Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
superhiper Użytkownik Forum
|
Wysłany: Wed Mar 02, 2011 6:49 pm Temat postu: Przeniesienie strony wykonanej na CMS Fusion na inny serwer. |
|
|
Jak w temacie...
Mam stronkę opartą na szablonie Fusion PHP i chcę ją przenieść na inny serwer.
Wiem, że cały problem sprowadza się do przeniesienia bazy danych.
Raz już mi się to udało - ale nie zapisałem sobie kolejnych czynności i teraz mam pewne problemy z powtórzeniem procedury.
Generalnie robię to tak, że instaluję na nowym serwerze CMS.
Potem wywalam stare pliki i wrzucam te ze starego serwera.
Następnie robię eksport bazy danych (baza + schema information) i importuję na nowy serwer.
Następnie zmieniam dane dostępowe w pliku config.php i powinno działać, ale nie bardzo chce....
W połowie zadziałało kiedy zaimportowałem dane z pliku wykonanego z panelu sterowania strony - z kopii wykonanej spod phPAdmin nie bardzo...
Efekt jest taki, że pliki bazy weszły, ale stare są ustawienia w schema information i nijak nie idzie ich wyczyścić i wstawić nowe.
Stąd pewnie przekłamania jak na stronie:
http://www.gimnazjum9dg.za.pl
A powinno być tak: http://www.gimnazjum9dg.xaa.pl
Może ktoś ma większe doświadczenie w tym zakresie i ma konkretną procedurę wykonania tego transferu? |
|
Powrót do góry |
|
|
Maciek Administrator
Dołączył: 01 Nov 2004 Posty: 2225 Pomógł: 23 Skąd: z Księżyca
|
Wysłany: Wed Mar 02, 2011 8:38 pm Temat postu: |
|
|
Teoretycznie rzecz biorąc wszystko powinno się dziać bezboleśnie, ale...
Sprawdź, które problemy z polskimi literkami wynikają z bazy danych, a które są w samych plikach. Widzę tam skrypt podający imiona solenizantów. Czy zawarty jest on w bazie danych, czy w pliku tekstowym?
Jeśłi wszystkie te problemy dotyczą bazy danych, to należy zmienić typ konwersji tabel. Zapewne jest tam możliwość korzystania z phpMyAdmina, wiec tam trzeba by to zrobić.
Nie zawsze się to uda. Kiedyś przenosząc to forum z serwera na serwer musiałem robić konwersję w pliku exportu, bo poprzedni serwer był ustawiony na kodowanie szwedzkie nie wiadomo czemu.
Natomiast jeśli polskie literki są źle czytane z plików, to winny jest domyślny charset serwera i tego na pewno nie zmienisz.
Reasumując konwersję w pliku bazy można zrobić półautomatycznie. Ja to robiłem w kwrite zmieniając po kolei wszystkie ą, ę i tak dalej. Zajęło mi to jakieś pół godziny. Ale czy w Windows jest jakiś program, który ma podobne możliwości, to nie wiem. _________________ Belfer.one.PL
Autorski Przewodnik Kulturalny |
|
Powrót do góry |
|
|
Roman Mor Moderator
|
Wysłany: Wed Mar 02, 2011 10:11 pm Temat postu: |
|
|
superhiper napisał: | Mam stronkÄ™ opartÄ… na szablonie Fusion PHP i chcÄ™ jÄ… przenieść na inny serwer. | Korzystasz z supportu: http://www.php-fusion.pl? Tam znajdziesz wszystko. _________________ Pozdrawiam, RM |
|
Powrót do góry |
|
|
superhiper Użytkownik Forum
|
Wysłany: Wed Mar 02, 2011 10:18 pm Temat postu: |
|
|
Naturalnie że korzystam - dzięki niemu udało mi się osiągnąć pewne efekty. Ale niektóre wyjaśnienia są zbyt ogólnikowe - stąd najlepiej zapytać kogoś, kto miał podobne problemy i być może sobie poradził?
Chodzi mi konkretnie o precyzyjną procedurę wykonania poszczególnych czynności - co i jak po kolei.
Na podaje stronie znalazłem jedynie ogolny opis tego procesu... no chyba że nie doatarłem do odpowiednich miejsc?
W każdym razie dzięki za dobre chęci... |
|
Powrót do góry |
|
|
Roman Mor Moderator
|
Wysłany: Wed Mar 02, 2011 10:36 pm Temat postu: |
|
|
superhiper napisał: | Naturalnie że korzystam | Można też skorzystać z forum, jest tam kilku mocnych w temacie. ProwadzÄ™ parÄ™ stron pod Fusion, ale rzadko ingerujÄ™ w system (jedynie przy okazji powazniejszych aktualizacji, może raz przenosiÅ‚em z serwera na serwer) wiÄ™c sie nie wymÄ…drzam.
Z polskimi znakami też miałem problem (chyba po aktualizacji) - rozwiązanie znalazłem na forum. Warto poszukać. _________________ Pozdrawiam, RM |
|
Powrót do góry |
|
|
zondal Użytkownik Forum
|
Wysłany: Fri Mar 04, 2011 10:10 pm Temat postu: |
|
|
Maciek oczywiście ma rację!
Przeniesienie strony obejmuje przekopiowanie z jednej lokalizacji plików z konta ftp do drugiej oraz przekopiowanie danych z bazy.
Niepotrzebnie to komplikujesz. Rozumiem, że do swojej strony nie masz zastrzeżeń i chcesz zrobić kopię 1:1, tak?
Jeśli tak, to nie wymaga to ponownej instalacji na nowym serwerze lecz ewentualnych zmian w konfiguracji (adres www strony np.)
Nie znam PHP Fusion ale skoro tak właśnie jest w wielu innych cms'ach to zakładam, że i Fusion ma tak samo.
Za błędy w wyświetlaniu "ogonków" odpowiada kodowanie (o czym pisał Maciek). Przenosząc swoją stronkę miałem ten sam problem i rozwiązałem go w opisywany sposób. Korzystam z Edit+ (opcja Ctrl+H).
PS. Przy dużych bazach (np tabela search PHP BB lub Images w Coppermine, gdzie mam prawie 12 000 zdjęć) miałem problemy z importem danych. Podzieliłem je na mniejsze części i po kawałku poszło.
Powodzenia! _________________ http://gwb.pl |
|
Powrót do góry |
|
|
|