Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
agakosz Użytkownik Forum
|
Wysłany: Tue Nov 29, 2011 8:13 pm Temat postu: brak ikon i paska zadaÅ„ na pulpicie |
|
|
Wybaczcie "niedouczonej" jeżeli pytania są zbyt banalne i wytłumaczcie łopatologicznie
Skanowałam dzisiaj komputery uczniowskie (Lato 2007 - system XP+office 2007) skanerem on-line, który (niestety albo stety) usuwał pliki zainfekowane. Po przelogowaniu komputera z operatora na studenta okazało się, że mam tylko niebieski pulpit i kursor myszy. Podejrzewam, że zainfekowany był explorer.exe i został usunięty. Czy jest jakiś sposób na szybkie odzyskanie go, czy może jednak czeka mnie reinstalacja stacji roboczej?
zapomniałam dodać, że w trybie awaryjnym jest to samo
z góry dziękuję za porady |
|
Powrót do góry |
|
|
Mirek Administrator
|
Wysłany: Tue Nov 29, 2011 9:01 pm Temat postu: odp |
|
|
W tej sytuacji pozostaje Ci uruchomienie obrazu stacji z serwera. To raczej najszybszy sposób na kolejne ewentualne bariery. Straty niewielkie jeśli pracujesz w domenie. Dane zachowane, profile również bo zapisywane są na serwerze. Pod warunkiem, że sbs jest czysty. |
|
Powrót do góry |
|
|
agakosz Użytkownik Forum
|
Wysłany: Wed Nov 30, 2011 10:14 am Temat postu: |
|
|
I tak właśnie zrobiłam. Puściłam reinstalację przez LAN. Proszę tylko mi podpowiedzieć, czy powinnam w BIOS-ie przywrócić poprzednie ustawienia bootowania? Czy nie muszę? |
|
Powrót do góry |
|
|
Maciek Administrator
Dołączył: 01 Nov 2004 Posty: 2225 Pomógł: 23 Skąd: z Księżyca
|
Wysłany: Wed Nov 30, 2011 10:16 am Temat postu: |
|
|
Nie musisz, bo jeśli nie wciśnie się F12 to system i tak wystartuje z dysku, ale start z włączoną opcją "boot pxe" trwa dłużej. _________________ Belfer.one.PL
Autorski Przewodnik Kulturalny |
|
Powrót do góry |
|
|
|