|
|
Roman Mor Moderator
|
Wysłany: Wed May 21, 2014 12:18 pm Temat postu: |
|
|
adrian414 napisał: | Mianowicie, czy mogÄ™ zainstalować system na nim w domu, a później go przynieść do szkoÅ‚y czy najlepiej już instalować go z podpiÄ™tymi prawidÅ‚owo kartami sieciowymi w szkole, to pierwsze pytanie. | Możesz instalować w domu, oczywiÅ›cie, na sprzÄ™cie na którym bÄ™dzie dziaÅ‚ać w szkole. W czasie instalacji karty sieciowe należy spiąć kablem skrosowanym lub podÅ‚Ä…czyć do switcha, do którego nic innego nie jest podÅ‚Ä…czone. Instalacja na kartach podpiÄ™tych do LAN-u i WAN-u siÄ™ nie uda. Ten typ tak ma. adrian414 napisał: | NastÄ™pne dotyczy tego czy po zainstalowaniu bÄ™dÄ™ miaÅ‚ już stacje robocze dodane czy bÄ™dÄ™ musiaÅ‚ je rÄ™cznie dodawać ? | Stacje należy dodać rÄ™cznie lub przeinstalować przez sieć z serwera przy pomocy usÅ‚ugi WDS lub iPAT. adrian414 napisał: | No i trzecie pytanie, w jaki sposób go zainstalować na sprzÄ™towym raidzie ? | Instalacja z kolekcji DVD tego nie przewiduje - ten typ tak ma. _________________ Pozdrawiam, RM |
|
Powrót do góry |
|
|
|
Wysłany: Wed May 21, 2014 12:25 pm Temat postu: |
|
|
Jasne. Odnośnie kabelka to znam temat, podepnę się najwyżej pod router w domu bo chyba nie mam żadnego patchcorda z crossem. Na wszystkich komputerach jest iPAT i jest ich chyba około 20. Co Ty byś radził ? Odnośnie RAIDU to zrobię programowy tak jak poprzednio. |
|
Powrót do góry |
|
|
Roman Mor Moderator
|
Wysłany: Wed May 21, 2014 1:21 pm Temat postu: |
|
|
Nie radzę podpinać pod router. Tylko switch. No, chyba, że da się na nim wyłączyć wszelkie funkcje takie jak ADSL (jeśli posiada), DHCP i zostawić tylko przełącznik. W każdy razie ryzykujesz zmarnowanie co najmniej kilku godzin. iPAT jest OK, ale trzeba trochę go znać. Ja nie stosowałem bo mam inny sprzęt. _________________ Pozdrawiam, RM |
|
Powrót do góry |
|
|
|
Wysłany: Wed May 21, 2014 1:26 pm Temat postu: |
|
|
A mogę jakoś wyeksportować te stacje robocze, które mam w obecnym systemie? Bo tyle to jeszcze można na tym systemie zdziałać. Mogę z niego wydobyć wszystkie ustawienia ale nie bardzo wiem, które będą najistotniejsze i w jaki sposób można to zrobić. Mogę też dodać je ręcznie tylko pytanie ile to jest roboty ? |
|
Powrót do góry |
|
|
|