Forum KOPI Strona Główna KOPI
Forum Klubu Opiekunów Pracowni Internetowych

FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

instalacja sbs2007

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum KOPI Strona Główna -> SBS 2003
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
ptyku
Użytkownik Forum

PostWysłany: Fri Oct 22, 2010 10:54 am    Temat postu: instalacja sbs2007 Odpowiedz z cytatem

hi instaluje właśnie sbs z kolekcji wiosna 2007 (thx Zbyszek) i zastanawiam się czy instalka się sypnęła czy coś jest nie tak ale po kilku godzinach instalacji i automatycznego konfigurowania i resetów komputer uruchomił się i sa włączone 2 okienka cmd "instalacja serwera sbs2003" i taki sam napis w oknie oraz "instalacja kont i grup" z ostatnim komunikatem "succeeded i creating user cn=operator in OU=Men... dyski sobie co jakiś czas mrugnie ale nic poz tym sie nie dzieje.. nie pyta o druga płytę .. nie bardzo wiem czy coś robi jeszcze..

pozdrawiam
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
PiotrT
Moderator

PostWysłany: Fri Oct 22, 2010 12:39 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

zamknij to okno i instalacja ruszy dalej Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
ptyku
Użytkownik Forum

PostWysłany: Fri Oct 22, 2010 1:41 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Hi
piszesz o oknie z instalacjÄ… kont? czy to normalne zachowanie czy tak tylko ja mam Smile?
Powrót do góry
PiotrT
Moderator

PostWysłany: Fri Oct 22, 2010 1:58 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

czasami tak się trafia, że instalka zatrzymuje się na skrypcie tworzenia kon.
Powrót do góry
ptyku
Użytkownik Forum

PostWysłany: Sun Oct 24, 2010 6:12 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ok z problemami ale w końcu udało się zainstalować serwerek, chce zainstalować klienta z obrazu jaki jest na r: ale komputer klienta ich nie widzi.. startuje klient potem f12 i 'the server cannot display os choices" po zainstalowaniu własnego obrazu z płyty z windowsa jest ten obraz widoczny po starcie systemu klienta ale 3 inne zawarte w tym samym katalogu już nie.. czy gdzieś coś muszę na serwerze zmienić aby te 3 obrazy z kolekcji wiosnna2007 były widoczne ?
Powrót do góry
ptyku
Użytkownik Forum

PostWysłany: Tue Oct 26, 2010 6:29 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Hi

czy ktoś mi wyjaśni czemu mam takie problemy z instalacją klientów za pomocą usługi RIS? Zainstalowałem serwerek na razie na próbe na virtualnej maszynie. Po instalacji chciałem zainstalować system na komputerze klienta klienta, na dysku R: serwera mam 3 obrazy (wiosna 2007), ale po starcie komputera klienta, przyznaniu IP i uruchomieniu zdalnej instalacji mam komunikat że brak mi uprawnień do zdalnej instalacji.. (virtualny server na virtualPC) zrobiłem instalke na VirtualBox a tam z kolei mogę na klienckim komputerze zrobić instalke ale tylko za pomocą obrazu bazowego nie widzi klient 2 innych obrazów które są zawarte na serwerze na dysku R:.. Ciekawi mnie czemu jest taka sytuacja.. czy obrazy stacji klienckich zawarte w kolekcji wiosna 2007 są jakoś powiązane ze sprzętem w pracowniach i jeśli usługa w jakiś sposób nie wykryje podanego sprzętu to mam do dyspozycji tylko obraz bazowy? czy w dobrą stronę zmierza tok mojego rozumowania.. i na koniec czy jest jakiś poradnik który nauczy mnie jak instalować i zawiadywać sbs-em czy takie rzeczy to tylko na kursach ? u nas w szkole sytuacja nieciekawa bo nie ma nikogo kto w stopniu elementarnym zna się na sbs2003 żadnego przeszkolonego personelu.. do tej pory zarządzała serwerem pani która wie jak go włączyć i wyłączyć i nikt nic więcej nie wie.. dopiero powoli się uczę tego systemu ale idzie strasznie powoli bo na serwerze nie chcę próbować a na virtualnym jest inaczej niż na prawdziwym Sad .. i jak tu się uczyć...
Powrót do góry
Maciek
Administrator

PostWysłany: Tue Oct 26, 2010 8:53 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Musisz być pewny konfiguracji tego VirtualPC. Wiem, że tam ustawienie odpowiednio sieci to czasami poważny problem. Bądź pewny, że wirtualny klient łączy się z wirtualnym serwerem. Po drugie na wirtualnym kliencie czasem może być problem techniczny - nie na taki sprzęt ta instalka była przeznaczona.

Autorski Przewodnik Kulturalny
Powrót do góry
ptyku
Użytkownik Forum

PostWysłany: Tue Oct 26, 2010 9:54 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

co do połączenia sieciowego virtualnego serwera z virtualnym klientem jestem pewny bo "łapie" adres Ip z serwera DHCP no i włącza się instalacja zdalna czyli usługa RIS na serwerze jest włączona i działa..
Powrót do góry
Maciek
Administrator

PostWysłany: Tue Oct 26, 2010 11:33 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Próbujesz instalować jako operator?

Autorski Przewodnik Kulturalny
Powrót do góry
ptyku
Użytkownik Forum

PostWysłany: Wed Oct 27, 2010 1:37 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

tak oczywiście jako operator
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum KOPI Strona Główna -> SBS 2003 Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

Skocz do: