Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
reconx2 Użytkownik Forum
|
Wysłany: Wed May 11, 2011 12:39 pm Temat postu: Uszkodzenie Profilu po dodaniu stacji roboczej do domeny |
|
|
Witam,
Jestem tutaj nowym uzytkownikiem, oraz od calkiem niedawna zostałem administratorem szkolnej pracowni jako iż padł im serwer, informatyka do tego nie mają a haseł nikt nie znał. Więc postawiłem wszystko na nowo z jakiejś gotowej paczki z systemem Windows SBS 2k3 ( płyt z 'normalna' instalką sbs 2k3 niestety nie mają )
Temat serwerów był dla mnie jeszcze miesiąc temu całkiem obcy także proszę o wyrozumienie jeśli moje pytania będą źle skonstruowane bądź nie załącze od razu jakichś potrzebnych informacji. Odnośnie mojego problemu szukałem na forum, lecz nie znalazłem niczego podobnego dlatego też postuje. Zatem do sedna:
Po dodaniu komputera do domeny, w moim przypadku SBSMENIS mogę się śmiało zalogować jako administrator czy użytkownik który będzie z tej stacji korzystał - nie ma z tym problemu.
Na serwerze komputer pojawia mi się w ActiveDirectory - computers. W AD domyślnie zostały stworzony kontener ( jak dobrze to rozumiem ) o nazwie MENIS w ktorym mam podkontenery: Komputery, nauczyciele, oraz poziomy A,B,C,D w ktorych sa przechowywane konta użytkowników typu student. Czytałem że jeśli chce sie utrzymać serwer w 'porzadku' to należy przenieść konto komputera z COMPUTERS do (w moim przypadku) MENIS -> Komputery co też zrobiłem.
I tutaj pojawia mi się główny problem. Po tym przeniesieniu logując się jako administrator na stacji roboczej wyskakuje mi komunikat żę profil o tej nazwie jest uszkodzony i zostane zalogowany na profilu tymczasowym. Dodam ze na zakladce systemu WinXP z profilami zarówno przy profilu sbsmenis/administrator oraz sbsmenis/user zaznaczone jest aby profil był przechowywany lokalnie, opcja profilu mobilnego nie jest nawet dostepna do wyboru.
To samo dzieję się później w momencie kiedy chcę się zalogować lokalnie do stacji roboczej - identyczny komunikat. Pomaga dopiero przeniesie na serwerze komputera z MENIS -> KOMPUTERY spowrotem do COMPUTERS, natomiast na stacji roboczej musze stworzyc na nowo uzytkownika z uprawnieniami administratora, usunąć starych użytkowników łącznie z tymi domenowymi i podpiąć go do domeny na nowo.
No i moje pytanie to co robię nie tak, bądź czego nie zrobiłem i jak tą sytuację rozwiązać.
Ponadto Bardzo zainteresował mnie temat systemów serwerowych także już planuje zakup literatury z tym związanej lecz ta pracownia musi działać i liczę na Państwa pomoc jako iż moja wiedza w tym temaci jest na chwilę obecną naprawdę bardzo mała. Z góry dziekuję _________________
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
Roman Mor Moderator
|
Wysłany: Thu May 12, 2011 10:25 am Temat postu: |
|
|
Rozumię, że serwer został postawiony z jakiegoś obrazu (Ghosta?). Pytanie - czy prawidłowego.
Radzę poczytać instrukcje ze strony http://sbs.oeiizk.edu.pl/arch/.
Stacje robocze powinny być w Men/Komputery w AD gdyż wtedy podlegają ustawieniom zawartym w GPO (zasady grup).
Proponowałbym sprawdzić czy serwer jest poprawnie skonfigurowany (np. czy lista zadań do wykonania w Zarządzaniu serwerem nie jest pusta, mozna to znaleźć w instrukcjach). Jeśli jest OK, to spróbuj zainstalować stację przez sieć z serwera.
W ogóle można odtwarzać serwer z obrazu (wykonanego np. Norton Ghostem) lecz trzeba mieć ten obraz wykonany z dobrze skonfigurowanego systemu. A tem uzyskamy najprościej instalując z tzw. kolekcji DVD (2 lub 4 płytki DVD w zależności od edycji). W ten sposób uzyskujemy serwer gotowy do pracy.
Czy wiesz jaką edycję SBS masz na serwerze? Informacje o tym znajdziesz we właściwościach Mój komputer na serwerze. _________________ Pozdrawiam, RM |
|
Powrót do góry |
|
 |
reconx2 Użytkownik Forum
|
Wysłany: Mon May 16, 2011 6:28 am Temat postu: |
|
|
Tak, serwer zostal postawiony z obrazu dostarcznego szkole - edycja 2 plytek DVD ( jesien 2005 ). Ale wiele rzeczy musialem tam pozmieniać jako iż te domyślne ustawienia mi nie odpowiadały i ogólnie uważam że ta edycja przygotowana dla MEN jest troszkę za "ciężka".
Serwer wydaje się być poprawnie skonfigurowany.
Co do problemu to wlasnie dlatego mi zalezalo żeby komputery byly w Men/komputery z uwagi na mozliwosc zmiany ustawień w GPO dla nich. Wydaje mi się że problem rozwiązałem - wystarczyło pobawić się ustawieniami w GPO, był tam jakiś problem dot. profilów które wymuszane były jako mobilne i stąd prawdopodobnie powstał konflikt i po przeniesieniu stacji do MENIS/Komputery a po wczesniejszym zalgowaniu się na niej profil stworzony na komputrze przeniesionym zostawał uznany przez system jako uszkodzony i wczytywało mi na tymczasowym - zobacze czy to wszedzie bedzie działać, narazie na szybko sprawdzałem tylko na jednym stanowisku. _________________
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
Roman Mor Moderator
|
Wysłany: Mon May 16, 2011 10:19 am Temat postu: |
|
|
Cytat: | Tak, serwer zostal postawiony z obrazu dostarcznego szkole - edycja 2 plytek DVD ( jesien 2005 ). | Masz na mysli tzw. niebieską kolekcję? To nie jest obraz lecz wersja instalacyjna SBS 2003 skonfigurowana zgodnie z projektem. W edycji Jesień 2005 płytki DVD rozsyłał do szkół Microsoft. Czasem instalatorzy zostawiali własny obraz zwykle niezgodny z projektem. _________________ Pozdrawiam, RM |
|
Powrót do góry |
|
 |
reconx2 Użytkownik Forum
|
Wysłany: Mon May 16, 2011 12:02 pm Temat postu: |
|
|
Tak - mój błąd. Chodziło o tą niebieską kolekcje nie o obraz - ten będę musiał dopiero zrobić w ramach backupu. Zastanawiam się też nad tym czy nie uruchomić tego dodatkowo w oparciu o raid-a 1.
Dzisiaj po południu będę się tym zajmował także napiszę jakie efekty _________________
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
|