|
KOPI Forum Klubu Opiekunów Pracowni Internetowych
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Maku Użytkownik Forum

|
Wysłany: Tue Feb 02, 2010 3:31 pm Temat postu: Podłączanie drukarek spoza sieci |
|
|
Witam,
Czy jest możliwość, a jeżeli tak to jak podłączyć drukarkę która znajduje się w innej grupie roboczej (nie domenie), poza pracownią. Nie wiem czy to jasne... w sekretariacie stoi sobie kserokopiarka sieciowa A3, udostępniona, na której można skanować, drukować et cetera. Jak podłączyć ją do komputera nauczycielskiego w pracowni która jest w domenie sbs? I kolejna rzecz jak dostać się do udostępnionego dokumentu na komputerze który jest w grupie roboczej przyjmijmy "MSHOME" z komputera który jest w domenie sbs. Nie wiem czy źle szukałem, czy to śpiączka "poferyjna", ale nie znalazłem.
Pozdrawiam
Maku _________________ Hej, popatrz siostro, co z twoim bratem robiÄ…
Hej, czy na śmierć, czy na zatracenie wiodą |
|
Powrót do góry |
|
 |
Maciek Administrator

Dołączył: 01 Nov 2004 Posty: 2225 Pomógł: 23 Skąd: z Księżyca
|
|
Powrót do góry |
|
 |
rafalx Użytkownik Forum
|
Wysłany: Thu Feb 04, 2010 7:01 am Temat postu: |
|
|
Jeśli chodzi o drugą drukarkę to ja zrobiłem tak (lato 2007):
Adres ip na drukarce ustawiony ręcznie z puli lan serwera (choć pewnie dhcp też by działało), drukarka dodana do serwera (start, drukarki, dodaj drukarkę, mogą być potrzebne sterowniki), drukarka udostępniona (nazwa udziału druk_b)
Mogą drukować komputery z domeny jak i z poza domeny. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|