Forum KOPI Strona Główna KOPI
Forum Klubu Opiekunów Pracowni Internetowych

FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

po przywróceniu obrazu, końcówki nie logują się

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum KOPI Strona Główna -> SBS 2003 R2 edycja jesieÅ„ 2007 - wiosna 2008
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
byne
Użytkownik Forum

PostWysłany: Fri Sep 03, 2010 9:27 am    Temat postu: po przywróceniu obrazu, koÅ„cówki nie logujÄ… siÄ™ Odpowiedz z cytatem

Witam.

Opisze dokładnie, miałem problem z prądem w pracowni padł ups. Po miesiącu dostałem fundusz na zakup zakupiłem UPS podłączam serwer, wstał z błędem sterowników, uruchomiłem ponownie, i przy ustawianiu konfiguracji komputera wisiał nawet godzinę nie logował się, zacząłem przywracać obrazy przywróciłem O: i trybi, działa wszsytko pięknie, ale końcówkami nie mogę się zalogować, "Nie ma obecnie żadnego z serwerów logowania..."

W czym może tkwić problem???

Czy w tym, że w między czasie zmieniany był router speedtoucha z DSL'a ? ale konfiguracja jego została bez zmian, co wydaje mi się nie powinno mieć na to wpływu

Co mogło by być przyczyną i czy ja coś zrobiłem źle???
byne
Użytkownik Forum

PostWysłany: Fri Sep 03, 2010 11:19 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

dodam jeszcze że na konto sbsmen/administrator loguje się bez problemu po stworzeniu nowego Usera, dalej występuję problem z logowaniem typu "nie można znaleźć serwera logowania do ble ble...."

znajomi mi mówił że po przywróceniu obrazu trzeba po przywracać końcówki, ale jak skoro nie mogę się wbić na serwer.

Bardzo ProszÄ™ o pomoc
PiotrT
Moderator

PostWysłany: Fri Sep 03, 2010 1:54 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

1.jakie masz wpisy w logach?
2.jaką masz kolejność reguł w ISA?
3. jaki adres IP ma router i jaki adres IP ma serwer (czy to nie jest ta sama pula?)
a jeszcze jedno co mi się nasuwa - - czy czasem nie zamieniłeś kart sieciowych podłączając serwer? - i teraz karta WAN podłaczona jest do swicha w pracowni a LAN do routera?

Aby dodać stację do domeny, to najpierw musisz ją dodać do grupy roboczej a potem ponownie do domeny. czynności te wykonujesz logując się lokalnie na konto administratora stacji roboczej. jeżeli nie możesz się zalogować lokalnie to oznacza, że po reinstalacji nie uaktywniłeś konta administratora (no to teraz masz problem Confused )

Możesz jeszcze dodać stacje robocze bezpośrednio na serwerze wpisując GUID.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
byne
Użytkownik Forum

PostWysłany: Sun Sep 05, 2010 9:53 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

"konto sbsmen/administrator loguje się bez problemu" do logów nie mam dostępu będę miał dopiero w robocie w poniedziałek Smile

a czy wystarczy zamienić kable i będzie wszystko śmigało? bo to już chyba robiłem Smile

na routerze mam 10.0.0.1 a za serwerem 192.168.13.1 także chyba w porządku

w poniedziałek będę ćwiczył, żeby ten temat ogarnąć, a muszę zrobić to w miarę szybko żeby trybiło bo to najważniejsza pracownia u mnie w szkole Smile

Dzięki panie Piotrze za zainteresowanie Smile)
byne
Użytkownik Forum

PostWysłany: Sun Sep 05, 2010 9:56 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

aha jeszcze jedno,

serwer wstaje z błędem jednego lub więcej sterownika, tylko nie potrafiłem znaleźć w necie za bardzo o co chodzi,

w podglądzie zdarzeń jest to błąd

MSExchangeMU or MSExchangeSU jakoÅ› tak

to może być przyczyną?

i jak jej zapobiegać? Smile
byne
Użytkownik Forum

PostWysłany: Mon Sep 06, 2010 9:37 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ogólnie zamiana kabli powoduje brak netu na serwerze, czyli było dobrze, przywróciłęm stację robocza z obrazu dostarczonego od instalatorów pracowni, i stacja nowo dodana jest ok, w momencie kiedy chce właczyć instalowanie agenta IPATA ma jakiś błąd network, a na serwerze jak włącze konsole IPAT to sie nie łąduje, wyskakuję "Nie można otworzyć strony" WTF???

nie mam pojęcia dlaczego...
ogólnie dziwna sytuacja???
moze ktoś poradzić co można zrobić?

mógłbym przywrócić cały serwer z obrazu i pewnie było by po sprawie ale nie dostarczono mi płyty z obrazem 3/3 i chyba to nie wypali Smile

swoje obrazy mam porobione Paragonem z roku wcześniej jak serwer hulal ale to ten obraz praktycznie co mam teraz.

stawiam na siec, ale nie wiem o co chodzi Smile
byne
Użytkownik Forum

PostWysłany: Tue Sep 07, 2010 6:43 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Chyba już odpowiadam sam sobie Smile

niby wszystko gra, loguje sie na adminie na końcówkach, internet tam jest, czyli działa

ale dlaczego nie mogę sie zalogować do studenta???

już wczoraj, robiłem i "nie było zaufania miedzy stacja a serwerem"
dodałem komputery do AD i niby zrobiłem wszystko ok, dalej nie mogę się zalogować

chcę dodać końcówki a nie moge znaleźć numeru GUID kompa :/
byne
Użytkownik Forum

PostWysłany: Thu Oct 14, 2010 10:02 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

co się okazało,

1. Po przywróceniu obrazu serwera, paragonem. Serwer nie miał połączenia z końcówkami, logowały się na admina a na domenę już nie. Należało dodać kompa jeszcze raz do domeny i problem powinien był zniknąć, lecz po każdym resecie kompa (który musiał nastąpić po dodaniu kompa do domeny) blokada dysku IPAT'a przywracała system do danego punku i wycofywała każdą zmianę wprowadzoną do kompa, należało ją wyłączyć -> reset -> dodać do domeny, reset-> włączyć ochronę dysku -> reset -> gra i buczy

ot mi cała filozofią...

jak zwykle okazało się, że to nic skomplikowanego jednak robi mnóstwo kłopotów.

w razie wu jak by miał ktoś jakieś podobne kłopoty w przyszłości mam nadzieje że topic pomoże

temat uważam za zamknięty Smile)
Maciek
Administrator

PostWysłany: Thu Oct 14, 2010 12:03 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Małe sprostowanie. Nie polecam resetowania komputera, to może uszkodzić dysk. Sugeruję rebootować, czyli restartować komputery.

Autorski Przewodnik Kulturalny
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum KOPI Strona Główna -> SBS 2003 R2 edycja jesieÅ„ 2007 - wiosna 2008 Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

Skocz do: