Forum KOPI Strona Główna KOPI
Forum Klubu Opiekunów Pracowni Internetowych

FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

DNS Error

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum KOPI Strona Główna -> SBS 2003 R2 edycja jesieÅ„ 2007 - wiosna 2008
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Adam Flidrzyński
Użytkownik Forum

PostWysłany: Mon Jul 09, 2012 12:48 pm    Temat postu: DNS Error Odpowiedz z cytatem

Dzień Dobry!
Opiekuję się od roku pracownią komputerową. Otrzymałem w spadku cokolwiek zaniedbaną. W trakcie roku nie ma nigdy czasu na poważne prace. Udało mi się zaliczyć kurs w OEIiIZK. Uzbrojony w materiały i "czerwoną" kolekcję wczoraj rankiem ruszyło. Mamy wykupioną domenę xxlo.net.pl i publiczny adres IP od dostawcy internetu, więc wiązałem z nową instalacją spore nadzieje. Późnym popołudniem przeszedłem do kolejnych etapow zgodnie z instrukcjami. Zmieniłem wewnetrzny IP serwera, uruchomiłem kreatora konfigurowania poczty i netu. Wszystko pięknie. Internet na serwerze jak najbardziej. Zdążyłem nawet podpiąć do domeny jedną stację roboczą, z niej też internet był dostępny. Ostatnia czynność na serwerze to uruchomienie WSUS-a. Tak pozostawiłem na noc. Dziś rano , po przyjsciu na ekranie dziwny komunikat "czy uruchomić po zamknięciu i dlaczego?" Restart i na pozór wszystko gra, poza możliwością wyjścia w świat. We właściwościach połączenia z Internetem pakiety się wysyłają, a odbieranych 0, ping nie działa, ani na nazwę , ani na numer, a IE wyświetla DNS Error. przy próbie naprawy połączenia wyskakuje : " nie może oczyścić ARP Cache". Czy w nocy był chwilowy zanik zasilania, czy jest prostszy sposób, czy reinstalka?
Z nadziejÄ… na pomoc
Adam Flidrzyński
Maciek
Administrator

PostWysłany: Mon Jul 09, 2012 10:27 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Mało rozsądny pomysł wystawić Windowsa na świat zamiast porządnego routera. No i na efekty długo nie czekałeś.

Autorski Przewodnik Kulturalny
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Adam Flidrzyński
Użytkownik Forum

PostWysłany: Tue Jul 10, 2012 9:08 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dzień Dobry!
Problem jest następujący:
1.Szkoła "dostaje" od dostawcy kilkanaście IP dynamicznych i jeden statyczny
2. Sygnał z modemu kablowego "idzie" do rutera TP_LINK 340WRG
3. Z rutera mam jedną sieć bezprzewodową i cztery wyjścia LAN
4. Dwa bezpośrednio do "ważnych" kompów, jeden do kolejnego ruterka /który dalej rozprowadza po szkole/
5. Teraz do sedna, otóż wcześniej ze stałego IP korzystał stary serwer, na którym była strona szkoły. Od roku szkoła zamówiła stronę na zewnątrz i stary serwer jest wyłączony. Dotychczas "mój" sbs podłączony był do tego drugiego rutera, otrzymywał stały IP z zakresu 196.168.1.zxc, wewnętrzna sieć w pracowni działąła , dostęp do internetu idealny.
6. Pomyślałem, że można wykorzystać stałe IP dla sbs-a, dla poczt, www i zdalnego pulpitu - przełączyłem skrętkę do pierwszego rutera TP-LINK i zapuściłem konfiguratora z odpowiednimi numerami i ustawieniami.
Wszystko poszło jak należy, miałem połączenie z Internetem z sbs-a i stacji roboczej. A ponieważ działanie owo połączone było z reinstalacją serwera, to przed opuszczeniem na noc pracowni uruchomiłem WSUS-a, coby się co nieco zaktualizowało, .... a tu rankiem jak w pierwszym poście.
7. Co prawda zauważyłem brak internety dosyć późno, bo ustawiałem konta, przydziały, itp
8. Co jest w moim przypadku najlepszym wyjściem, i jak skonfigurować TP-Linka, aby przydzielał serwerowi publiczny IP
Z nadziejÄ… Adam
Maciek
Administrator

