|
KOPI Forum Klubu Opiekunów Pracowni Internetowych
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Adam Flidrzyński Użytkownik Forum
|
Wysłany: Mon Jul 09, 2012 12:48 pm Temat postu: DNS Error |
|
|
Dzień Dobry!
Opiekuję się od roku pracownią komputerową. Otrzymałem w spadku cokolwiek zaniedbaną. W trakcie roku nie ma nigdy czasu na poważne prace. Udało mi się zaliczyć kurs w OEIiIZK. Uzbrojony w materiały i "czerwoną" kolekcję wczoraj rankiem ruszyło. Mamy wykupioną domenę xxlo.net.pl i publiczny adres IP od dostawcy internetu, więc wiązałem z nową instalacją spore nadzieje. Późnym popołudniem przeszedłem do kolejnych etapow zgodnie z instrukcjami. Zmieniłem wewnetrzny IP serwera, uruchomiłem kreatora konfigurowania poczty i netu. Wszystko pięknie. Internet na serwerze jak najbardziej. Zdążyłem nawet podpiąć do domeny jedną stację roboczą, z niej też internet był dostępny. Ostatnia czynność na serwerze to uruchomienie WSUS-a. Tak pozostawiłem na noc. Dziś rano , po przyjsciu na ekranie dziwny komunikat "czy uruchomić po zamknięciu i dlaczego?" Restart i na pozór wszystko gra, poza możliwością wyjścia w świat. We właściwościach połączenia z Internetem pakiety się wysyłają, a odbieranych 0, ping nie działa, ani na nazwę , ani na numer, a IE wyświetla DNS Error. przy próbie naprawy połączenia wyskakuje : " nie może oczyścić ARP Cache". Czy w nocy był chwilowy zanik zasilania, czy jest prostszy sposób, czy reinstalka?
Z nadziejÄ… na pomoc
Adam FlidrzyÅ„ski _________________ XX LO w Åodzi |
|
Powrót do góry |
|
 |
Maciek Administrator

Dołączył: 01 Nov 2004 Posty: 2225 Pomógł: 23 Skąd: z Księżyca
|
Wysłany: Mon Jul 09, 2012 10:27 pm Temat postu: |
|
|
Mało rozsądny pomysł wystawić Windowsa na świat zamiast porządnego routera. No i na efekty długo nie czekałeś. _________________
Belfer.one.PL
Autorski Przewodnik Kulturalny |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: Tue Jul 10, 2012 9:08 am Temat postu: |
|
|
Dzień Dobry!
Problem jest następujący:
1.Szkoła "dostaje" od dostawcy kilkanaście IP dynamicznych i jeden statyczny
2. Sygnał z modemu kablowego "idzie" do rutera TP_LINK 340WRG
3. Z rutera mam jedną sieć bezprzewodową i cztery wyjścia LAN
4. Dwa bezpośrednio do "ważnych" kompów, jeden do kolejnego ruterka /który dalej rozprowadza po szkole/
5. Teraz do sedna, otóż wcześniej ze stałego IP korzystał stary serwer, na którym była strona szkoły. Od roku szkoła zamówiła stronę na zewnątrz i stary serwer jest wyłączony. Dotychczas "mój" sbs podłączony był do tego drugiego rutera, otrzymywał stały IP z zakresu 196.168.1.zxc, wewnętrzna sieć w pracowni działąła , dostęp do internetu idealny.
6. Pomyślałem, że można wykorzystać stałe IP dla sbs-a, dla poczt, www i zdalnego pulpitu - przełączyłem skrętkę do pierwszego rutera TP-LINK i zapuściłem konfiguratora z odpowiednimi numerami i ustawieniami.
Wszystko poszło jak należy, miałem połączenie z Internetem z sbs-a i stacji roboczej. A ponieważ działanie owo połączone było z reinstalacją serwera, to przed opuszczeniem na noc pracowni uruchomiłem WSUS-a, coby się co nieco zaktualizowało, .... a tu rankiem jak w pierwszym poście.
7. Co prawda zauważyłem brak internety dosyć późno, bo ustawiałem konta, przydziały, itp
8. Co jest w moim przypadku najlepszym wyjściem, i jak skonfigurować TP-Linka, aby przydzielał serwerowi publiczny IP
Z nadziejÄ… Adam _________________ XX LO w Åodzi |
|
Powrót do góry |
|
 |
Maciek Administrator

|
Wysłany: Wed Jul 11, 2012 12:40 pm Temat postu: |
|
|
Co do wykorzystania usług z SBS:
- masz pojęcie o poczcie? domeny, MXy, revDNS, SPF?
- Masz domenÄ™?
- umiesz skonfigurować exchange na nowej domenie bez narażania się obecnemu właścicielowi domeny sbsmen.deu.pl?
- Windows nie jest bezpiecznym systemem i dotyczy to również sbs. Szybko mozesz się zdziwić, że twój sbs nie jest już twoj.
- Co wiesz o ISA? Jak masz ją w małym palcu to ok. Jak nie, to twój serwer szybko mieni zarządzającego.
Co do publicznego IP:
- zdaje się, ze to router tplink ma ten publiczny IP, a jeśli to tani router za stówkę, to on nie potrafi przekazać IP sbsowi. Opcją jest dodanie sbsa do DMZ w tplinku. Wtedy sbs będzie widoczny z zewnątrz. _________________
Belfer.one.PL
|
Powrót do góry |
|
 |
thomas.night Użytkownik Forum
|
Wysłany: Sat Jul 21, 2012 12:33 pm Temat postu: |
|
|
O poczcie i całej reszcie w/w mądrości proponuję pogawędzić później.
Adam Flidrzyński, pokaż co masz w logach, ogarniemy. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: Tue Sep 04, 2012 8:15 pm Temat postu: |
|
|
Dzień Dobry!
Odgrzewam temat, gdyż problem powrócił po wakacjach.
Otóż ostatni tydzień wakacji poświęciłem na spokojną instalację systemy z "czerwonej" kolekcji. Wszystko poszło bezproblemowo. Następnie przystąpiłem do czynności zalecanych przez poradniki z kursów w OEIiZK:
1. Zmiana IP serwera
2. Przyłączanie stacji roboczej do domeny
3. Tworzenie kont
4. Konfiguracja karty sieciowej - internetowej
5. Przejście kreatora połączenia internetowego
6. Na tym etapie miałem dostęp do internetu zarówno z serwera jak i ze stacji roboczej.
7. Wykonałem kolejno kilka czynności umożliwiających komunikację z serwerem z internetu / zgodnie z odpowiednimi wskazówkami w w/w pporadnikach/
8. Mogłem teraz z domowego kompa uruchomić pulpit zdalny i połączyć się ze swoją serwerową skrzynką pocztową.
Niestety wczoraj / czyli w poniedziałek/ "coś" się wydarzyło, że utraciłem możliwość otwierania stron www, pingi po nazwach i IP też nie działąją.
IE wyświetla następujący komunikat:
Kod: |
* Error code 11001: Host not found
* Backgroung: This error indicates that the gateway could not find the IP adress of the website you are trying to access. This is usualy due to a DNS - relatyd error
* Serwer: sbs2008.xxlo.net.pl
*Source: DNS error
|
Dodatkowo umieszczm zrzuty:
A stan połączeń wygląda dobrze:
Próba wykorzystania przycisku napraw skutkuje:
Myśląc, że błąd można naprawić przez cofnięcie zmian przywróciłem system z kopii wykonanej w piątek, jak jeszcze "tego" nie było, ale to nic nie dało. Konsultowałem się z dostawcą internetu, czy czegoś nie zmienili, ale ponoć nie. Tak więc zostałem sam z problemem. Próbowałem jeszcze raz kreatora i też nic. Pozostało mi tylko prosić o pomoc, albo zainstalować jeszcze raz sbs.
Z nadziejÄ… Adam _________________ XX LO w Åodzi |
|
Powrót do góry |
|
 |
Maciek Administrator

|
Wysłany: Wed Sep 05, 2012 10:57 am Temat postu: |
|
|
W chwili obecnej sprawdziłem twój adres nmapem i wygląda na to, że z zewnątrz masz wszystkie porty zamknięte. Ponieważ wcześniej wbijałeś się z zewnątrz na pulpit zdalny, to przynajmniej ten port powinien być otwarty. Wstępny wniosek zatem jest taki, że problem dotyczy ISA. _________________
Belfer.one.PL
|
Powrót do góry |
|
 |
thomas.night Użytkownik Forum
|
Wysłany: Thu Sep 06, 2012 1:57 am Temat postu: |
|
|
DNS masz ustawiony na 192.168.13.1 (no i fajnie). Pokaż więc, co masz podglądzie zdarzeń dla usługi DNS. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|