Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Manis Użytkownik Forum
|
Wysłany: Tue Feb 05, 2013 10:48 am Temat postu: Nowa pracownia komputerowa- proÅ›ba o pomoc |
|
|
Witam!
Bardzo proszę o pomoc w wyborze sprzętu do nowej pracowni komputerowej.
Dyrekcja poprosiła mnie o wstępne określenie sprzętu, programów itp itd.
Mam kilka pytań:
1. Jakie określić minimalne wymagania na stanowisko komputerowe?
2. Jaki serwer polecacie?
3. Który system operacyjny wybrać? Myślę o Win7, bo do win8 jakoś nie mam przekonania. Nie miałem jeszcze z nim doczynienia.
4. Jaki system postawić na serwerze? Linux odpada.
Wszystko oczywiście nowe.
Z góry dziękuję za pomoc. |
|
Powrót do góry |
|
|
Maciek Administrator
Dołączył: 01 Nov 2004 Posty: 2225 Pomógł: 23 Skąd: z Księżyca
|
Wysłany: Tue Feb 05, 2013 10:59 am Temat postu: |
|
|
Pytania bez znaczenia. Każdy obecnie produkowany komputer w standardowej konfiguracji będzie się nadawać.
Serwer? Skoro na starcie odpada Linux to po co pytanie? Zostaje ci tylko Windows Server z odpowiednią liczbą licencji dostępowych. System musisz brać jak najnowszy, bo chodzi o długi czas wsparcia producenta - Windows 8 jest oczywistym wyborem. _________________ Belfer.one.PL
Autorski Przewodnik Kulturalny |
|
Powrót do góry |
|
|
Manis Użytkownik Forum
|
Wysłany: Tue Feb 05, 2013 4:28 pm Temat postu: |
|
|
Linux odpada, bo nauczyciel siÄ™ na tym nie zna. Ja tam pracujÄ™ tylko na zlecenie.
A serwer jaka firma? Jakie parametry? CoÅ› polecacie? |
|
Powrót do góry |
|
|
Napinator Użytkownik Forum
|
Wysłany: Tue Feb 05, 2013 10:31 pm Temat postu: |
|
|
Bierz Windows 8 dla szkół, licencja pozwoli Ci na instalację wstecz (np Win 7, bo instalacji XP to już chyba odpada)
Co do serwera, Zainwestuj w firmę Dell z procem minimum 4 rdzeniowym wspierającym wirtualizację. Wiadomo im więcej pamięci tym lepiej, nie mniej jak 8 gb, dyski SAS, nie mniej jak 15tys. obrotów no i najlepiej by w serwerze były minimum 2
Oprogramowanie, Serwer 2008 R2 standard (licencja pozwala na wirtualizację 1 serwera, na serwerze fizycznym instalacja tylko jednej roli Hyper-V -koszt jakieś 500 pln+licencje CAL dla każdego Usera lub Komputera, 1 cal = 50 pln), Serwer 2008 R2 Enterprise (licencja pozwala na wirtualizację 4 serwerów, na serwerze fizycznym instalacja tylko jednej roli Hyper-V +licencje CAL dla każdego Usera lub Komputera, 1 cal = 50 pln) Najlepsze rozwiązanie - inwestycja w Serwer 2008 R2 Datacenter (wirtualizacja nieograniczonej liczby maszyn, wirtualizujesz ile fabryka dała + nie musisz kupować licencji CAL, wtedy bez dodatkowych kosztów wpinasz ile chcesz kompów do domeny :)
Co do komputerów, najlepiej z procami Intela no i nie mniej niż 4 gb ramu, warto by było rozejrzeć się za dyskami SSD
Z drugiej strony jak Ci tu pomóc, jak nic nie powiedziaÅ‚eÅ› o funduszach, byle jaki serwer to już za 200 pln kupisz :) _________________ PAMIĘTAJ ABY KLIKNĄĆ "POMÓGÅ" - ZBIERAM PUNKTY ;) DZIĘKI!!! |
|
Powrót do góry |
|
|
Roman Mor Moderator
|
Wysłany: Tue Feb 05, 2013 10:46 pm Temat postu: |
|
|
Przy ograniczonych funduszach dobrą ofertę stanowią markowe komputery poleasingowe, zwłaszcza DELL. Za 30-50 % nowego noname'a dostaje się wydajną, cichą i energooszczędną stacje roboczą (z W 7). _________________ Pozdrawiam, RM |
|
Powrót do góry |
|
|
|
Wysłany: Wed Feb 06, 2013 8:49 am Temat postu: |
|
|
DokÅ‚adnie, za 500-600 pln można otrzymać zacny, poleasingowy sprzÄ™t marki Dell z licencjÄ… na Win7 _________________ PAMIĘTAJ ABY KLIKNĄĆ "POMÓGÅ" - ZBIERAM PUNKTY ;) DZIĘKI!!! |
|
Powrót do góry |
|
|
KarolDC Użytkownik Forum
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
Wysłany: Fri Feb 08, 2013 8:57 pm Temat postu: |
|
|
Koszty minimalne powiadasz :) _________________ PAMIĘTAJ ABY KLIKNĄĆ "POMÓGÅ" - ZBIERAM PUNKTY ;) DZIĘKI!!! |
|
Powrót do góry |
|
|
zondal Użytkownik Forum
|
Wysłany: Wed Feb 13, 2013 6:47 pm Temat postu: |
|
|
Jestem w fazie realizacji wymiany pracowni. Już dawno temu zrezygnowałem z serwera. Mam po prostu bardziej wydajne stanowisko nauczycielskie. Takie rozwiązanie ma wiele zalet. Dlatego nowa pracownia również będzie własnie w takiej konfiguracji. Zamówiłem Delle Vostro V470 na stanowiska uczniowskie (i5, 8GB, 500GB) i OptiPlex 7010MT na pseudo serwer (i7, 16GB, 1TB). Vostro jest na dzień dobry z Ubuntu, Opti Win8 Pro. Nie znam linuxa lecz chcę go zobaczyć. Na oprogramowanie mam zarezerwowane środki w przyszłym roku i będzie to Win8. Temat zarządzania użytkownikami w 100% załatwia NetSupport School (ok. 100 zł na stanowisko). Monitorki kupiłem w ubiegłym roku - Iiyama 24" FullHD.
Całość zamknie się w 60k PLN (0% VAT oczywiście!)
Pozdrawiam! _________________ http://gwb.pl |
|
Powrót do góry |
|
|
Roman Mor Moderator
|
Wysłany: Wed Feb 13, 2013 10:35 pm Temat postu: |
|
|
Ja wymieniłem pracownię (15 stanowisk z W 7 Pro) za 11k PLN Serwer SBS z 2005 r., z oprogramowaniem z 2008 (w perspektywie zmiana na kolekcję z 2010) pozostał (DELL PowerEdge 1800). Nie widzę zalet w rezygnacji z serwera. _________________ Pozdrawiam, RM |
|
Powrót do góry |
|
|
|