Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
yurimil1969 Użytkownik Forum
|
Wysłany: Tue Jun 21, 2011 1:42 pm Temat postu: [ROZWIÄ„ZANY] Problem z uruchomieniem OpenOffice |
|
|
Zainstalowałem OpenOffice 3.3 na komputerach uczniowskich z wykorzystaniem konta Operator. Niestety przy uruchomieniu programu z poziomu konta uczniowskiego (poziom D) pojawia się jeden z następujących komunikatów:
Uruchomienie aplikacji nie jest możliwe. [context - "bundled"] caught unexpected exception!
albo
Uruchomienie aplikacji nie jest możliwe. [context - "user"] caught unexpected exception!
Co może być tego przyczyną?
Z konta Administratora program uruchamia siÄ™ bez problemu. |
|
Powrót do góry |
|
 |
apc Użytkownik Forum
|
|
Powrót do góry |
|
 |
PiotrT Moderator

Dołączył: 25 Jun 2007 Posty: 352 Pomógł: 2 Skąd: nie umiem czytać
|
Wysłany: Wed Jun 22, 2011 7:32 pm Temat postu: |
|
|
Nadj pełne uprawnienia dla użytkowników domeny dla katalogu w którym zainstalowany jest openoffice |
|
Powrót do góry |
|
 |
yurimil1969 Użytkownik Forum
|
Wysłany: Sat Aug 20, 2011 12:52 pm Temat postu: |
|
|
A jak to zrobić? |
|
Powrót do góry |
|
 |
PiotrT Moderator

Dołączył: 25 Jun 2007 Posty: 352 Pomógł: 2 Skąd: nie umiem czytać
|
Wysłany: Sat Aug 20, 2011 9:20 pm Temat postu: |
|
|
znajdź na dysku c: katalog w którym zainstalownay jesy open office. zaznacz go prawym przyciskiem myszy i wybierz zabezpieczenia. |
|
Powrót do góry |
|
 |
aniab Użytkownik Forum
|
Wysłany: Thu Nov 17, 2011 6:52 pm Temat postu: open office org |
|
|
Witam , ja mam ten sam błąd nadałam już uprawnienia tego katalogu na pełny zapis i dalej się to nie chce otworzyć. doszedł ktoś do tego co blokuje otwieranie open orga na pracowni win sbs 2003 i systemach xp??
Dzisiaj zalogowałam uczniów na adminach gdyż tylko tak ten program się otwiera. |
|
Powrót do góry |
|
 |
bw Użytkownik Forum
|
Wysłany: Fri Nov 18, 2011 4:49 pm Temat postu: |
|
|
Co prawda nie mam doświadczenia z OpenOffice na stacjach uczniowskich, ale spotkałem kiedyś program, który nie chciał działać bez pełnych uprawnień do folderu, w którym przechowywane są pliki tymczasowe, po ich nadaniu działał bez problemu, więc może warto spróbować? |
|
Powrót do góry |
|
 |
aniab Użytkownik Forum
|
Wysłany: Mon Nov 21, 2011 10:01 am Temat postu: dzieki za podpowiedź |
|
|
niestety jakiekolwiek przyznane uprawnienia do tych katalogów na "naszych pieknych" sbs-ach nie działają. Open office otwiera się tylko z poziomu administratora. Przyznałam już pełny dostęp do katalogów open office, temp, dokuments settings. Niestety nie mam licencji na płatnego offica i jedyne wyjście to zalogować ucznia na administratorze
Lekcje trzeba prowadzić. Z całą odpowiedzialnością muszę napisać, że te tzw. pracownie unijne to przerost formy nad treścią- mam w pracowni 12 kompuerów które nie działają w domenie, uczniowie normalnie się logują, każdy ma swoje konto klasy i programy działają. Nie ma z tym problemów, jedyny problem to jak zwykle firewalle sbsowe itd. Zainstalowałam program na komputerach, dodałam na serwerze skróty i miałam 4 godziny stracone. Nie powiem ile czasu zajęło mi poszukiwanie rozwiązania tego problemu, który moim zdaniem jest specjalnie zainicjowany aby nie używać i nie uczyć dzieci na tych pracowniach darmowego oprogramowania.
Jeżeli ktoś instalował na sbsie open offica to proszę opomoc, będę wdzięczna bo ręcę mi opadają. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Mirek Administrator

