Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
strusiol Użytkownik Forum
|
Wysłany: Thu Jan 12, 2012 12:06 pm Temat postu: UsÅ‚uga DHCP a adresy sieciowe |
|
|
Witam
Pewnego dnia uszkodziła się płyta główna serwera (wybite kondensatory). Próby reanimacji płyty głównej spełzły na niczym wobec tego została wymieniona płyta główna a wraz z nią zintegrowana karta sieciowa.
Po jej wymianie próbowałem wrócić do ustawień kart i ustawiłem następujące parametry:
Karta LAN:Podłączona do switcha "pracownianego"
Adres IP: 10.0.0.1
Maska podsieci: 255.255.255.0
DNS 10.0.0.1
Karta Internet (podłączona do switcha "ogólnego" podpiętego do routera sprzętowego dostarczającego Internet dla całej szkoły)
Adres IP: 192.168.100.230
Maska podsieci: 255.255.255.0
Brama domyślna 192.168.100.1 (To router dostarczyciela Internetu)
DNSy dostarczyciela netu
Przy takich ustawieniach wpisanych do kart sieciowych "z palca" po czasie od kilkunastu minut do kilku godzin zatrzymuje się usługa DHCP na serwerze (stacje
robocze nie dostają adresu IP z puli 10.0.0.X). Gdy próbuje uruchomić usługę DHCP serwera nie da się tego zrobić, bo ledwo uruchomiona zaraz się zatrzymuje.
Gdy wyłączę na chwilę kartę sieciową "Internet" to mogę uruchomić DHCP a po uruchomieniu na nowo karty "Internet" DHCP działa znów od kilkunastu minut do kilku godzin.
Ale żeby było ciekawiej to jeśli we właściwościach karty "Internet" ustawię "Uzyskaj adres automatycznie" to DHCP działa bez problemu ciągle.
Najlepsze jest to, że automatycznie router nadaje adres IP i resztę parametrów dokładnie takie same jak moje wpisane "z palca" (przez rezerwacje MAC na routerze).
Mam nadzieję, że opisałem w miarę szczegółowo.
Macie może pomysł dlaczego wpisanie adresów z palca sprawia problemy a automatyczne uzyskanie tych samych adresów działa bezproblemowo? Jak sprawić by można było nadać adres statyczny? |
|
Powrót do góry |
|
 |
Roman Mor Moderator
|
Wysłany: Thu Jan 12, 2012 12:50 pm Temat postu: |
|
|
Wg instrukcji adres DNS karty internetowej powinien być taki jak dla karty LAN czyli w tym przypadku 10.0.0.1. Ale to raczej nie jest przyczyna problemów. Po konfiguracji kart należy obowiązkowo uruchomić kreatora połączenia internetowego. Tam, w którymś z kroków podajemy DNS-y dostawcy internetu.
Coś mi nie pasuje z tym adresem 192.168.100.1. To adres bramy, jak piszesz routera dostarczyciela internetu, do którego jest podłączony szkolny router. Od strony bramy internetowej ma on adres z tej samej podsieci 192.168.100.X. Z drugiej strony - sieci szkolnej zakres adresów powinien być inny i karta internetowa nie powinna mieć IP takiego jak piszesz.
Wg mnie powinieneś zmienić zakres adresów rozpowszechnianych przez DHCP routera np. na 192.168.1.1 do 192.168.1.100, a adres karty ustawić spoza tego zakresu np. 192.168.1.150 albo wyłączyć DHCP na routerze i wszystkim komputerom do niego podłączonym nadać stałe IP, w tym karcie internetowej serwera z podanego przykładowo lub innego niż 192.168.100.X zakresu. _________________ Pozdrawiam, RM |
|
Powrót do góry |
|
 |
Roman Mor Moderator
|
Wysłany: Thu Jan 12, 2012 12:50 pm Temat postu: |
|
|
Wg instrukcji adres DNS karty internetowej powinien być taki jak dla karty LAN czyli w tym przypadku 10.0.0.1. Ale to raczej nie jest przyczyna problemów. Po konfiguracji kart należy obowiązkowo uruchomić kreatora połączenia internetowego. Tam, w którymś z kroków podajemy DNS-y dostawcy internetu.
Coś mi nie pasuje z tym adresem 192.168.100.1. To adres bramy, jak piszesz routera dostarczyciela internetu, do którego jest podłączony szkolny router. Od strony bramy internetowej ma on adres z tej samej podsieci 192.168.100.X. Z drugiej strony - sieci szkolnej zakres adresów powinien być inny i karta internetowa nie powinna mieć IP takiego jak piszesz.
Wg mnie powinieneś zmienić zakres adresów rozpowszechnianych przez DHCP routera np. na 192.168.1.1 do 192.168.1.100, a adres karty ustawić spoza tego zakresu np. 192.168.1.150 albo wyłączyć DHCP na routerze i wszystkim komputerom do niego podłączonym nadać stałe IP, w tym karcie internetowej serwera z podanego przykładowo lub innego niż 192.168.100.X zakresu. _________________ Pozdrawiam, RM |
|
Powrót do góry |
|
 |
Roman Mor Moderator
|
Wysłany: Thu Jan 12, 2012 12:51 pm Temat postu: |
|
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Roman Mor Moderator
|
Wysłany: Thu Jan 12, 2012 1:08 pm Temat postu: |
|
|
Był problem z wysłaniem postu i w rezultacie pojawił sie 3 razy. Adminie, usuń 2. _________________ Pozdrawiam, RM |
|
Powrót do góry |
|
 |
|