Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
PiotrJ Użytkownik Forum
|
Wysłany: Tue May 25, 2010 5:55 am Temat postu: sbs2003 instalacja serwera wiosna 2004 problem |
|
|
Wszystko było dobrze dopóki zasilacz się nie wysypał itp.
Niestety muszę od nowa zainstalować system na serwerze i zaczynają się problemy.Mamy sbs 2003 wiosna 2004 edycja dvd dwu płytowa.Z godnie z instrukcjami jak wskazówkami na kopi, instaluję pierwszą płytę i wszystko na początku idzie zgodnie. Po godzinie jest finalizacja instalowania windows serwer 2003 jest restart komputera.Pojawia się wczytywanie systemu i zwiecha.Nic nie można dalej zrobić.
Czy ktoś miał podobny problem?
Czy może jest wina posiadanej płyt dvd?
cz.2
Jeszcze raz próbowałem reinstalować serwer. I dzisiaj pomimo że zawiesił mi się przy wczytywaniu win serv, ponownie uruchomiłem i udał mi się wejść do trybu awaryjnego. Jest partycja C, jest zainstalowany win, czyli jakby nie było kolejnego etapu, tworzenia pozostałych partycji itd. Hmmmm....
Proszę o pomoc. Z góry dziękuję. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Mirek Administrator

|
Wysłany: Wed Jun 09, 2010 8:28 am Temat postu: odp |
|
|
Instalacja jest okropnie długa (ok. 10 godz) i może tylko wydaje Ci się, że zawisł?
Jeśli to jest rzeczywisty pad serwera proponuję maksymalnie uprościć proces instalacji. Czyli:
- wstawić karty sieciowe typowe dla tych pracowni (np. wyjąć ze stacji)
- podłączyć do serwera kabel sieciowy (karta sieciowa-schwitch włączony)
- można obie karty podłączyć jednym przewodem scrosowanym
- jeśli w serwerze jest karta zintegrowana to: albo ją zastosować do połączenia LAN, albo ją wyłączyć i włożyć typową
- instalować system z adresacją kart sieciowych proponowaną przez kreatora instalatacji
- wyłączyć raid i macierze
- najlepiej pozostawić jeden duży dysk HDD
Jeśli nadal proces instalacji bedzie się zawieszał wymienić płyty edycji |
|
Powrót do góry |
|
 |
PiotrJ Użytkownik Forum
|
Wysłany: Mon Jun 21, 2010 12:54 pm Temat postu: |
|
|
Kolejna próba nieudana.
Komputer przetrzymałem przez 13 godzin i nic.
dowiedziałem się że nie była wymieniana płyta główna tylko zasilacz i dwa kondensatory. A wszystko tak ja było pierwotne jest.
karty sieciowe są zintegrowane, zarówno na serwerze jak i na stacjach roboczych.Więc nie podmieniałem ich.
Kreator instalacji poprawnie je rozpoznaje.
pozostawiłem jeden dysk. Nie miałem włączonego raida i macierzy zresztą na tej płycie w biosie nie zauważyłem nawet takiej konfiguracji.
Załatwiłem sobie i skopiowałem płyty od takie samej pracowni i taka sama edycja, w podobnym czasie i nadal to samo.
no normalnie pociąć się można. |
|
Powrót do góry |
|
 |
PiotrT Moderator

Dołączył: 25 Jun 2007 Posty: 352 Pomógł: 2 Skąd: nie umiem czytać
|
Wysłany: Mon Jun 21, 2010 2:18 pm Temat postu: |
|
|
Czasami instalację z kolekcji DC trzeba rozboczynsć kilka razy - Dlaczego? - tego nie wiem, ale wiem, że tak jest.
W tym przypadku proponuje zainstalować SBS2003 z oryginalnych płyt Microsoft.
Wiem, że po takiej instalacji jest więcej pracy (utworzenie dysku o:, r: , jednostek organizacyjnych w GPO, kont, ustawienie RIS......)
Ale po takiej instalce wiesz co i jak masz skonfigurowane na serwerze.
PS
Instalacja z płyt Microsoft to ok 7 godz. |
|
Powrót do góry |
|
 |
PiotrJ Użytkownik Forum
|
Wysłany: Thu Sep 02, 2010 5:52 am Temat postu: |
|
|
No cóż jednak wymiana serwera na nowy. Instalacja Windows Serwer z płyt Microsoftu.
Ustawienie partycji O o R ręcznie.
Mam jeszcze pytanie czy ktoś próbował uaktualniać isa serwer do najnowszej wersji? |
|
Powrót do góry |
|
 |
Maciek Administrator

