| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat | 

| Autor | Wiadomość | 

| jeff77 Gość

| 

|  Wysłany: Mon Sep 28, 2009 9:39 pm    Temat postu: DomyÅ›lny adres IP serwera (edycja gimnazjum 2003) |   |  
				| 
 |  
				| Witam, znajoma poprosiła mnie o pomoc przy pracowni gimnazjum - ja jestem dopiero w trakcie poznawania swojej pracowni (SBS2003) i nie miałem do czynienia z SBS2000. Ale do rzeczy:
 do tej pory działał tam internet (neostrada z routerem ST-510) i wszystko było ok. Ostatnio TP S.A. coś zmieniała (nie znam szczegółów) i szkoła otrzymała nową nazwę użytkownika i hasło. Nie zastanawiając się zbyt długo wrzuciła płytę CD od neo, żeby zmienić login i hasło... i zmieniła.
 Konfigurator zmienił też inne rzeczy... Z tego co się zorientowałem wyłączył DHCP na serwerze a włączył na routerze - tu udało mi się powrócić do stanu poprzedniego. Ale nie mam pojęcia jaki był adres IP serwera, w ogóle nie wiem gdzie szukać pozostałych zmian, aby wrócić do punktu wyjścia i od nowa podłączyć internet wg opisu z oeiizk.
 Czy ktoś wie jak wybrnąć z tego "bigosu"?
 |  | 

| Powrót do góry |  | 

|  | 

| Maciek Administrator

| 

|  Wysłany: Mon Sep 28, 2009 10:41 pm    Temat postu: |   |  
				| 
 |  
				| Jeśli ST510 był routerem, to na serwerze SBS nie należało NIC zmieniać. Po co kurde komuś jakas płytka? Otwierasz swojego ulubionego Internet Eksplodera i wpisujesz http://10.0.0.138 i tam go konfigurujesz. Teraz to wystarczy na karcie WAN sbsa dać mu IP z tej właśnie puli 10.0.0.0/24 z wyjątkiem 138 - bo jest to brama.

Belfer.one.PL 
   Autorski Przewodnik Kulturalny
 |  | 

| Powrót do góry |  | 

|  | 

| jeff77 Gość

| 

|  Wysłany: Mon Sep 28, 2009 10:52 pm    Temat postu: |   |  
				| 
 |  
				| Dzięki Maciek za szybką odpowiedź. 

| Maciek napisał: |  	  | Teraz to wystarczy na karcie WAN sbsa dać mu IP z tej wÅ‚aÅ›nie puli 10.0.0.0/24 z wyjÄ…tkiem 138 - bo jest to brama.
 | 

Nie wiem, czy dobrze zrozumiałem - dlatego napiszę:
 np. IP serwera 10.0.0.2, maska 255.255.255.0, bramka 10.0.0.138 i stacje robocze będą się logowały w domenie?

Pytam, bo w SBS2003 adres IP serwera zmieniałem kreatorem z menedżera a nie "ręcznie".
 |  | 

| Powrót do góry |  | 

|  | 

| Maciek Administrator

| 

|  Wysłany: Tue Sep 29, 2009 1:47 am    Temat postu: |   |  
				| 
 |  
				| To czy stacje robocze będą się logować w domenie, to zależy od czego innego. Te ustawienia dotyczą karty WAN, żeby było dostęp do routera i dalej do internetu.
 Praca stacji zależy od ustawień na drugiej karcie - LAN i mam nadzieję, że tam nikt nie mieszał.
 A jeśli, to trzeba przywrócić ustawienia wcześniejsze, powinny być widoczne w zakładce serwera dhcp.

Belfer.one.PL 
 |  | 

| Powrót do góry |  | 

|  | 

| jeff77 Gość

| 

|  Wysłany: Tue Sep 29, 2009 12:14 pm    Temat postu: |   |  
				| 
 |  
				|  	  | Maciek napisał: |  	  | Te ustawienia dotyczÄ… karty WAN, żeby byÅ‚o dostÄ™p do routera i dalej do internetu.
 Praca stacji zależy od ustawień na drugiej karcie - LAN i mam nadzieję, że tam nikt nie mieszał.

| 

Problem w tym, że w serwerze jest tylko jedna karta sieciowa
  i ten kreator od Neo skasował (ustawił DHCP) IP na tej karcie. Stąd mój post, bo nie wiem jaki był tam adres (domyślny, z zestawu płyt instalacyjnych) a chciałbym go ustawić z powrotem. Mam nadzieję, że to wystarczy aby stacje logowały się do domeny. |  | 

| Powrót do góry |  | 

|  | 

| Maciek Administrator

| 

|  Wysłany: Tue Sep 29, 2009 3:30 pm    Temat postu: |   |  
				| 
 |  
				| Idiotyczne rozwiązanie i niestety nie potrafię sobie wyobrazić jak to mogło działać. Być może odezwie się ktoś, kto ma taką pracownię. _________________

Belfer.one.PL 
 |  | 

| Powrót do góry |  | 

|  | 

| jeff77 Gość

| 

|  Wysłany: Tue Sep 29, 2009 3:55 pm    Temat postu: |   |  
				| 
 |  
				| Zgadzam się z Tobą, sam nie wiem czym spowodowane jest takie rozwiązanie - oszczędnością (20zł x il. pracowni)?! 
 Wracając do tematu: wrzuciłem adres IP tak jak w opisie instalacji ST510 na oeiizk + dodatkowy IP do komunikacji z routerem i wszystko działa. Pomijając minusy tylko jednej karty sieciowej

Temat zamknięty.
 |  | 

| Powrót do góry |  | 

|  | 

| fiesta Użytkownik Forum

| 

|  Wysłany: Tue Nov 03, 2009 5:37 pm    Temat postu: |   |  
				| 
 |  
				| Musisz skorzystać z opisu konfiguracji SBSa 2000 z jedną kartą sieciową p. Darka Fabickiego. Albo najlepiej dokupić druga kartę sieciową do serwera i korzystac z opisów dotyczących SBSa 2003

| Powrót do góry |  | 

|  | 

|  |