Forum KOPI Strona Główna KOPI
Forum Klubu Opiekunów Pracowni Internetowych

FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Karta sieciowa SBS-a blokuje całą sieć i Internet.

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum KOPI Strona Główna -> SBS 2003
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
zeeuss
Użytkownik Forum

PostWysłany: Thu Jun 17, 2010 2:52 pm    Temat postu: Karta sieciowa SBS-a blokuje całą sieć i Internet. Odpowiedz z cytatem

Witam. Mam problem z kartą sieciową SBS-a. Mianowicie podczas pracy potrafi zablokować całą sieć w szkole. Objawia się to tym, że nie działa Internet w szkole, nie można drukować na drukarkach sieciowych, nie działa sieć sekretariatu, która jest poza sbs-em. Jestem pewien, że problem sprawia SBS, ale nie wiem napewno, która karta, czy może program (ISA2004)? Przeinstalowałem serwer i nic to nie dało, a wręcz wywala mi się kreator konfiguracji Internetu na konfiguracji sieci właśnie. Poradźcie, czy po wymianie karty na nową (taką samą pozyskaną np. z innego komputera pracowni) muszę przeinstalować serwer?? Co jeszcze może być przyczyną "blokowania" całej sieci w szkole? Jak odłączę serwer (karty) od sieci- Internet i inne funkcje wracają. Pomocy
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Maciek
Administrator

PostWysłany: Thu Jun 17, 2010 8:31 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Zacznijmy od pytania. Czy SBS rozdziela internet na całą szkołę? Zatem czy jest tak internet - sbs - sieć szkolna. I czy wtedy gdy nie ma internetu w szkole to jest na sbsie? Czy sprawdzałeś jak to jest w managerze urządzeń? Czy system komunikuje problem sprzętowy?

Autorski Przewodnik Kulturalny
Powrót do góry
zeeuss
Użytkownik Forum

PostWysłany: Thu Jun 17, 2010 9:35 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Nie, przed SBS-em jest ruter i to on dzieli Internet na szkołę. SBS jest za ruterem. Do tej pory było wszystko OK, ale pewnego razu wyłączyli nagle prąd- UPS nie wytrzymał i serwer się wyłączył. Po ponownym załączeniu zaczęły się problemy- serwer wystartował ale nie było internetu (w całej szkole). Po odpięciu sieci od serwera internet powracał. Przeinstalowałem serwer, ale to nie pomogło. System nie zgłasza błedów braku sterowników, mimo to kreator internetu "wywala się" podczas konfiguracji sieci i przy okazji blokuje sie internet w szkole jak i sieć (drukarki). co z tym zrobić??? Gdzie tkwi przyczyna?
Powrót do góry
Maciek
Administrator

PostWysłany: Thu Jun 17, 2010 10:20 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Serwer nie blokuje internetu w szkole. Przypuszczam, że kwestia nie dotyczy też uszkodzonych elementów sprzętowych.
Przypuszczam, że przyczyną jest wadliwa konfiguracja SBS. Jeśłi jest router, który "dostarcza" internet to zapewne ma on również serwer DHCP. Wadliwa konfiguracja SBS powoduje, że dhcp SBSa dziła na karcie WAN i w ten sposób głupieją komputery w sieci. Być może po prostu pomyliłeś kartę WAN i LAN serwera SBS.

Powrót do góry
zeeuss
Użytkownik Forum

PostWysłany: Fri Jun 18, 2010 8:31 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

TO NIE TO- SPRAWDZIŁEM> NIE MA POMYŁKI Z KARTAMI.
Dzięki- spróbuję tej opcji. Ale która karta ( zintegrowana czy dodatkowa) ma być na Internet? Ja mam dodatkową do Internetu, a zintegrowaną do Intranetu (LAN pracowni). Czy to jest dobrze? I jeszcze jedno do którego wejścia na switchu wchodzi kabel Internet, a do którego LAN? Proszę o odpowiedź.
Powrót do góry
Maciek
Administrator

PostWysłany: Fri Jun 18, 2010 10:42 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Zacznijmy od tego, że wejście WAN do twojego SBSa to powinien być kabel, który w ogóle nie dotyka nawet pracownianego switcha. On powinien iść od szkolnego routera do SBSa. Jeśli wchodzi do switcha to problemy będą zawsze.

Powrót do góry
zeeuss
Użytkownik Forum

PostWysłany: Fri Jun 18, 2010 8:34 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

I tak jest Maćku- WAN to kabel idący z rutera do serwera. Jedynie w skrzynce jest przelotka. Mimo to nie można skonfigurować sieci i Internetu- kreator się wywala. Czy jeśli podmienię kartę to muszę przeinstalować serwer? Czy instalacja się nie powiodła, choć nie wywalał błędów? Co z tym zrobić?
Powrót do góry
Maciek
Administrator

PostWysłany: Fri Jun 18, 2010 8:47 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jeśli wymienisz kartę, nie musisz przeinstalować całego SBSa. Ale zanim to zrobisz, to bądź pewny, ze ta karta jest uszkodzona. W przeciwnym razie robota na próżno. Tu nie można działać na zasadzie - spróbuję, może to coś dać.

Powrót do góry
zeeuss
Użytkownik Forum

PostWysłany: Mon Jun 21, 2010 7:36 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam. Od paru dni mam odpiętą pracownię z SBS-em od sieci szkolnej i internetu (walczę z reinstalacją) i sieć oraz internet działają bez zarzutu- nic się nie blokuje, daje się drukować itp. Nie wiem czy to wina kart czy samego sbs-a bo nie mogę go zainstalować (patrz temat wyżej). Wywalanie kreatora internetu mogło być spowodowane podłączeniem obu kart (jednej do swicha, drugiej do rutera) podczas poprzedniej instalacji, choć ta przebiegała bez problemowo. teraz reinstaluję (prubuję) serwer, podłaczam zgodnie z zaleceniami z http://kopi.edu.pl/index.php?id=161&id2=102 i klops, nie mogę dokończyć instalacji. Do tematu wrócę jak zainstaluję ponownie serwer. Pozdrawiam
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum KOPI Strona Główna -> SBS 2003 Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

Skocz do: