Forum KOPI Strona Główna KOPI
Forum Klubu Opiekunów Pracowni Internetowych

FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Reinstalacja serwera - podłączanie klientów do domeny.

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum KOPI Strona Główna -> SBS 2003 R2 edycja jesieÅ„ 2007 - wiosna 2008
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
david2
Gość

PostWysłany: Tue Sep 25, 2012 11:05 am    Temat postu: Reinstalacja serwera - podłączanie klientów do domeny. Odpowiedz z cytatem

Witam serdecznie!
Po reinstalacji serwera-SBS 2003 (edycja jesień 2007/wiosna 2008) mam problem z podłączeniem jednostek uczniowskich do domeny.
Chciałbym zainstalować na klientach system (Vista) na nowo korzystając z obrazu na serwerze.
Po uruchomieniu jednostki na ekranie widoczny jest adres IP np. 10.0.0.19 (DHCP działa), brama: 10.0.0.1, a pod tym jest komunikat "Intel Platform Administration Technology Server was not found. Please your system check configuration." Nie pojawia się F12, a w biosie jest bootowanie z sieci włączone.
Logować się na stacji uczniowskiej na konta studenta i nauczyciela nie mogę.
Mogę logować się jedynie na konto administratora. Pingi sbsmen.edu.pl i 10.0.0.1-brak pakietów utraconych, pingi na dowolną stronę www-pakiety utracone. Na klientach dostęp do internetu jest, ale wcześniej trzeba wpisać w oknie "łączenie z sbsmen.edu.pl" konto administratora i hasło administratora domeny.
Dodałem te stacje do AD, ale problem pozostał.
Połączenie na serwerze z internetem jest.

Z góry dziękuję za pomoc.
Powrót do góry
Roman Mor
Moderator

PostWysłany: Tue Sep 25, 2012 11:43 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Masz problem z iPAT-em (szukaj o nim w innym wątku). Aby instalować z WDS (tak jak póbujesz, przez F12, pod warunkiem, że wszystko działa, ale skoro to nowa instalacja serwera to powinno) musisz wyłączyć na stacji iPAT.
Napinator
Użytkownik Forum

PostWysłany: Tue Sep 25, 2012 1:26 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jak startuje komp, nie wchodź do biosu tylko wciśnij f3, zaloguj się do IPATA i daj agent:disabled.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Numer GG
david2
Gość

PostWysłany: Thu Sep 27, 2012 1:07 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dziękuję, instalacje poszły. Po zalogowaniu się na konto operatora doinstalowana została jeszcze drukarka.
Jednak w dalszym ciągu nie mogę logować się na "studenta". Logowanie jest możliwe tylko na administratora domenowego i lokalnego, a także na konto operatora.
Na koncie administratora domenowego (z poziomu stacji roboczej) mam dostęp do internetu, co ciekawe pingi na dowolną stronę-upłynął limit czasu żądania, ping 10.0.0.1 oczywiście ok.
Stacje dodałem ręcznie do AD do kontenera KomputeryVista, nie dało to oczekiwanych rezultatów, więc usunąłem z AD, na stacji zalogowałem się na admina lokalnego, zmieniłem domenę na grupę roboczą, po restarcie zmieniłem grupę roboczą na domenę a w AD przeniosłem ową stację z Computers do kontenera KomputeryVista, nic to nie dało.
IPAT na stacjach mam wyłączony.
W czym jest problem?
Powrót do góry
Mirek
Administrator

PostWysłany: Sat Sep 29, 2012 10:54 pm    Temat postu: odp Odpowiedz z cytatem

Po dodaniu ręcznym do AD, proszę w konsoli IPAT na serwerze dodać ponownie stacje do domeny i sprawdzić jaki status mają poszczególne stacje robocze. Adresy kart sieciowych powinny być jednakowe zarówno w systemie, jak i w konsoli.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
david2
Gość

PostWysłany: Tue Oct 02, 2012 7:45 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Mirku, problem okazał się banalny. Podejrzewałem, że jest problem nie z domeną, a z samymi kontami. Dodałem do kontenera Users (w domenie) nowego użytkownika. Bez problemów się na niego zalogowałem co wskazywało na to, że stacja jest podłączona do domeny prawidłowo. Wystarczyła opcja resetuj hasło. Na 100% wpisywałem poprawne hasło na konto studenta. Czyżby błąd przy instalacji SBSa? Instalację zostawiłem na noc (brak czasu), więc jedna z płytek "poszła" bez nadzoru.
Powrót do góry
Mirek
Administrator

PostWysłany: Tue Oct 02, 2012 11:44 am    Temat postu: odp Odpowiedz z cytatem

To nie jest błąd. Hasła się zmieniały razem z nowymi edycjami. Ja nigdy nie pamiętam je, dlatego z góry zakładam nowego użytkownika z własnym hasłem. Dzięki temu mamy pewność co do kolejnych działań.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum KOPI Strona Główna -> SBS 2003 R2 edycja jesieÅ„ 2007 - wiosna 2008 Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

Skocz do: