Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
obuch Użytkownik Forum
|
Wysłany: Tue Apr 05, 2011 11:56 am Temat postu: Problem z aktualizacjÄ… baz antywirusa i nie tylko... |
|
|
Witam wszystkich. Mam problem... Ale od początku. Na komputerach uczniowskich mam zainstalowanego antywirusa Kaspersky WorkSpace Security 2011 (licencja na 100 stanowisk). Na serwerze miałem ArcaVira. Jednak gdy licencja się skończyła nie przedłużyłem umowy (pewnie błąd). Po pewnym czasie zauważyłem że na niektórych kontach uczniowskich zmieniły się uprawnienia. Uczniowie nie mogą zapisywać plików w określonej lokalizacji. Pojawia się komunikat "..nie masz uprawnień do wykonania tego...Niedawno wyciągnąłem dyski z serwera i przeskanowałem je Kasperskym. Ku mojemu zdziwieniu (a może i nie) znalazł ogromną ilość wirusów i trojanów. Wszystkie zostały albo usunięte albo wyleczone. Niestety problem pozostał plus jeszcze nie można dokonać aktualizacji baz wirusów na żadnym komputerze. Wyskakuje komunikat..."wystąpił błąd sieciowy podczas pobierania uaktualnień.........., ....nie odnaleziono źródła uaktualnień. I klapa. Ponowna instalacja antywirusa nic nie daje. A dostęp do internetu jest. Czy coś mi się poprzestawiało na serwerze, jakieś porty...? Panowie pomocy!!! |
|
Powrót do góry |
|
 |
Napinator Użytkownik Forum

|
Wysłany: Tue Apr 12, 2011 2:23 pm Temat postu: |
|
|
Czy kaspersky pobiera aktualizacje z internetu (serwer kasperskiego) czy intrantetu (szkolny serwer)? _________________ PAMIĘTAJ ABY KLIKNĄĆ "POMÓGÅ" - ZBIERAM PUNKTY ;) DZIĘKI!!! |
|
Powrót do góry |
|
 |
obuch Użytkownik Forum
|
Wysłany: Tue Apr 12, 2011 6:20 pm Temat postu: |
|
|
Myślę że cała wina leży po stronie serwera. Na nim mam wirusa sality. I to chyba on jest przyczyną problemów. Nie wiem jak mam się tego syfu pozbyć. Blokuje mi dostęp do baz danych pobieranych ze strony Kasperskiego. Proszę o pomoc |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: Wed Apr 13, 2011 7:21 am Temat postu: |
|
|
A czy próbowałeś ręcznie pobrać bazy z serwera kasperskiego i podłączyć je?
Ps. Napisz do jakich lokalizacji uczniowie nie mają dostępu.
Tak na szybko Aktualizacja z dysku baz wirusów Kasperskiego
Po zaktualizowaniu proszÄ™ przeskanować serwer. _________________ PAMIĘTAJ ABY KLIKNĄĆ "POMÓGÅ" - ZBIERAM PUNKTY ;) DZIĘKI!!! |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
|
Powrót do góry |
|
 |
Maciek Administrator

Dołączył: 01 Nov 2004 Posty: 2225 Pomógł: 23 Skąd: z Księżyca
|
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: Mon Aug 08, 2011 1:09 am Temat postu: |
|
|
Tak masz rację. Staram się w prosty sposób opisywać to co wydaje się być na pozór skomplikowane. Nie ukrywam, że dzięki tej stronie motywuję siebie do pracy nad rozwojem. Cele mam dwa - certyfikacja oraz darmowe dzielenie się wiedzą. Nie oczekuję nic w zamian. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|