Forum KOPI Strona Główna KOPI
Forum Klubu Opiekunów Pracowni Internetowych

FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Logowanie komputerów - brak domeny.

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum KOPI Strona Główna -> SBS 2003
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Migg
Użytkownik Forum

PostWysłany: Fri Feb 26, 2010 10:51 am    Temat postu: Logowanie komputerów - brak domeny. Odpowiedz z cytatem

Pracownia komputerowa na sbs2003 z czerwca 2007 roku.
Po odbiorze pracowni zrobiłem obrazy dysków serwera. Pracownia działała raz lepiej raz gorzej, w połowie lutego, po zaniku prądu pojawił się problem z serwerem. Po przywróceniu dysku C: z utworzonego wcześniej obrazu serwer startuje normalnie, w AD są komputery, uczniowie, wszystko wygląda tak jak powinno.
Ale, no właśnie, nie mogę się na stacjach klienckich zalogować do domeny, pisze że nie może znaleźć kontrolera domeny lub kont komputerów.

Próbowałem przeinstalować stację przez sieć, komputer uzyskuje adres IP z serwera, F12, botowanie z serwera, operator hasło domena, wszystko jest normalnie do czasu wyboru systemu do zainstalowania, pojawia się puste okienko z komunikatem że nie ma żadnego obrazu dostępnego. Na dysku RISS na serwerze są dwa obrazy stacji do wyboru.

Czy po przywróceniu serwera z obrazu trzeba jeszcze coś zrobić aby komputery widziały domenę.

EDIT

To może ja sam sobie odpowiem, jak ktoś będzie miał podobny problem to może się przydać.

Na początek przywróciłem wszystkie trzy partycje serwera, następnie trzeba poświęcić trochę czasu i każdą stację roboczą dodać ręcznie do domeny (na forum było jak to zrobić). Po dodaniu komputerów do domeny można normalnie się logować i pracować na wszystkich komputerach.
Co do instalacji przez sieć to nie miałem czasu sprawdzić. Jak przeinstaluję komputer to napiszę jak poszło.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Migg
Użytkownik Forum

PostWysłany: Sun Mar 07, 2010 8:11 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Wszystkie etapy instalacji przechodzi poprawnie do czasu wyboru obrazu systemu, po prostu pisze że brak jest obrazu systemu do instalacji i mogę tylko zrestartować stację. SBS2k3 R2 obrazy w postaci plików *.wim i res.rwm ścieżka jest taka \remoteinstal\images\men2007. Na serwerze w usłudze wdrażania oba obrazy są widoczne, na stacji podczas instalacji już nie!
Może ma ktoś jakiś pomysł?
Powrót do góry
Mirek
Administrator

PostWysłany: Sun Mar 07, 2010 8:35 pm    Temat postu: odp Odpowiedz z cytatem

Mi nasuwają sie na początek dwie możliwości, które należy dokładnie sprawdzić:
- uprawnienia (własności) katalogów zdalnych z których korzysta usługa
- właściwa konfiguracja WDS zwłaszcza zakładka - Rozruch
Powrót do góry
Migg
Użytkownik Forum

PostWysłany: Mon Mar 08, 2010 10:42 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Cytat:
właściwa konfiguracja WDS zwłaszcza zakładka - Rozruch

To jest myślę dobrze skonfigurowane, komputer botuje się z serwera, ładuje się instalator klienta, podaję hasło i pojawia się okno z napisem po angielsku, co dziwne bo poprzednie okna są po polsku, "unable to operating system".
Przy odbiorze pracowni w czerwcu 2007 roku stacje były instalowane z tych obrazów.
Uprawnienia do folderów ma pełne operator jak i administrator, logując się na jednym jak drugim jest taki sam przebieg instalacji.
Powrót do góry
szulcusie
Użytkownik Forum

PostWysłany: Mon Mar 08, 2010 12:00 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Nie wiem czy to ważne, ale odbierając pracownię z lato 2007, pan instalujący zwrócił mi uwagę, że przy instalacji stacji podajemy nazwę:
sbs2007\administrator lub men2007\administrator (nie pamiętam) i podajemy standardowe hasło. Pliki instalacyjne były w innym folderze i miały inne rozszerzenie. Nie wiem czy to działało, bo po pewnym czasie przeinstalowałam serwer i teraz mam inne obrazy. Very Happy
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum KOPI Strona Główna -> SBS 2003 Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

Skocz do: