Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
ptyku Użytkownik Forum
|
Wysłany: Fri Oct 22, 2010 10:54 am Temat postu: instalacja sbs2007 |
|
|
hi instaluje właśnie sbs z kolekcji wiosna 2007 (thx Zbyszek) i zastanawiam się czy instalka się sypnęła czy coś jest nie tak ale po kilku godzinach instalacji i automatycznego konfigurowania i resetów komputer uruchomił się i sa włączone 2 okienka cmd "instalacja serwera sbs2003" i taki sam napis w oknie oraz "instalacja kont i grup" z ostatnim komunikatem "succeeded i creating user cn=operator in OU=Men... dyski sobie co jakiś czas mrugnie ale nic poz tym sie nie dzieje.. nie pyta o druga płytę .. nie bardzo wiem czy coś robi jeszcze..
pozdrawiam |
|
Powrót do góry |
|
 |
PiotrT Moderator

Dołączył: 25 Jun 2007 Posty: 352 Pomógł: 2 Skąd: nie umiem czytać
|
Wysłany: Fri Oct 22, 2010 12:39 pm Temat postu: |
|
|
zamknij to okno i instalacja ruszy dalej  |
|
Powrót do góry |
|
 |
ptyku Użytkownik Forum
|
Wysłany: Fri Oct 22, 2010 1:41 pm Temat postu: |
|
|
Hi
piszesz o oknie z instalacjÄ… kont? czy to normalne zachowanie czy tak tylko ja mam ? |
|
Powrót do góry |
|
 |
PiotrT Moderator

Dołączył: 25 Jun 2007 Posty: 352 Pomógł: 2 Skąd: nie umiem czytać
|
Wysłany: Fri Oct 22, 2010 1:58 pm Temat postu: |
|
|
czasami tak się trafia, że instalka zatrzymuje się na skrypcie tworzenia kon. |
|
Powrót do góry |
|
 |
ptyku Użytkownik Forum
|
Wysłany: Sun Oct 24, 2010 6:12 pm Temat postu: |
|
|
Ok z problemami ale w końcu udało się zainstalować serwerek, chce zainstalować klienta z obrazu jaki jest na r: ale komputer klienta ich nie widzi.. startuje klient potem f12 i 'the server cannot display os choices" po zainstalowaniu własnego obrazu z płyty z windowsa jest ten obraz widoczny po starcie systemu klienta ale 3 inne zawarte w tym samym katalogu już nie.. czy gdzieś coś muszę na serwerze zmienić aby te 3 obrazy z kolekcji wiosnna2007 były widoczne ? |
|
Powrót do góry |
|
 |
ptyku Użytkownik Forum
|
Wysłany: Tue Oct 26, 2010 6:29 pm Temat postu: |
|
|
Hi
czy ktoś mi wyjaśni czemu mam takie problemy z instalacją klientów za pomocą usługi RIS? Zainstalowałem serwerek na razie na próbe na virtualnej maszynie. Po instalacji chciałem zainstalować system na komputerze klienta klienta, na dysku R: serwera mam 3 obrazy (wiosna 2007), ale po starcie komputera klienta, przyznaniu IP i uruchomieniu zdalnej instalacji mam komunikat że brak mi uprawnień do zdalnej instalacji.. (virtualny server na virtualPC) zrobiłem instalke na VirtualBox a tam z kolei mogę na klienckim komputerze zrobić instalke ale tylko za pomocą obrazu bazowego nie widzi klient 2 innych obrazów które są zawarte na serwerze na dysku R:.. Ciekawi mnie czemu jest taka sytuacja.. czy obrazy stacji klienckich zawarte w kolekcji wiosna 2007 są jakoś powiązane ze sprzętem w pracowniach i jeśli usługa w jakiś sposób nie wykryje podanego sprzętu to mam do dyspozycji tylko obraz bazowy? czy w dobrą stronę zmierza tok mojego rozumowania.. i na koniec czy jest jakiś poradnik który nauczy mnie jak instalować i zawiadywać sbs-em czy takie rzeczy to tylko na kursach ? u nas w szkole sytuacja nieciekawa bo nie ma nikogo kto w stopniu elementarnym zna się na sbs2003 żadnego przeszkolonego personelu.. do tej pory zarządzała serwerem pani która wie jak go włączyć i wyłączyć i nikt nic więcej nie wie.. dopiero powoli się uczę tego systemu ale idzie strasznie powoli bo na serwerze nie chcę próbować a na virtualnym jest inaczej niż na prawdziwym .. i jak tu się uczyć... |
|
Powrót do góry |
|
 |
Maciek Administrator

Dołączył: 01 Nov 2004 Posty: 2225 Pomógł: 23 Skąd: z Księżyca
|
Wysłany: Tue Oct 26, 2010 8:53 pm Temat postu: |
|
|
Musisz być pewny konfiguracji tego VirtualPC. Wiem, że tam ustawienie odpowiednio sieci to czasami poważny problem. Bądź pewny, że wirtualny klient łączy się z wirtualnym serwerem. Po drugie na wirtualnym kliencie czasem może być problem techniczny - nie na taki sprzęt ta instalka była przeznaczona. _________________
Belfer.one.PL
Autorski Przewodnik Kulturalny |
|
Powrót do góry |
|
 |
ptyku Użytkownik Forum
|
Wysłany: Tue Oct 26, 2010 9:54 pm Temat postu: |
|
|
co do połączenia sieciowego virtualnego serwera z virtualnym klientem jestem pewny bo "łapie" adres Ip z serwera DHCP no i włącza się instalacja zdalna czyli usługa RIS na serwerze jest włączona i działa.. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Maciek Administrator

Dołączył: 01 Nov 2004 Posty: 2225 Pomógł: 23 Skąd: z Księżyca
|
|
Powrót do góry |
|
 |
ptyku Użytkownik Forum