Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
KrzysztofK Użytkownik Forum

|
Wysłany: Wed Feb 03, 2010 5:58 pm Temat postu: Problem z pÅ‚ytami WesoÅ‚ej SzkoÅ‚y |
|
|
Witam. Mam problem z płytami Wesołej Szkoły. Płytki się uruchamiają z autostartu. Jednak kiedy klikam na jakieś zadanie, które powinno uruchomić np. Paint, otrzymuję komunikat o błędnej ścieżce dostępu. Nie jest to wina płyty ponieważ w starej pracowni wszystko działa, jak również na serwerze działa. Problem jest w jakiś ograniczeniach nałożonych na stacje uczniowskie. Jednak nie wiem gdzie tego szukać. Proszę o pomoc. |
|
Powrót do góry |
|
 |
PiotrT Moderator

Dołączył: 25 Jun 2007 Posty: 352 Pomógł: 2 Skąd: nie umiem czytać
|
Wysłany: Wed Feb 03, 2010 8:04 pm Temat postu: |
|
|
jaka edycja pracowni? |
|
Powrót do góry |
|
 |
Mirek Administrator

|
Wysłany: Thu Feb 04, 2010 8:09 pm Temat postu: odp |
|
|
Problem dotyczy zapewne płyty dla klasy pierwszej szkoły podstawowej. Tutaj rzeczywiście jest błąd i jak mi się wydaje wynika z niewłaściwego przypisania zmiennych środowiskowych lub błędnej adresacji. Wskazuje na to adres pobieranego pliku graficznego. W tej lokalizacji nie ma pliku, który pragniemy uruchomić. Inne płyty WS dla klas starszych sprawdzałem i u mnie chodzą bez przeszkód. |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: Fri Feb 05, 2010 8:12 pm Temat postu: |
|
|
Zgadza się. Problem jest z klasą I. Muszę coś wymyślić bo dla koleżanek eksploracja płyty to czarna magia. Czy ma ktoś jakiś pomysł? |
|
Powrót do góry |
|
 |
marebuch Gość
|
Wysłany: Fri Sep 24, 2010 8:42 pm Temat postu: |
|
|
Moje koleżanki maja też ten problem. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Mirek Administrator

|
Wysłany: Sat Sep 25, 2010 11:17 pm Temat postu: odp |
|
|
Jak już wcześniej pisałem wg mnie wina jest po stronie producentów WS. Popracuję nad tym. Na chwile obecną można cały program przegrać z płyty na dysk i uruchamiać przez np. skrót do pliku wykonywalnego. |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: Wed Sep 29, 2010 12:34 pm Temat postu: |
|
|
Czy znalazł ktoś sposób na te płyty? Siedziałem, próbowałem, kombinowałem i nic nie wymyśliłem. |
|
Powrót do góry |
|
 |
PiotrT Moderator

Dołączył: 25 Jun 2007 Posty: 352 Pomógł: 2 Skąd: nie umiem czytać
|
Wysłany: Wed Sep 29, 2010 2:10 pm Temat postu: |
|
|
Nie znam tego programu, ale sprawdź:
1. Jeżeli program jest instalowany:
- po instalacji otwórz dysk c i znajdź katalog w którym się zainstalował program. Zaznacz go i z menu kontekstowego wybierz Udostępnianie i Zabezpieczenia. Do zabezpieczeń dodaj użytkowników domeny (nadaj im pełne prawa)
2. Jeżeli program "chodzi" z płyty bez instalacji - skopiuj go na dysk c i wykonaj instrukcje zamieszczone powyżej |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: Thu Sep 30, 2010 11:55 am Temat postu: |
|
|
Program "chodzi" z płyty. Jest zrobiony we flashu. I cały problem w tym, że musi chodzić z płyty żeby dzieciaki (i moje koleżanki) nauczyły się korzystać z napędów CD. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|