Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
jmilosz Użytkownik Forum
|
Wysłany: Tue Dec 13, 2011 8:38 pm Temat postu: Problem z drukarkÄ… |
|
|
Witam! Po naprawie drukarki HP okazało się, że nie działa podłączona do serwera. Sprawdzałam protokoły ustawione prawidłowo, lecz w DHCP jej nie ma. Wpisując numer IP w przeglądarkę pokazuje się komunikat, że niemożliwe jest połączenie. Czy jest możliwe, że po naprawie (poszła jakaś elektronika) muszę ją istalować od nowa? Proszę o podpowiedź
J. Miłosz |
|
Powrót do góry |
|
|
Roman Mor Moderator
|
Wysłany: Wed Dec 14, 2011 12:56 pm Temat postu: |
|
|
Całkiem możliwe, że po naprawie ma domyślną komfigurację sieciową. Wydrukuj stronę konfiguracji drukarki, to się dowiesz jaki ma IP. Jak to się robi - znajdziesz w instrukcji. Najczęściej przytrzymując przez kilka sekund przycisk na panelu drukarki. _________________ Pozdrawiam, RM |
|
Powrót do góry |
|
|
jmilosz Użytkownik Forum
|
Wysłany: Wed Dec 14, 2011 2:10 pm Temat postu: |
|
|
Dzięki! Już jest ok, wpadłam na to, że faktycznie IP było ustawione domyślnie. Ale i tak dziękuję za odpowiedź. |
|
Powrót do góry |
|
|
wojmusz Użytkownik Forum
|
Wysłany: Tue Mar 13, 2012 1:15 pm Temat postu: |
|
|
jmilosz napisał: | DziÄ™ki! Już jest ok, wpadÅ‚am na to, że faktycznie IP byÅ‚o ustawione domyÅ›lnie. Ale i tak dziÄ™kujÄ™ za odpowiedź. |
milosz, jak zmienic adres IP drukarki. Mam ten sam problem co Ty miałeś. |
|
Powrót do góry |
|
|
jmilosz Użytkownik Forum
|
Wysłany: Tue Mar 13, 2012 2:22 pm Temat postu: |
|
|
Musisz wejść na stronę drukarki, w moim przypadku jest to HP, skrót do strony mam na serwerze. Otwórz zakładkę Networking, po lewej stronie jest zakładka IP Configuration i tam możesz ręcznie przypisać adres IP. bramę itd. Tylko musisz koniecznie zaznaczyć opcję Manual IP. Mam nadzieję, że pomogłam Judyta Miłosz |
|
Powrót do góry |
|
|
wojmusz Użytkownik Forum
|
Wysłany: Tue Mar 13, 2012 11:12 pm Temat postu: |
|
|
jmilosz napisał: | Musisz wejść na stronÄ™ drukarki, w moim przypadku jest to HP, skrót do strony mam na serwerze. Otwórz zakÅ‚adkÄ™ Networking, po lewej stronie jest zakÅ‚adka IP Configuration i tam możesz rÄ™cznie przypisać adres IP. bramÄ™ itd. Tylko musisz koniecznie zaznaczyć opcjÄ™ Manual IP. Mam nadziejÄ™, że pomogÅ‚am Judyta MiÅ‚osz |
Dzięki Judyta. Już wszystko ok. Problem polegał na tym, że drukarka nie wiedząc czemu zmieniła sobie IP i ze skrótu na pulpicie serwera nie mogłem dostać się do konfiguracji. Musiałem trochę poczytać jak dowiedzieć się o aktualnym IP drukarki, aby móc wejść w konfigurację. Dzięki za zainteresowanie. Pozdrawiam. Wojtek. |
|
Powrót do góry |
|
|
Roman Mor Moderator
|
Wysłany: Wed Mar 14, 2012 10:30 am Temat postu: |
|
|
wojmusz napisał: | Problem polegaÅ‚ na tym, że drukarka nie wiedzÄ…c czemu zmieniÅ‚a sobie IP | JeÅ›li drukarka ma IP przydzielany przez DHCP serwera, to wiadomo dlaczego. OczywiÅ›cie, może być inna przyczyna, np. reset konfiguracji, ale raczej nie tak sama z siebie. W każdym razie należy unikać sytuacji, w której IP drukarki ma być przydzielany przez DHCP. Co prawda, przeważnie jest to ten sam adres, ale może siÄ™ zdarzyć, że dostanie inny. I wtedy tracimy z niÄ… Å‚Ä…czność gdyż zmieniÅ‚ siÄ™ port na którym jest zainstalowana. Należy wiÄ™c nadać jej na staÅ‚e IP spoza zakresu przydzielanego przez DHCP ale, oczywiÅ›cie, z tej samej podsieci. _________________ Pozdrawiam, RM |
|
Powrót do góry |
|
|
radko Gość
|
Wysłany: Tue May 07, 2013 3:58 pm Temat postu: Ip drukarki |
|
|
Jak dodać na stałe adres IP dla drukarki
Bardzo proszę o szczegółową instrukcję - jestem początkującym opiekunem |
|
Powrót do góry |
|
|
Napinator Użytkownik Forum
|
Wysłany: Thu Jun 13, 2013 8:11 am Temat postu: |
|
|
Jaki to typ drukarki ? na serwerze w ustawieniach DHCP możesz za pomocÄ… jej MAC adresu zarezerwować dany adres IP, tak by serwer zawsze ten sam adres przydzielaÅ‚ tylko tej drukarki. _________________ PAMIĘTAJ ABY KLIKNĄĆ "POMÓGÅ" - ZBIERAM PUNKTY ;) DZIĘKI!!! |
|
Powrót do góry |
|
|
|