|
Wysłany: Mon Nov 21, 2011 11:23 pm Temat postu: odp |
|
|
Przykro mi ale oppenoffice w wersji 3.3 na będzie na razie działał na profilach mobilnych (błąd programu). Sprawdziłem to na wirtualnych maszynach i potwierdza się błąd, o którym pisze się również na forach tej dystrybucji.
Zainstalowałem program w wersji 3.2. działa bez problemów również na profilach mobilnych bez potrzeby nadawania specjalnych uprawnień. |
|
Powrót do góry |
|
 |
aniab Użytkownik Forum
|
Wysłany: Tue Nov 22, 2011 8:47 am Temat postu: open |
|
|
Dzięki zainstaluje wersję starszą i spróbuję. |
|
Powrót do góry |
|
 |
aniab Użytkownik Forum
|
Wysłany: Tue Nov 22, 2011 4:11 pm Temat postu: dziÄ™ki |
|
|
Dzięki za podpowiedź- niestety niemożliwe jest działanie open orga w wersji 3.3 na sbs 2003- otwiera się tylko na adminach. Musiałam przejść na starszą wersję- na wersji open 3.2.1 dziala ok.
Taka bezsensu praca - musiałam to odinstalować i zainstalować starszą wersję. Na to bym nie wpadła. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Roman Mor Moderator
|
Wysłany: Tue Nov 22, 2011 4:19 pm Temat postu: Re: dziÄ™ki |
|
|
aniab napisał: | DziÄ™ki za podpowiedź- niestety niemożliwe jest dziaÅ‚anie open orga w wersji 3.3 na sbs 2003- otwiera siÄ™ tylko na adminach. MusiaÅ‚am przejść na starszÄ… wersjÄ™- na wersji open 3.2.1 dziala ok.
Taka bezsensu praca - musiałam to odinstalować i zainstalować starszą wersję. Na to bym nie wpadła. | Jak widzisz, nie jest to spisek MS i Unii (w wielu krajach zresztą w instytucjach publicznych jest zalecenie stosowania wolnego oprogramowania, a sam MS też od KE zbierał baty) lecz błąd OO w najnowszej wersji  _________________ Pozdrawiam, RM |
|
Powrót do góry |
|
 |
aniab Użytkownik Forum
|
Wysłany: Tue Nov 22, 2011 8:13 pm Temat postu: WD |
|
|
WD za szybkÄ… pod
niestety ja w tej szkole uczÄ™ plastyki i EDB a inf jest na dodatek.
PS. chyba jesteś admin (roman mor) co udzielał się na naszym starym forum sbs ale jeszcze ze sys NT. pozdr. Widzę że wróciłam na stary grunt
sory mor |
|
Powrót do góry |
|
 |
Roman Mor Moderator
|
Wysłany: Tue Nov 22, 2011 9:36 pm Temat postu: Re: WD |
|
|
aniab napisał: | PS. chyba jesteÅ› admin (roman mor) co udzielaÅ‚ siÄ™ na naszym starym forum sbs ale jeszcze ze sys NT. pozdr. WidzÄ™ że wróciÅ‚am na stary grunt  | Pewnie masz na myÅ›li forum sbs.2p.pl. MiÅ‚o mi, szkoda, że tamte forum padÅ‚o. To byÅ‚y pionierskie czasy SBS i byÅ‚o wiele entuzjazmu  _________________ Pozdrawiam, RM |
|
Powrót do góry |
|
 |
|