Forum KOPI Strona Główna KOPI
Forum Klubu Opiekunów Pracowni Internetowych

FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Reinstalacja stacji-klienta z obrazu stworzonego na serwerze

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum KOPI Strona Główna -> SBS 2003
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
zeeuss
Użytkownik Forum

PostWysłany: Tue Jan 11, 2011 10:46 pm    Temat postu: Reinstalacja stacji-klienta z obrazu stworzonego na serwerze Odpowiedz z cytatem

Witam. Chciałem stworzyć obraz stacji (z po za pracowni) o innej specyfikacji niż MEN-owska. Jest to stacja ICIM-u z Vistą, którą przeinstalowuję na XPPRO, doinstalowuję sterowniki, oprogramowanie itd. Obraz tworzę RIPREP.exe z serwera 2003. Obraz zostaje utworzony- prawidłowo, ale niestety nie można go przywrócić nawet na ten sam komputer- wyrzuca brak sterowników do karty sieciowej. Moje pytania do tych, którzy się z tym borykali. Jak i gdzie dograć sterowniki mojej karty, aby można było przywrócić satcję z tego obrazu? (w systemie (z niego robiłem obraz) sterowniki były wgrane i sprawdzone)
Jaki proponujecie lub polecacie program do tworzenia obrazu, aby łatwo i szybko można było przywrócić klientów (inna konfiguracja niż MEN-u)?
Czy program PING... przygotowany przez D.Fabickiego do tego się nadaje- 2 lata wstecz próbowałem nim robić obraz ale się wywalał już przy tworzeniu, dałem spokój. Doradźcie coś proszę...
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Mirek
Administrator

PostWysłany: Wed Jan 12, 2011 12:16 am    Temat postu: odp Odpowiedz z cytatem

Proponuję zapozanać się z tym:

http://www.microsoft.com/poland/technet/article/art0063_04.mspx

Przykład 2.
Powrót do góry
zeeuss
Użytkownik Forum

PostWysłany: Fri Jan 14, 2011 3:37 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam. Dzięki za link, poczytałem, nawet wszystkie. Zastosowałem się do porad tam zawartych. Przeczytałem i zastosowałem się do pliku readme karty INTEL PRO100- bo taką mam na kompie i NIC- instalator RIS nie może wgrać bo nie posiada sterowników do mojej karty. Nie wiem gdzie tkwi błąd. Choć w pliku readme karty pisze, że należy dodać sterowniki podczas uruchamiania usługi RIS- czy to chodzi o nową instalację tej usługi?
Powrót do góry
Mirek
Administrator

PostWysłany: Fri Jan 14, 2011 4:50 pm    Temat postu: odp Odpowiedz z cytatem

Podczas moich badań nad problemem tworzenia obrazu stwierdziłem, że lokalizacja jego elementów jest trudna do jednoznacznego określenia. Część zawiera rzeczywisty obraz a część jest pobierana z innych np. bazowego. Ponadto jakaś część również znajduje się na dysku C:\clientapps serwera.

Moja rada: podmienić sieciówkę na czas zdalnej instalacji na typową kartę. Najlepiej wyjąć z klienta starej pracowni.
Powrót do góry
zeeuss
Użytkownik Forum

PostWysłany: Fri Jan 14, 2011 5:57 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Wpadłem na to na samym początku, ale karta jest zintegrowana z płytą, więc jej nie wyciągnę. Podłożyłem kartę Ralteka- z innej stacji, ale przez nią PXE nie działa nie wykrywa jej. Po wyłączeniu karty Intela, tej na płycie w Biosie system nie wykrywa tej z Realteka. Tutaj sytuacja patowa. Studiując artykuły na temat RIS- nigdzie nie znalazłem, gdzie właściwie mają być umieszczone te sterowniki. Ale... dla pewności umieściłem je jeszcze w obrazie systemu, który był w serwerze zainstalowany z usługą RIS (OEM-owy), to też nic nie dało. Ale nie poddaję się i będę próbował dalej w przyszłym tygodniu. Pozdrawiam i dzięki za pomoc.
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum KOPI Strona Główna -> SBS 2003 Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

Skocz do: