Forum KOPI Strona Główna KOPI
Forum Klubu Opiekunów Pracowni Internetowych

FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Problem z klientami po reinstalacji serwera
Idź do strony 1, 2, 3, 4, 5, 6  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum KOPI Strona Główna -> SBS 2003 R2 edycja jesieÅ„ 2007 - wiosna 2008
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
KrzysztofK
Użytkownik Forum

PostWysłany: Wed Feb 09, 2011 6:29 pm    Temat postu: Problem z klientami po reinstalacji serwera Odpowiedz z cytatem

Witam. Świeżo reinstalowałem serwer 2008 z 4 czerwonych płytek. Trwało to 10 godzin i 30 min. Instalacja przebiegła bezproblemowo (o ile ktoś nie szanuje czasu). Karty sieciowe podpięte do pustego switcha. Pierwsza płyta - 4 godziny, druga płyta 3,5 godziny, 3 i 4 trochę jakby szybciej. Później 1 godzina i 15 minut na pierdołki.
I teraz rodzi się problem. Podpiąłem sieć i co dalej? Nie wiem co robić dalej? Ktoś pisał na forum, że komputery bezproblemowo logowały się mu do do domeny. U mnie nic takiego nie ma. Otrzymuję komunikat o braku serwerów logowania. Nie mogę w ogóle zalogować się na klientach (oprócz logowania lokalnego na konto, które kiedyś stworzyłem). Doczytałem gdzieś, że trzeba dodać komputery do domeny. Jak? Proszę o podpowiedź lub wskazówkę gdzie szukać odpowiedzi.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Maciek
Administrator

PostWysłany: Wed Feb 09, 2011 7:28 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Pierwsza rzecz: sprawdź, czy komputery widzą serwer w sieci, czy dostały IP z puli 192.168.x.x, a nie jakieś 169.x.x.x.
Jeśłi nie dostały prawidłowego IP, to zapewne nie pracuje serwer dhcp, a może źle kabelki wpięte...

Autorski Przewodnik Kulturalny
Powrót do góry
PiotrT
Moderator

PostWysłany: Wed Feb 09, 2011 7:36 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Po reinstalacji serwera musisz dodać stacje do domeny. ( po reinstalacji sbs nie wie co ma autoryzować)

Sposób I:
- Zaloguj siÄ™ lokalnie na stacji roboczej, jako administrator.
- zaznacz prawym przyciskiem myszy Mój komputer i z menu kontekstowego wybierz Właściwości
- wybierz zakładkę Nazwa komputera wybierz przycisk Zmień
- w ramce Członkostwo zaznacz Grupa robocza
- w pole Grupa robocza wpisz np. MEN
- w oknie zmiany nazwy komputera wybierz przycisk OK.
- w oknie Zmiany nazwy komputera w polu Nazwa użytkownika podaj nazwę lokalnego konta
o uprawnieniach administratora
- w polu Hasło wpisz hasło lokalnego administratora
Zatwierdź zmiany

Sposób II
- Na serwerze w Konsoli Zarządzania serwerem rozwiń:
Zarządzanie zaawansowane -> Użytkownicy i komputery usługi Active Direktory -> nazwę swojej domeny (np. SBSMENIS) -> MEN -> zaznacz prawym przyciskiem myszy jednostkę Komputery i z menu kontekstowego wybierz Nowy -> Komputer

Wpisz nazwÄ™ komputera (np. Stacja01) -> Dalej -> zaznacz pole To jest komputer zarzÄ…dzany i w pole Unikatowy identyfikator komputera (GUID/UUID) wpisz:

{00000000-0000-0000-0000-tutaj adres MAC stacji01}
MAC adres karty sieciowej wpisujemy jednym ciÄ…giem aabbccddeeff
Jeżeli nie znamy adresu MAC karty sieciowej stacji to w trakcie uruchomienia stacji roboczej kiedy na ekranie pojawi się komunikat Press F12 for Network Sernice BOOT wybierz przycisk F12 (musi być ustawione w BIOS komputera uruchamianie z sieci). Po chwili na ekranie powinna zostać wyświetlona informacja z adresem MAC . Wciśnij na klawiaturze przycisk Pause i spisz ten adres.

UWAGA!
Po dodaniu do komputera do domeny warto::
- uaktywnić konto administratora lokalnego
- w przydziałach dyskowych na dysku c: ustawić
- brak ograniczeń dla kont: administrator oraz kont zarządzanie
Powrót do góry
KrzysztofK
Użytkownik Forum

PostWysłany: Wed Feb 09, 2011 8:55 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dziękuję za szybkie odpowiedzi. Dzisiaj już topię emocje w Vermucie ale jutro z samego rana wracam do walki.
Powrót do góry
Roman Mor
Moderator

PostWysłany: Wed Feb 09, 2011 9:10 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Polecam również leturę instrukcji ze strony OEIiZK.
Po drugie - sama instalacja serwera nie załatwia dostępu do internetu. Tu nie należy kombinować lecz skonfigurować drugą kartę sieciową (ewentualnie również router) i uruchomic Kreatora połączenia internetowego. Szczegóły można znaleźć na podanej wyżej stronie.
KrzysztofK
Użytkownik Forum

PostWysłany: Thu Feb 10, 2011 1:38 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Niestety wszystkie porady nie przyniosły żadnych rezultatów.
Wg Piotra:
I sposób:
Loguję się lokalnie na konto założone kiedyś przed reinstalką serwera w razie jego awarii. Dodam, że jest postawiony na Viście.Wpuszcza mnie bez problemu. Jednak kiedy chcę dokonać jakichkolwiek zmian żąda hasła Administratora. Wpisuje wszystko co mi do głowy przychodzi i nic. Totalne fiasko.

II sposób
Dodałem do serwera stację. Jednak mac-a spisałem z wiersza poleceń ipconfig /all, bo przy starcie nic się nie pojawia. Mało tego nie można zbootować go z sieci. W biosie jest opcja ale nijak nie daje się włączyć. Podejrzewam, że IPAT. Po wciśnięciu F3 pyskuje, że chce hasło, którego ja niestety nie znam.
Dodam jeszcze, że to nie jest moja pracownia i niestety wiele opcji jest dla mnie obcych.

Jeszcze jedna sprawa.
Kiedy loguję się lokalnie na stację są pozostałości po starej instalacji serwera (ikony programów). Wydaje mi się, że najrozsądniej byłoby przeinstalować wszystkie końcówki z serwera. Ale problemem jest IPAT. Czy dobrze kombinuję?

Panowie ja go jeszcze nie aktywowałem, bo dokumentacja jest mocno schowana a są ferie. Czy to może być przyczyną problemów?
Powrót do góry
PiotrT
Moderator

PostWysłany: Thu Feb 10, 2011 2:57 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

No to było napisać że masz iPAT (ja nie pamiętam co które kolekcje miały Sad )

Jak masz iPAT-a to musisz stacje robocze dodać za pomocą konsoli iPAT zainstalowanej na serwerze.
Poczytaj tu:
http://pomoc.koncept.pl/index.php?option=com_content&task=blogcategory&id=23&Itemid=39

a opis dokładnie znajduje się tu:
http://pomoc.koncept.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=94&Itemid=39

Powodzenia
Powrót do góry
Roman Mor
Moderator

PostWysłany: Thu Feb 10, 2011 3:04 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Można też bez iPAT-a. Wyłączyć go w BIOS-ie na stacji i instalować z RIS. Albo wyłączyć agenta iPAT w systemie oraz w BIOS-ie i dodać do domeny.
KrzysztofK
Użytkownik Forum

