Forum KOPI Strona Główna KOPI
Forum Klubu Opiekunów Pracowni Internetowych

FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Problem po reinstalacji stacji roboczej

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum KOPI Strona Główna -> SBS 2003 R2 edycja jesieÅ„ 2007 - wiosna 2008
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
KillBill
Użytkownik Forum

PostWysłany: Thu Apr 19, 2012 9:18 pm    Temat postu: Problem po reinstalacji stacji roboczej Odpowiedz z cytatem

Witajcie
Przeinstalowałem po raz pierwszy stację roboczą z obrazu umieszczonego na serwerze i pojawiły się problemy. Po instalacji mogłem się zalogować tylko na konto lokalnego administratora. Jak się okazało stacja nie została przyłączona do domeny. Zrobiłem więc to ręcznie prawym klikiem na komputer itd. Teraz bez problemu loguję się na konto administratora domeny i konto operatora. Przy logowaniu na konta uczniowskie pojawia się jednak czarny ekran a na nim okno Opiekuna Ucznia z informacją o wygasłej licencji. Po kliknięciu na zalecany link otwiera się przeglądarka prowadząca do strony wyżej wymienionego programu. Niestety nie znam hasła do opiekuna więc nie jestem w stanie stwierdzić czy to on blokuje korzystanie z profilu. Proszę o pomoc.
pozdrawiam
Paweł
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Roman Mor
Moderator

PostWysłany: Thu Apr 19, 2012 10:31 pm    Temat postu: Re: Problem po reinstalacji stacji roboczej Odpowiedz z cytatem

KillBill napisał:
Witajcie
Przeinstalowałem po raz pierwszy stację roboczą z obrazu umieszczonego na serwerze i pojawiły się problemy. Po instalacji mogłem się zalogować tylko na konto lokalnego administratora. Jak się okazało stacja nie została przyłączona do domeny.
To cos niespotykanego. Po instalacji z RIS/WDS stacja jest w domenie. O tym, że jest to sytuacja nienormalna świadczy również fakt, że mogłeś sie zalogować na konto administratora lokalnego. To konto po instalacji jest standardowo wyłączone. Wnioskuję więc, że nie była to standardowa instalacja z RIS/WDS. Opisz dokładnie jak to zrobiłeś.
KillBill
Użytkownik Forum

PostWysłany: Fri Apr 20, 2012 8:30 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

No to po kolei:
Wyłączyłem IPAT na stacji
F10 iw wybrałem bootowanie z karty sieciowej (IBA Fe Slot 0440)
Wybrałem Start instalatora Windows Vista
Wybrałem opcję systemu z Officem i opiekunem ucznia
Wpisałem hasło administratora serwera
Czekałem (kopiowanie plików itd.)
System uruchomił się po instalacji na koncie administratora systemu
Dalej było tak jak napisałem prawy klik i przyłączenie do domeny

Nie wiem czy to ma związek z moim działaniem ale dziś jeszcze na 3 komputerach po logowaniu na zwykłe konta mam czarny ekran.
pozdrawiam
Paweł
Powrót do góry
KillBill
Użytkownik Forum

PostWysłany: Tue Apr 24, 2012 7:07 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Opiszę dalszy ciąg moich zmagań, może jednak ktoś pomoże.
Nadal mam problemy z logowaniem na konta uczniowskie na 4 z 10 komputerów. Po logowaniu pojawia się czarny pulpit i wskaźnik myszy.

Uznałem, że winę za ten stan rzeczy ponosi przeinstalowany komputer więc odłączyłem go od domeny (stosuje metodę prawego klika na komputer), usunąłem tę stację z kontenera Komputery Vista. Po tym ponownie przyłączyłem do domeny. Stacja nie pojawiła się jednak z powrotem w kontenerze. Podobno powinna się pojawić ? W efekcie problem z logowaniem znikł od wczoraj po południu do dziś.

Dzisiaj problem powrócił. Zauważyłem jednak, że w konsoli IPAT dwa adresy IP są przydzielone podwójnie. Nie ufam IPAT bo zawsze błędnie pokazywał u mnie status jednostek. Z drugiej strony może tu tkwi problem ?
proszÄ™ o pomoc
Paweł

Ostatnio zmieniony przez KillBill dnia Tue Apr 24, 2012 8:54 pm, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Mirek
Administrator

PostWysłany: Tue Apr 24, 2012 8:32 pm    Temat postu: odp Odpowiedz z cytatem

http://forum.kopi.edu.pl/viewtopic.php?t=1332
Powrót do góry
KillBill
Użytkownik Forum

PostWysłany: Wed Apr 25, 2012 8:14 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

witaj,
Nie miałem dziś czasu aby skorzystać z Twojej rady.
Tymczasem pojawił się nowy wątek w sprawie. Otóż okazało się, że komputery z czarnymi ekranami logują się ale dopiero po upływie 5-10 minut.
No i moje pytania:
Dlaczego tak siÄ™ dzieje ?
Czy w tej sytuacji też próbować odłączyć je i ponownie przyłączyć przy pomocy IPAT do domeny ?
Dlaczego kiedy chcę ręcznie dodać stację w kontenerze KomputeryVista otrzymuję komunikat, że tak stacja już jest mimo że jej tam nie widać ?
Paweł
Powrót do góry
apc
Użytkownik Forum

PostWysłany: Thu Apr 26, 2012 8:33 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

KillBill napisał:
Dlaczego kiedy chcę ręcznie dodać stację w kontenerze KomputeryVista otrzymuję komunikat, że tak stacja już jest mimo że jej tam nie widać ?

Dzieje się tak, ponieważ nazwa problematycznej stacji znajduje się w kontenerze Computers.

W wyniku "ręcznego" dodawania stacji do domeny, nazwa dodawanej stacji standardowo ląduje w Computers. Nowo dodaną stację trzeba przenieść do odpowiedniego kontenera "ręcznie" (zaznaczyć, ppm, przenieś...).
KillBill
Użytkownik Forum

PostWysłany: Thu Apr 26, 2012 8:04 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

apc napisał:

Dzieje się tak, ponieważ nazwa problematycznej stacji znajduje się w kontenerze Computers.

Problem w tym że, że jej tam nie widać po dodaniu do domeny.
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum KOPI Strona Główna -> SBS 2003 R2 edycja jesieÅ„ 2007 - wiosna 2008 Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

Skocz do: