Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
jeziorek Użytkownik Forum
|
Wysłany: Wed Nov 18, 2009 12:51 pm Temat postu: Gdzie i jakie licencje CAL ? |
|
|
Witam!
W naszej szkole od jakiegoś czasu przekroczony jest limit licencji - mamy 22 komputery, a licencji tylko 15. Gdzie mogę je dokupić i jakiego rzędu jest to wydatek ? Z tego, co wyczytałem potrzebujemy 2 paczki po 5 licencji. Pisałem do Incomu w tej sprawie, ale jakoś nie mają ochoty odpowiedzieć.
Aha i jeszcze jedno - czy licencje dostępowe dla SBS2008 pasują do SBS2003 ?
Pozdrawiam _________________ Administrator tego forum uważa się za bóstwo. Jeśli ktoś nie chce ujawniać swoich danych, od razu uważany jest za spamera mimo, że np. ja napisałem 'aż' 5 postów na tym forum. Udławcie się swoją pychą... |
|
Powrót do góry |
|
 |
akluchut Użytkownik Forum
|
Wysłany: Fri Nov 20, 2009 2:48 pm Temat postu: |
|
|
-Jeśli masz wpisane 3 licencje to są to licencje na 15 kompów
-ale 5 licencji ma sam SBS czyli razem masz licencji na 20 kompów
przenoszenie licencji to chyba lipa |
|
Powrót do góry |
|
 |
Maciek Administrator

Dołączył: 01 Nov 2004 Posty: 2225 Pomógł: 23 Skąd: z Księżyca
|
Wysłany: Fri Nov 20, 2009 7:49 pm Temat postu: |
|
|
Zwykle podstawówki i gimnazja mają licencje na 15 maszyn, a szkoły średnie na 20. Licencje kupuje się w paczkach p 5 szt (to daje jeden numer do wpisania), ale teraz nie wiem gdzie. _________________
Belfer.one.PL
Autorski Przewodnik Kulturalny |
|
Powrót do góry |
|
 |
jeziorek Użytkownik Forum
|
Wysłany: Sat Nov 21, 2009 6:54 pm Temat postu: |
|
|
Maciek - tak, jak piszesz - mamy 15 licencji (gimnazjum) - 5 SBS i 2 paczki po 5 CAL. Jednak potrzebujemy jeszcze 2 paczki i nie wiem gdzie i jakie kupić. Dzwoniłem do Microsoftu i pytałem jakie kupić, ale niestety nazewnictwo produktów Microsoftu jest straszne. Podaję poniżej przykłady, które z kolei uzyskałem dzięki uprzejmości znajomego z hurtowni komputerowej (to nie jest pełna lista):
WinSBCALSte 2008 SNGL OLP 5Lic DvcCAL
WinSBCALSte 2008 SNGL OLP 5Lic UsrCAL
WinSBCALSte SNGL LicSAPk OLP 5Lic DvcCAL
WinSBCALSte SNGL LicSAPk OLP 5Lic UsrCAL
WinSBCALSte SNGL SA OLP 5Lic DvcCAL
WinSBCALSte SNGL SA OLP 5Lic UsrCAL
WinSvrCAL 2008 SNGL OLP DvcCAL
WinSvrCAL 2008 SNGL OLP UsrCAL
WinSvrCAL SNGL LicSAPk OLP DvcCAL
WinSvrCAL SNGL LicSAPk OLP UsrCAL
WinSvrCAL SNGL SA OLP DvcCAL
WinSvrCAL SNGL SA OLP UsrCAL
Potrzebne mi są licencje Device, więc pozostają:
WinSBCALSte 2008 SNGL OLP 5Lic DvcCAL
WinSBCALSte SNGL SA OLP 5Lic DvcCAL
WinSBCALSte SNGL LicSAPk OLP 5Lic DvcCAL
WinSvrCAL 2008 SNGL OLP DvcCAL
WinSvrCAL SNGL LicSAPk OLP DvcCAL
WinSvrCAL SNGL SA OLP DvcCAL
Tylko które to te właściwe ? Poza tym, kupić można chyba tylko od partnera Microsoftu, który ma nadany jakiś numer... Następna sprawa, czy mozna to zakupić w ramach licencji MOLP i w takim wypadku skąd wziąć nasz numer MOLP ?
W ten sposób dochodzę do wniosku, że niestety muszę łamać prawa autorskie, bo moja wiedza jest na zbyt niskim poziomie, żebym mógł być legalny... _________________ Administrator tego forum uważa się za bóstwo. Jeśli ktoś nie chce ujawniać swoich danych, od razu uważany jest za spamera mimo, że np. ja napisałem 'aż' 5 postów na tym forum. Udławcie się swoją pychą... |
|
Powrót do góry |
|
 |
Maciek Administrator

Dołączył: 01 Nov 2004 Posty: 2225 Pomógł: 23 Skąd: z Księżyca
|
Wysłany: Sat Nov 21, 2009 9:36 pm Temat postu: |
|
|
To jest właśnie polityka MS. Zróbmy tak, żebyśmy w razie potrzeby każdego mogli oskarżyć o łamanie licencji.
Jeśli masz nowa pracownię, to spróbuj kupić licencje od tej firmy Koncept lub przynajmniej dowiedz się jakie to są. _________________
Belfer.one.PL
Autorski Przewodnik Kulturalny |
|
Powrót do góry |
|
 |
|