Dołączył: 01 Nov 2004 Posty: 2225 Pomógł: 23 Skąd: z Księżyca
|
|
Powrót do góry |
|
 |
PiotrJ Użytkownik Forum
|
Wysłany: Mon Oct 04, 2010 9:08 am Temat postu: |
|
|
Na razie temat z isa serwer chwilowo odkładam.
Na szkołę zakupiono nowy serwer. Czas zabrać się do pracy z instalacją.
Pierwsze moje pytanie: Na leniucha, czy mogę spróbować zainstalować sbs z obrazów.Wiadomo konfiguracja serwera jest inna , opiera się na nowszej konfiguracji tzn. procesor również Xenon (też był wcześniej), płyta nowy chipset itd.
A jak nie na leniucha to oczywiście pozostaje mi instalacja bezpośrednio z płyt sbs instalowanie partycji ręcznie ird.
Czy ktoś to wcześniej robił? Jakieś wskazówki? i gdzie mogę znaleźć dokumentacja jak mam ustawić poszczególne partycje itp.
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
PiotrT Moderator

|
Wysłany: Mon Oct 04, 2010 2:07 pm Temat postu: |
|
|
1. Możesz instalować z kolekcji płyt
2. Instalujesz tak jak każdy system operacyjny (na dysk c: zostaw 50GB ) Po instalacji ustawiasz dysk o: i r: ( jak chcesz wykorzystywać skrypty D.Fabickiego) to dysk o: musi mieć literę o: (lub zmień w skryptach zapisy)
A potem:
- przeniesienie logów ISA, poczty, z dysku c: na o:
- założenie katalogu menus
itd |
|
Powrót do góry |
|
 |
PiotrJ Użytkownik Forum
|
Wysłany: Thu Oct 07, 2010 5:10 pm Temat postu: |
|
|
będę męczył dalej
Windows serwer z płytek mam już zainstalowany no i teraz pozostaje mi konfiguracja grupy użytkowników, partycje O i R itp.
hmmm...
gdzie mogę znaleźć jak powinny być ustawione party i na nich uprawnienia?
Jak poprzenosić logi isa itp.
w ogóle od czego mam zacząć? Mam na razie goły win serwer 2003 |
|
Powrót do góry |
|
 |
PiotrT Moderator

|
Wysłany: Sat Oct 09, 2010 10:04 am Temat postu: |
|
|
Tego niestety nie da się opisac w kilku słowach. Tu w grę wchodzi również doświadczenie. Pisanie krok po kroku instrukcji na forum mija się z celem. Sam proces tworzenia obrazu stacji roboczej trwa grubo ponad godzinę. Przenoszenie pewnych danych systemowych z dysku c: na o: też wymaga pewnego doświadczenia, niewielka pomyłka i kilka godzi szukania.
Jeżeli jesteś początkującym adminem to najprościej jest postawic serwer z kolekcji płyt przygotowany przez men i tam zmodyfikowac niektóre ustawienia w GPO.
Mi osobiście po postawieniu serwera z płyt Microsoft konfiguracja dodatkowych ustawień obejmująca specyfikę szkoły zajęła ponad tydzień.
(ustawienia w GPO, filtrowanie w ISA itp.)
Poczytaj artykuły na stronie http://kopi.edu.pl/index.php?id=102
tu znajdziesz częś odpowiedzi na zadane pytania. |
|
Powrót do góry |
|
 |
PiotrJ Użytkownik Forum
|
Wysłany: Mon Oct 11, 2010 3:51 pm Temat postu: |
|
|
Chętnie skorzystam, niestety nie mogę przeczytać Pana artykułów, ponieważ nie mogę się zalogować na kopi.edu.pl. Byłem pewien swojego hasła wyskakiwał "błędny login lub hasło".Skorzystałem z opcji przypomnienia hasła, przysłano mi nowe hasło nadal się nie mogę zalogować. Ciągle wyskakuje "błędny login lub hasło" i ponownie formularz logowania. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Mirek Administrator

|
Wysłany: Mon Oct 11, 2010 5:27 pm Temat postu: odp |
|
|
W oknie login podajemy:
adres emai i poniżej hasło
Na wszelki wypadek utworzyłem ponownie to konto. Hasło podałem na pm w naszym forum. Proszę odebrać wiadomość.
Logowanie i hasło działaja, bo sprawdziłem. |
|
Powrót do góry |
|
 |
PiotrJ Użytkownik Forum
|
Wysłany: Tue Oct 12, 2010 12:42 pm Temat postu: |
|
|
Niestety nie mogę zainstalować serwera płyt z edycji (dla mnie to będzie) wiosna 2004.Ciągle pojawiał się błąd.
Związku z tym zainstalowałem Windows Serwer z płyt Microsoft.
Jakoś poszło. Jestem na etapie:
1. Utworzone mam partycje O i R
2.Zainstalowany Microsoft SQL serwer
3.Podpięty serwer do sieci i ustanowione połączenie internetowe i intranet.
4.zainstalowana drukarka sieciowa
Obrazu stacji uczniowskich , tego się nie boję, już podobne rzeczy robiłem.
Utknąłem przy GPO itp.
Ponieważ nie tylko ja korzystam z tej pracowni że ustaliliśmy żeby zasady grup były tak jak w pierwotnej konfiguracji MENiS (lekko przez nas dostosowanych).
Chciałem zrobić tak jest umieszczone tutaj http://kopi.edu.pl/index.php?id=138&id2=124 ale ja na swojej płycie z edycją wiosna 2004 nie mogę folderów z zadami z GPO itp.
Czyli reasumując nie mam założonych kont użytkowników i jeszcze nie wiem jakie foldery powinny być skopiowane na partycje O. |
|
Powrót do góry |
|
 |
PiotrJ Użytkownik Forum
|
Wysłany: Sun Dec 19, 2010 9:50 pm Temat postu: |
|
|
no cóż dużo walki ! Ale coraz bliżej.
Jak mogę zaimportować reguły GPO np. poziomu D. Nie mogę ich znaleźć na płycie DVD 1 kolekcji |
|
Powrót do góry |
|
 |
PiotrJ Użytkownik Forum
|
Wysłany: Mon Jan 10, 2011 4:43 pm Temat postu: |
|
|
Coś znowu skaszaniłem i mam następujące błędy :
1.Typ zdarzenia: Błąd
Źródło zdarzenia: Userenv
Kategoria zdarzenia: Brak
Identyfikator zdarzenia: 1030
Użytkownik: ZARZĄDZANIE NT\SYSTEM
Komputer: SBS2004
Opis:
System Windows nie może szukać listy obiektów zasad grupy. Sprawdź, czy w dzienniku zdarzeń nie ma komunikatów wcześniej zarejestrowanych przez aparat zasad opisujących przyczynę.
a drugi
Typ zdarzenia: Błąd
Źródło zdarzenia: Userenv
Kategoria zdarzenia: Brak
Identyfikator zdarzenia: 1058
Użytkownik: ZARZĄDZANIE NT\SYSTEM
Komputer: SBS2004
Opis:
System Windows nie może uzyskać dostępu do pliku gpt.ini dla obiektu GPO CN={31B2F340-016D-11D2-945F-00C04FB984F9},CN=Policies,CN=System,DC=sbsmenis,DC=edu,DC=pl. Plik powinien znajdować się w lokalizacji <\\sbsmenis.edu.pl\sysvol\sbsmenis.edu.pl\Policies\{31B2F340-016D-11D2-945F-00C04FB984F9}\gpt.ini>. (Odmowa dostępu. ). Przetwarzanie zasad grupy zostało przerwane.
pomocy !!! |
|
Powrót do góry |
|
 |
|