|
KOPI Forum Klubu Opiekunów Pracowni Internetowych
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
bazyl009 Użytkownik Forum
|
Wysłany: Wed Apr 28, 2010 8:04 pm Temat postu: Przekierowanie Menu start |
|
|
No i mam pierwszy problem z sbs2008. W sumie to pewnie banalny, ale jakoś nie mogę go rozwiązać.
Nie mogę przekierować w GPO menu start do przygotowanych folderów (i np. globalnie dodawać skrótów do programów czy folderów). Dla folderów moje dokumenty, pulpit i appdata wszystko zadziałało dla każdej z grup i dla każdego systemu a menu start nie chce. WMI wybrane odpowiednio dla XP i dla Visty w ustawieniach użytkownika – szablony administracyjne menu start odpowiednie opcje wyłączane i włączane (chyba, że o jakiejś zapomniałem i stąd ten problem) oraz prawa do folderów ustawione.
Struktura GPO (poczÄ…tek konfiguracji)
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/ff5bf2e5fb4ecce0.html
Menu start dla grupy biura
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/646305346ae29b0
W nowym sbs poza znanymi folderami do przekierowania (menu start, appdata, pulpit i dokumenty) dochodzą jeszcze te przygotowane pod viste i 7 takie jak: moje obrazy, moja muzyka, moje video, kontakty, wyszukiwanie i pobieranie. w trzech pierwszych można wybrać opcję przekieruj do Moje dokumenty w tych ostatnich tego nie ma.
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/7a82b7f6ac934dda.html
Kolejny drobny problem do folder/dysk wszyscy. Jest zrobiony na partycji o rozmiarze 300 Gb i podpinany do profili skryptem net us jednak nie dotyczą go limity danych i każdy ma te 300 Gb dostępne. Czy jedynym sposobem jest ręczne ustawienie przydziału na tym dysku dla każdego użytkownika? Czy można to zrobić globalnie z GPO (Dostęp do magazynu danych ?)[img][/img][img][/img][img][/img] _________________ Miejski Zespól Szkół w Świeradowie-Zdroju |
|
Powrót do góry |
|
|
Mirek Administrator
|
Wysłany: Fri Apr 30, 2010 8:37 am Temat postu: odp |
|
|
Nie mam SBS 2008, ale podobne przymiarki robiłem na windows serwer 2008. Ja zaczynałem:
- od tworzenia osobnej struktury jednostek organizacyjnych w domenie a nie MyBuisness
- potem tworzyłem udziały - foldery przekierowań nadając im odpowiednie do sbs 2003 uprawnienia
Moim zdaniem udziały należy tworzyć, te które rzeczywiście są używane i wykorzystywane i tutaj maksymalnie bym to uprościł
Jeśli korzystamy z dobrodziejstw GPO, to najlepiej tworzyć osobne grupy zabezpieczeń (w tym również np. ogólna uczniowiei dla nich robimy przydziały). Chyba, że chcesz maluchom je ograniczać a starszym trochę mniej, to musisz utworzyć osobne grupy np. maluchy i starzy i osobno tworzyć dla tych grup przydziały |
|
Powrót do góry |
|
|
bazyl009 Użytkownik Forum
|
Wysłany: Tue May 04, 2010 11:59 am Temat postu: |
|
|
Ma być dokładnie tak jak piszesz. Uczniowie to uczniowie bez podziału na poziomy. Żeby było prościej. _________________ Miejski Zespól Szkół w Świeradowie-Zdroju |
|
Powrót do góry |
|
|
|
|