PostWysłany: Wed Jul 11, 2012 12:40 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Co do wykorzystania usług z SBS:
- masz pojęcie o poczcie? domeny, MXy, revDNS, SPF?
- Masz domenÄ™?
- umiesz skonfigurować exchange na nowej domenie bez narażania się obecnemu właścicielowi domeny sbsmen.deu.pl?
- Windows nie jest bezpiecznym systemem i dotyczy to również sbs. Szybko mozesz się zdziwić, że twój sbs nie jest już twoj.
- Co wiesz o ISA? Jak masz ją w małym palcu to ok. Jak nie, to twój serwer szybko mieni zarządzającego.
Co do publicznego IP:
- zdaje się, ze to router tplink ma ten publiczny IP, a jeśli to tani router za stówkę, to on nie potrafi przekazać IP sbsowi. Opcją jest dodanie sbsa do DMZ w tplinku. Wtedy sbs będzie widoczny z zewnątrz.

Powrót do góry
thomas.night
Użytkownik Forum

PostWysłany: Sat Jul 21, 2012 12:33 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

O poczcie i całej reszcie w/w mądrości proponuję pogawędzić później.
Adam Flidrzyński, pokaż co masz w logach, ogarniemy.
Powrót do góry
Adam Flidrzyński
Użytkownik Forum

PostWysłany: Tue Sep 04, 2012 8:15 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dzień Dobry!
Odgrzewam temat, gdyż problem powrócił po wakacjach.
Otóż ostatni tydzień wakacji poświęciłem na spokojną instalację systemy z "czerwonej" kolekcji. Wszystko poszło bezproblemowo. Następnie przystąpiłem do czynności zalecanych przez poradniki z kursów w OEIiZK:
1. Zmiana IP serwera
2. Przyłączanie stacji roboczej do domeny
3. Tworzenie kont
4. Konfiguracja karty sieciowej - internetowej
5. Przejście kreatora połączenia internetowego
6. Na tym etapie miałem dostęp do internetu zarówno z serwera jak i ze stacji roboczej.
7. Wykonałem kolejno kilka czynności umożliwiających komunikację z serwerem z internetu / zgodnie z odpowiednimi wskazówkami w w/w pporadnikach/
8. Mogłem teraz z domowego kompa uruchomić pulpit zdalny i połączyć się ze swoją serwerową skrzynką pocztową.
Niestety wczoraj / czyli w poniedziałek/ "coś" się wydarzyło, że utraciłem możliwość otwierania stron www, pingi po nazwach i IP też nie działąją.
IE wyświetla następujący komunikat:
Kod:

* Error code 11001: Host not found
* Backgroung: This error indicates that the gateway could not find the IP adress of the website you are trying to access. This is usualy due to a DNS - relatyd error
* Serwer: sbs2008.xxlo.net.pl
*Source: DNS error

Dodatkowo umieszczm zrzuty:

A stan połączeń wygląda dobrze:

Próba wykorzystania przycisku napraw skutkuje:

Myśląc, że błąd można naprawić przez cofnięcie zmian przywróciłem system z kopii wykonanej w piątek, jak jeszcze "tego" nie było, ale to nic nie dało. Konsultowałem się z dostawcą internetu, czy czegoś nie zmienili, ale ponoć nie. Tak więc zostałem sam z problemem. Próbowałem jeszcze raz kreatora i też nic. Pozostało mi tylko prosić o pomoc, albo zainstalować jeszcze raz sbs.
Z nadziejÄ… Adam
Maciek
Administrator

PostWysłany: Wed Sep 05, 2012 10:57 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

W chwili obecnej sprawdziłem twój adres nmapem i wygląda na to, że z zewnątrz masz wszystkie porty zamknięte. Ponieważ wcześniej wbijałeś się z zewnątrz na pulpit zdalny, to przynajmniej ten port powinien być otwarty. Wstępny wniosek zatem jest taki, że problem dotyczy ISA.

Powrót do góry
thomas.night
Użytkownik Forum

PostWysłany: Thu Sep 06, 2012 1:57 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

DNS masz ustawiony na 192.168.13.1 (no i fajnie). Pokaż więc, co masz podglądzie zdarzeń dla usługi DNS.
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum KOPI Strona Główna -> SBS 2003 R2 edycja jesieÅ„ 2007 - wiosna 2008 Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

Skocz do: