Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
wojmusz Użytkownik Forum
|
Wysłany: Mon Oct 01, 2012 2:58 pm Temat postu: [ROZWIÄ„ZANY] Nie ma obecnie serwerów logowania dostepnych |
|
|
Witam. Dzisiaj w szkole miaÅ‚em takÄ… "przygodÄ™". Podczas lekcji j. polskiego uczniowie korzystali z komputerów, po czym wylogowali siÄ™ nie wyÅ‚Ä…czajÄ…c kompów. Dwie lekcje później podczas próby logowania na każdym komp. uczniowskim pojawiÅ‚ siÄ™ komunikat "NIE MA OBECNIE SERWERÓW LOGOWANIA DOSTĘPNYCH DO OBSÅUGI ŻĄDANEGO LOGOWANIA". Już do koÅ„ca dnia nie poradziÅ‚em sobie z tym. Serwer dziaÅ‚a, internet na serwerze jest, natomiast IPAT uruchamia tylko niektóre komputery, ale potem przy każdym jest status WYÅÄ„CZONY. Nie otwiera siÄ™ również na serwerze okienko SWITCH-a. Przede mnÄ… sporo lekcji informatyki a kompy nie dziaÅ‚ajÄ…. Pomocy!!!. Serwer kilka razy uruchamiaÅ‚em i nic.
|
|
Powrót do góry |
|
|
szulcusie Użytkownik Forum
|
Wysłany: Mon Oct 01, 2012 3:12 pm Temat postu: |
|
|
Objawy wskazują, że zawiesiły się switche. _________________ Alicja |
|
Powrót do góry |
|
|
wojmusz Użytkownik Forum
|
Wysłany: Mon Oct 01, 2012 4:04 pm Temat postu: |
|
|
dopiero w domu pomyślałem, że trzeba wszystko zresetować (wyłączyć bezpieczniki w obwodzie pracowni). Alicja dzięki za zainteresowanie. W sprawach pracowni jestem dość zielony. Jak przywieźli i uruchomili, tak działa. Tam jest strach cokolwiek ruszać. Pozdrawiam.
Wojtek |
|
Powrót do góry |
|
|
wojmusz Użytkownik Forum
|
Wysłany: Tue Oct 02, 2012 1:32 pm Temat postu: |
|
|
wojmusz napisał: | dopiero w domu pomyÅ›laÅ‚em, że trzeba wszystko zresetować (wyÅ‚Ä…czyć bezpieczniki w obwodzie pracowni). Alicja dziÄ™ki za zainteresowanie. W sprawach pracowni jestem dość zielony. Jak przywieźli i uruchomili, tak dziaÅ‚a. Tam jest strach cokolwiek ruszać. Pozdrawiam.
Wojtek |
to nic nie pomogło. serwer dalej nie łączy się z switchem. Kontrolki gniazd w switchu świecą światłem ciągłym, a chyba powinny migać. Czy ma ktoś jakąś radę dla laika? |
|
Powrót do góry |
|
|
Alibaba Użytkownik Forum
|
Wysłany: Tue Oct 02, 2012 5:44 pm Temat postu: |
|
|
Switch trzeba wyłączyć na pewien czas (ponad godzinę) od zasilania by spłynęły ładunki z kondensatorów... Przynajmniej u mnie tak |
|
Powrót do góry |
|
|
wojmusz Użytkownik Forum
|
Wysłany: Wed Oct 03, 2012 10:22 am Temat postu: |
|
|
Alibaba napisał: | Switch trzeba wyÅ‚Ä…czyć na pewien czas (ponad godzinÄ™) od zasilania by spÅ‚ynęły Å‚adunki z kondensatorów... Przynajmniej u mnie tak |
Wyłączyłem na całą noc i też nie pomogło Muszę spróbować zalogować się do komputerów, a nie do domeny, ale tu kolejny problem. Potrzebna jest jakaś dyskietka resetujaca hasła. A ja takiej nie mam. Czy ktoś wie jak zalogować się do komputera. Chodzi tylko o to żeby działał system, żeby dzieciaki mogły coś robic. Na razie pal licho z internetem i siecią lokalną. Nie mode normalnie uczyć. |
|
Powrót do góry |
|
|
Alibaba Użytkownik Forum
|
Wysłany: Wed Oct 03, 2012 6:55 pm Temat postu: |
|
|
Kiedyś miałem takie zdarzenie ze mądry uczeń wyjął kabelek z kompa i włożył do gniazda sieciowego ( zblokował switch przez ten sam kabel) tez nie działał switch i cała sieć. sprawdź dokładnie kabelki najlepiej testerem. U kolegi w sąsiedniej szkole właśnie uszkodzony kabel blokował cała sieć.
Do resetu haseł proponuje użyć hirencd dla mnie niezbędne narzędzie do nadzorowania pracownią.
Wpisz administrator z pustym hasłem lub standardowym hasłem w pracowni. Powinieneś zalogować się na stacji.
Powodzenia |
|
Powrót do góry |
|
|
wojmusz Użytkownik Forum
|
Wysłany: Tue Oct 09, 2012 2:50 pm Temat postu: |
|
|
Problem rozwiązany. Uszkodzone gniazdo sieciowe serwera. Az się boję co omnie pomyślicie Ale nie pomyślałbym, że tak bez żadnych przyzcym fizycznych mogłoby się stać!!!. Dziekuję wszystkim za udzielane wskazówki i poświęcony temu czas. Pozdrawiam.
Wojtek
PS. Ciekawe jest to że wszystko działa, a serwer nie ma połączenia ze switchem. |
|
Powrót do góry |
|
|
superhiper Użytkownik Forum
|
Wysłany: Tue Oct 23, 2012 12:55 pm Temat postu: |
|
|
Też tak miałem, kiedy brak było kontaktu w gniazdku sieciowym, albo nastąpił chwilowy brak napięcia na switchu. Dokupiłem UPS do switcha i teraz nie mam tego problemu... |
|
Powrót do góry |
|
|
|