Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
kareo Użytkownik Forum
|
Wysłany: Wed Mar 03, 2010 11:24 am Temat postu: usuwanie plików przez innych uczniów |
|
|
Chodzi o to ze dzieci mają możłiwość logowania się na profile swoje z pracowni nr 2 i z ICIM. Ale tam nad nimi nie mam kontroli i zdarzyło się że ktoś usunął prace ucznia który natrudził się wielce. Jak zabezpieczyć pliki w profilach uczniów aby nie zostały one usuwane. Chciałbym aby mogły być usuwane z serwera przez admina, albo admina tego komputera niezależnei czy domeny czy lokalnego ale nie przez użytkowników typu student poziomd bo na taki się logują. Z góry dzięki za odpowiedź |
|
Powrót do góry |
|
 |
Maciek Administrator

Dołączył: 01 Nov 2004 Posty: 2225 Pomógł: 23 Skąd: z Księżyca
|
Wysłany: Wed Mar 03, 2010 12:07 pm Temat postu: |
|
|
Znaczy system masz skopany. Jeśli uczeń loguje się powiedzmy jako student001d do serwera i ma swoje hasło, którego nikt nie zna, to jego dokumenty są zapisywane na serwerze i NIKT nie ma możliwości mu ich skasować.
W twoim przypadku widać, że uczniowie nie mają swoich pojedynczych kont i wtedy podpieranie się protezami w rodzaju zmiany uprawnień nic nie da.
Albo też masz coś jeszcze skopane, ale co - to trudno teraz powiedzieć. _________________
Belfer.one.PL
Autorski Przewodnik Kulturalny |
|
Powrót do góry |
|
 |
Mirek Administrator

|
Wysłany: Wed Mar 03, 2010 11:14 pm Temat postu: odp |
|
|
W mojej szkole mam założone konta w jednostkach organizacyjnych poziomD:
- sp
- gim
W tych jednostkach założyłem kolejne grupy poszczególnych klas nadając im nazwy od nazwiska wychowawcy np kowalski. Na pierwszych zajęciach z klasą IV kopiuje konto np student001d nadając mu nazwę
nazwisko wychowawcy + nr stanowiska np. kowalski01
Czynność tę powtarzam w ilości możliwych stanowisk pracy (w tym również tzw stanowisko n-la i z laptopem)
Jedno z kont rezerwuje dla siebie np kowalski15. To konto często przydaje się w sytuacji pokazów. Tutaj też mogą zawsze magazynować pliki, które tworze w dokładnie takim samym środowisku w jakim pracuje uczeń.
Ustawiam przy tym opcję zmiany hasła przy pierwszym logowaniu.
Uświadomiony uczeń robi zakładkę w zeszycie wpisując swoje:
nazwy logowania i hasło.
Jeśli przy stanowisku mam dwie osoby, obie mają te same logowania.
Jeśli uczeń mówi mi, że nie ma jego pracy, to robię mu wykład na temat poufności tego rodzaju danych lub sposobu i miejsca zapisywania swoich plików.
Jeśli jakieś stanowisko na lekcji robi się wolne (nieobecność) uczeń wędruje na to miejsce logując się w znajomy mu sposób (nie ma pustych miejsc). W domenie nie ma znaczenia na jakim stanowisku się logujesz i ile osób to robi. Ważne jest jedynie to, by w jednej chwili nie pracować na tym samym pliku.
W swojej pracy tworzyłem różne sposoby pracy w domenie. Ten używam już kilka lat i rzeczywiście się sprawdza
Powodzenia |
|
Powrót do góry |
|
 |
kareo Użytkownik Forum
|
Wysłany: Wed Mar 10, 2010 2:24 pm Temat postu: |
|
|
Panowie serdeczne Dzięki , to na początek. Tak myślałem o zmienie sposobu logowania się użytkowników. Ale jak to zawsze bywa to w nastepnym roku itd. Narazie każdy zna loginy i hasła do każdego komputera. niestety dałem możliwość pracy uczniom z ICIM (logują się na dowolnego studentad) i drugiej pracowni SBS2005 bo tamta pracownia podłaczona do 2008 dodane licencje. I jak się zalogują z tamtej pracowni na student001d to na pulpicie mają foldery kl4a, kl4 b , 5a itd a wnich podfoldery Krysia Jakśtam. Jednym rozwiązaniem jest założenie haseł na foldery. To rozwiązanie tymaczasowe a za rok praca taką jak sugeruje kolega Mirek. A z tym logowaniem się na konto ucznia np do pokazów to fajna sprawwa ja co prawda korzystam z konta operator jest tam dostep do folderu sieciowego Wszyscy i uczniom każe kopiować tam swoje prace które mamy ogladać wspólnie. Pewnie wytrzymam do końca roku ale za rok pasuje postawić klientów od nowa i w AD pomieszać troszke. DZięki raz jeszcze jak bede miał pytania to sięzwróce jak zawsze. Szczególnie że po czytaniu tego forum w głowie rozjaśniło się dużo. Szkoda ze nie ma gdzie potestować pewnych rzeczy lub pojechać najakieś szkolenie. ZA mało ich u nas. POZDRAWIAM
A czy mogłbym prosić zrzut ekranu AD z układem tych klas itd. Bo w poziom D tworze grupe zabezpieczeń globalnych np kl4 i do niej dodaje członków student001d a następnie zmieniam nazwe i hasło czy dobrze rozumiem? |
|
Powrót do góry |
|
 |
|