PostWysłany: Thu Feb 10, 2011 3:23 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Zaraz, zaraz Panowie. To badziewie (mówię o IPAT) niby było ale od początku nie działało. Firma, która stawiała tę pracownie coś zrobiła nie tak. Ze strony serwera nie można było zarządzać końcówkami przy pomocy IPAT i w ogóle nigdy się jakoś widocznie nie narzucał.
Z drugiej strony ja IPAT-a świadomie nie chcę. Mam swoją pracownię z 2004 roku bez tej technologi i od momentu postawienia śmiga aż miło. Natomiast z tego co słyszę z IPAT-em wcale lżej nie jest.
Podsumowując dziękuję za dalsze podpowiedzi. Jednak do problemu powrócę dopiero w poniedziałek. O wszystkim napiszę.
Powrót do góry
KrzysztofK
Użytkownik Forum

PostWysłany: Mon Feb 14, 2011 2:47 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Walczę kolejny dzień z marnym efektem. Doszedłem do wniosku, że muszę najpierw dołączyć licencje i aktywować system. Przez cały dzień uruchamiałem internet. I mam problem. Pinguję np. na www.wp.pl i jest odzew. Więc łącze działa jednak przeglądarki nie wyświetlają stron. Doszedłem już do punktu, że wpisuje proxy SBS2008, port 80 i.... otrzymuję informację o błędzie 403.6 - Adres IP klienta został odrzucony. Czyli mam zablokowane IP. Gdzie szukać rozwiązania problemu?
Powrót do góry
Maciek
Administrator

PostWysłany: Mon Feb 14, 2011 3:46 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ISA - Domyślnie przedostatnia reguła w SBS daje dostęp do internetu zalogowanym użytkownikom, którzy są w grupie SBS Internet Uesrs.

Powrót do góry
KrzysztofK
Użytkownik Forum

PostWysłany: Mon Feb 14, 2011 5:11 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dziwna rzecz. Wydaje mi się, że gdzieś leży problem w numerku ip serwera.
Po kolejnym restarcie sprawdziłem ip przydzielone automatycznie dla połączenia z internetem i jest 10.0.0.254. Wg mnie na pewno jest to nieprawidłowe. Dodatkowo otrzymałem okienko z informacją:
[img]https://picasaweb.google.com/105549358491200769615/Pulpit?authkey=Gv1sRgCLfXs9TIs4LI5QE#5573578063816388226[/img]
Gdzie szukać przyczyny?
Powrót do góry
Maciek
Administrator

PostWysłany: Mon Feb 14, 2011 5:54 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

No to najwyraźniej problem w adresach.
Po pierwsze jaki IP ma serwer na karcie WAN i na karcie LAN?
I czy stacje dostają IP od serwera? A może mają numer "z sufitu" zaczynający się na 169?

Powrót do góry
KrzysztofK
Użytkownik Forum

PostWysłany: Tue Feb 15, 2011 11:47 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Taki mam wynik
http://w586.wrzuta.pl/obraz/aXASlQj6hNS/ipconfig
Powrót do góry
Maciek
Administrator

PostWysłany: Tue Feb 15, 2011 12:09 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Na karcie WAN masz adres 10.1.1.7 i bramę 10.1.1.254 - taki adres przydzielił ci zapewne jakiś nadrzędny router. Zapewne należący do providera dostarczającego internet szkole.
Nie widzę w tym nic nieprawidłowego. Jednak na przyszłość lepiej się dogadać z providerem, żeby tenże adres pozwolił ci ustawić na sztywno, bo sbs czasem lubi się zbuntować gdy musi pobierać IP z nadrzędnego dhcp.
Na karcie LAN masz adres 192.168.25.1 i to też jest prawidłowe. Jednak konfiguracja nie została przeprowadzona dobrze, bo adres serwera WINS powinien być 192.168.25.1 a nie 10.0.0.1.

Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum KOPI Strona Główna -> SBS 2003 R2 edycja jesieÅ„ 2007 - wiosna 2008 Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony 1, 2, 3, 4, 5, 6  Następny
Strona 1 z 6

Skocz do: