Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
darecki30 Użytkownik Forum
|
Wysłany: Sat Nov 28, 2009 1:07 am Temat postu: Obraz sbs2003r2 |
|
|
Witam!
Wczoraj zrobiłem sobie obraz partycji "C" serwera (znajomy mi powiedział że siedzi już 3 dni nad postawieniem serwera od nowa jak mu się posypał i dało mi to do myślenia).
W pracowni sbs pracuję 2 rok i nie miałem okazji jeszcze stawiać serwera stąd więc moje pytanie:
1)Czy awarii najczęściej ulega system czy też powinienem zrobić obraz również partycji "O" (bo "D" i "R" chyba nie mają takiego znaczenia dla bieżącego funkcjonowania pracowni).
2) Czy przy stawianiu jak padnie coś na serwerze stawiać w takim przypadku tylko partycję "C" czy też "O".
Za każdą podpowiedz z góry wielkie dzięki.
Pozdrawiam Darek. |
|
Powrót do góry |
|
|
superhiper Użytkownik Forum
|
Wysłany: Sat Nov 28, 2009 2:57 am Temat postu: |
|
|
Ja mam zrobione obrazy każdej z partycji, choć jedna z nich to chyba niepotrzebna bo typowo archiwalna (nie pamiętam oznaczenia...). |
|
Powrót do góry |
|
|
|
Wysłany: Sun Nov 29, 2009 3:30 pm Temat postu: |
|
|
A stawiałeś na nowo z tych obrazów? Ciekawi mnie czy odbywa się to tak gładko jak w przypadku zwykłego kompa czy też trzeba aktywować jakieś usługi lub coś w tym stylu. Kiedyś poruszałem ten temat na forum i podobno po postawieniu partycji z obrazu są kłopoty z IPAT. |
|
Powrót do góry |
|
|
kasiasm Użytkownik Forum
|
Wysłany: Mon Nov 30, 2009 2:13 am Temat postu: |
|
|
Jeśli zrobiłeś tylko obraz partycji systemowej to niestety IPAT przestanie Ci działać. Musisz miec też obraz partycji O. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
Wysłany: Mon Nov 30, 2009 2:20 am Temat postu: |
|
|
darecki30 napisał: | A stawiaÅ‚eÅ› na nowo z tych obrazów? Ciekawi mnie czy odbywa siÄ™ to tak gÅ‚adko jak w przypadku zwykÅ‚ego kompa czy też trzeba aktywować jakieÅ› usÅ‚ugi lub coÅ› w tym stylu. KiedyÅ› poruszaÅ‚em ten temat na forum i podobno po postawieniu partycji z obrazu sÄ… kÅ‚opoty z IPAT. |
Póki co nie miałem konieczności i mam nadzieję, że do uzyskania stypendium w ZUSie (jak mawia Maciek... ) - nie będę musiał...
Zrobiłem sobie obrazy zarówno partycji serwera jak i stacji roboczych zaraz po postawieniu pracowni (Ghost)...
Jeżeli będziesz stawiał tylko sam serwer, to będziesz musiał każdą stację odpiąć i ponownie podpiąć pod domenę, bo relacje zaufania nie będą się zgadzać...
Oczywiście IPATa przed wgrywaniem obrazów należy wyłączyć, a dopiero po reintsalacji włączyć...
Aha... na pewno trzeba zrobić sobie oprócz C: także O: - tam masz profile i inne dane użytkowników. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
Wysłany: Mon Nov 30, 2009 6:40 pm Temat postu: |
|
|
Dzięki za info. Pozdrawiam. |
|
Powrót do góry |
|
|
sbsmax Gość
|
Wysłany: Wed Dec 02, 2009 3:20 pm Temat postu: |
|
|
kasiasm napisał: | JeÅ›li zrobiÅ‚eÅ› tylko obraz partycji systemowej to niestety IPAT przestanie Ci dziaÅ‚ać. Musisz miec też obraz partycji O. |
czy to znaczy że partycje c należy zrobić równocześnie z o? -czyli wgranie obrazu c zrobionego np miesiąc temu a pozostawienie o z dzisiaj stworzy problem? |
|
Powrót do góry |
|
|
|
Wysłany: Wed Dec 02, 2009 3:44 pm Temat postu: |
|
|
sbsmax napisał: | kasiasm napisał: | JeÅ›li zrobiÅ‚eÅ› tylko obraz partycji systemowej to niestety IPAT przestanie Ci dziaÅ‚ać. Musisz miec też obraz partycji O. |
czy to znaczy że partycje c należy zrobić równocześnie z o? -czyli wgranie obrazu c zrobionego np miesiąc temu a pozostawienie o z dzisiaj stworzy problem? |
Myślę, że tak... zobacz co masz na partycji O:
Te dane ciągle ulegają zmianom i moim zdaniem odświeżenie oprogramowania serwera powinno nastąpić kompleksowo.
A co na to nasi eksperci??? |
|
Powrót do góry |
|
|
sbsmax Gość
|
Wysłany: Fri Dec 04, 2009 5:38 pm Temat postu: |
|
|
superhiper napisał: | sbsmax napisał: | kasiasm napisał: | JeÅ›li zrobiÅ‚eÅ› tylko obraz partycji systemowej to niestety IPAT przestanie Ci dziaÅ‚ać. Musisz miec też obraz partycji O. |
Myślę, że tak... zobacz co masz na partycji O:
Te dane ciągle ulegają zmianom i moim zdaniem odświeżenie oprogramowania serwera powinno nastąpić kompleksowo.
A co na to nasi eksperci??? |
Pewnie najlepiej byłoby zrobić test. Najlepszym rozwiązaniem byłoby zrobienie takiej samej kopi partycji na drugim dysku który przeciez mamy i w razie awarii tylko przełączyć butowanie z drugiego i koniec.
Ale nigdy nie mam czasu i chęci żeby się za to zabrać. |
|
Powrót do góry |
|
|
szulcusie Użytkownik Forum
|
Wysłany: Fri Dec 04, 2009 6:38 pm Temat postu: |
|
|
Zrobiłam po instalacji serwera kopię całego dysku na drugi. Kiedyś po usunięciu wirusów byłam zmuszona przepiąć dyski i bez problemu wszystko działa tylko trzeba było ponownie dodać do domeny stacje. Jedyna wada-dokumenty uczniów przepadły, ale lepsze to niż instalować system, na nowo zresztą też dokumentów nie będzie. _________________ Alicja |
|
Powrót do góry |
|
|
|
Wysłany: Sat Dec 05, 2009 1:51 am Temat postu: |
|
|
Alicja powiedz jak robiłaś kopię dysku (jakim programem) i czy poszło bezproblemowo.
Pozdrawiam Darek |
|
Powrót do góry |
|
|
kasiasm Użytkownik Forum
|
Wysłany: Sat Dec 05, 2009 2:10 am Temat postu: |
|
|
Wprawdzie nie robiłam żadnych eksperymentów w tym zakresie, ale myślę, że trzeba jednocześnie zrobić obraz partycji C i O. Doświadczenia mam jedynie takie, że zaraz po instalacji serwera zrobiłam sobie obraz tylko partycji systemowej C i gdy pojawiły się problemy, po kilkakrotnym braku prądu, przywróciłam obraz partycji systemowej i niestety lipa. Ipat nie działał. Teraz zainstalowałam serwer z czerwonej kolekcji, zrobiłam obraz już całego dysku:) i ciesze się , że mimo kilkakrotnego braku pradu jeszcze działa ok. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
Wysłany: Sat Dec 05, 2009 9:54 pm Temat postu: |
|
|
Kasiu, a dlaczego nie "zakupałaś" sobie UPS-a pod serwer - najlepiej taki z oprogramowaniem, które w odpowiednim momencie, jeżeli wyczerpuje się bateria, zamyka system?
To w końcu nie aż tak duża kwota, a unikniesz uszkodzenia systemu.
Osobiście zakupiłem też drugiego UPS-a pod router i switcha, bo po zaniku napięcia na tych urządzeniach, nawet na krótko, serwer nie potrafił odbudować (odświeżyć) sobie prawidłowych połączeń sieciowych i po przyjściu do pracy trzeba było robić ponowne uruchamianie serwera.
Teraz nie mam już tych problemów - polecam takie rozwiązanie... |
|
Powrót do góry |
|
|
szulcusie Użytkownik Forum
|
Wysłany: Sat Dec 05, 2009 10:50 pm Temat postu: |
|
|
Kopia typu dysk na dysk robiłam Ghostem. Odbyło się bezproblemowo i kopia działa. _________________ Alicja |
|
Powrót do góry |
|
|
|
Wysłany: Sun Dec 06, 2009 1:17 am Temat postu: |
|
|
Dzięki za informacje!
Pozdrawiam. |
|