Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
grzegorz Gość
|
Wysłany: Wed Jun 02, 2010 8:13 am Temat postu: Problem z ISA 2004 nowa instalacja |
|
|
Witam
Mam problem z teoretycznie dobrze zainstalowanym SBSem edycji jesien 2007 wiosna 2008.
Probelm polega na ciągłym wywalaniu błędu o braku zainstalowanej usługi lub sterowniku przy uruchamianiu SBSa.
Podłączyłem komputer z XP home i dostawał adresy z DHCP i działały DNSy, nie mogłem go podpiąć tylko pod domene (bo home się nie da).
Problem zgłasza przede wszystkim ISA która twierdzi że ma błędny zakres w sieci 10.255.255.255 oraz coś z raportowaniem na dysku o:
Nie ma m pomysłu niestety żeby to dalej ruszyć.
Może jakieś ciekawe pomysły?
Dokładne raporty:
Kod: | aplikacja:
2010-05-31 12:29:00 Microsoft Firewall Błąd Brak 14147 Brak SERWER ISA Server detected routes through the network adapter Połączenie sieciowe that do not correlate with the network to which this network adapter belongs. When networks are configured correctly, the IP address ranges included in each array-level network must include all IP addresses that are routable through its network adapters according to their routing tables. Otherwise valid packets may be dropped as spoofed. The following ranges are included in the network's IP address ranges but are not routable through any of the network's adapters: 10.255.255.255-10.255.255.255;. Note that this event may be generated once after you add a route, create a remote site network, or configure Network Load Balancing and may be safely ignored if it does not re-occur.
2010-05-31 08:09:35 Microsoft ISA Server Web Proxy Ostrzeżenie Brak 14148 Brak SERWER The Web Proxy filter failed to bind its socket to 10.0.0.1 port 80. This may have been caused by another service that is already using the same port or by a network adapter that is not functional. To resolve this issue, restart the Microsoft Firewall service. The error code specified in the data area of the event properties indicates the cause of the failure.
system:
2010-05-31 12:30:29 RemoteAccess Błąd Brak 20013 Brak SERWER Urządzenie komunikacyjne podłączone do portu com1 nie działa.
2010-05-31 12:28:19 Service Control Manager Błąd Brak 7000 Brak SERWER "Nie można uruchomić usługi SQL Server Reporting Services (MSSQLSERVER) z powodu następującego błędu:
Usługa nie odpowiada na sygnał uruchomienia lub sygnał sterujący w oczekiwanym czasie. "
2010-05-31 12:28:19 Service Control Manager Błąd Brak 7009 Brak SERWER Limit czasu (30000 milisekund) podczas oczekiwania na połączenie się z usługą SQL Server Reporting Services (MSSQLSERVER).
oraz ostrzeżenia w3svc |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Mirek Administrator

|
Wysłany: Thu Jun 03, 2010 7:27 pm Temat postu: odp |
|
|
Proszę podać wynik polecenia w cmd:
ipconfig /all |
|
Powrót do góry |
|
 |
grzegorz Użytkownik Forum
|
Wysłany: Tue Jun 08, 2010 5:09 pm Temat postu: |
|
|
Błędów się pozbyłem
Strona microsoftu z eventami to skrbnica wiedzy
Dodatkowo forum wss
Problem z zakresem się rozwiązał przez ponowne dodanie adaptera.
Problem z bindem to przekierowanie proxy bna inny port.
Port com to sterownik bez urzÄ…dzenia (modem)
SQL - trzeba pogrzebać w rejestrach, ogólnie komputery są za wolne.
to w sumie wszystko, do tego doszło trochę jeszcze innych pierdół, ale sobie poradziłem.
To z czym później miałem problem, lub mam wciąż:
Po podłączeniu do SBSa nie działał żaden login poza adminem - po ponownym podłączeniu to samo - zresetowałem hasła na kilku użytkownikach i się logują. Jakie są domyslne hasła w kolekcji wiosna 2008? Bo nauczycielki też się nie umiały zalogować na poprzednie
Druga rzecz - podczas ładowania p[o BIOSie IPAT client nie widzi serwera, co zrobić żeby zobaczył? to samo klient w windowsie.
Usługa na serwerze jako tako pracuje i widzi komputery ale nic z nimi nie potrafi zrobić.
Trzecie - problem irewall clienta, który na dwóch komputrach działa dobrze a na innych twierdzi że nie ma połączenia z serwerem, co zrobić?
Poza tym podobno wyszły nowe problemy ale to o tym jutro
Czekam na jakieÅ› podpowiedzi
Pozdrawiam |
|
Powrót do góry |
|
 |
Mirek Administrator

|
Wysłany: Wed Jun 09, 2010 9:21 am Temat postu: odp |
|
|
W sprawie IPAT:
Musisz na stacjach w biosie uruchomić usługę IPAT chyba F3 (enable) i sprawdzić zgodność adresów z tym na serwerze. W razie problemów usunąć i ponownie dodać do domeny w konsoli IPAT serwera.
W sprawie ISA:
Sprawdź, czy chodzą prawidłowo pingi do serwera z tych stacji po adresach IP i nazwach. Jeśli chodzą zainstaluj ponownie klienta ISA z serwera: \\sbs2008\ClientApps\ISACLIENT |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: Wed Jun 09, 2010 1:51 pm Temat postu: |
|
|
No właśnie że IPAt na komputerach jest włączony, stąd wiem że nie widzą serwera, bo podczas uruchamiania taki komunikat się pojawia.
Co do clienta ISa to spróbuje. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: Thu Jun 10, 2010 12:28 pm Temat postu: |
|
|
No i mam problem dalej.
Pierwszy to oczywiście kilka komputerów które się logują do domeny ale nie działają.
3 działają poprawnie (firewall client się podłącza do isy) a 7 nie do końca.
Problematczne jest np zainstalowanie drukarki z serwera, gdzie na koncie operatora wyskakuje błąd iż nie jest on administratorem, a w przypadku zalogowania jako administrator nie pojawia się intalacja drukarki.
Jak już wspominałem komputery te nie widzą serwera ISY, nie działa na na nich witryna z serwera po adresie jak i przez companyweb. Inne strony oczywiście też nie działają. Serwer się pinguje.
Kolejny problem to zabezpieczenie napędów, nie pozwala na używanie USB i floppa, ale to rozwiąże chyba ściągniecie gpo i instalacji na viście (nie wiem czemu nie ma) bo serwerowi brakuje kilku opcji które miałyby za to odpowiadać.
Kolejny problem to IPAT którego wciąż nie widzą komputery, a serwer komputery widzi, obojętne czy są w grupie zarządzalnych oprogramowania IPATa czy nie nic to nie zmienia. Nie ma też żadnego obrazu póki w tabeli IPATa, nie wiem czy powinien być czy sięgo robi już po instalacji na stacjach?
Zastanawiam się nad wyłączeniem tego ustrojstwa skoro nie działa.
Ostatnie to pytanie o skrypt. Wiem jak zmienić skryptem masowo hasła użytkowników, ale jak te hasła skasować? Tak żeby ich nie było. Brak hasła w skrypcie zamiany nic nie wnosi. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|