Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
mirek1956 Użytkownik Forum
|
Wysłany: Thu Nov 12, 2009 10:52 pm Temat postu: reinstalacja stacji uczniowskiej |
|
|
Witam Może będę się powtarzał ale mam problem. Mam pracownie SBS2003 jesień 2005. O kilku dni usiłuje reinstalacji ponownie stacje uczniowską. Ale nie daje rady. Gdzieś popełniam błąd. Tylko gdzie?Dlatego proszę o napisanie mi krok po kroku jak to wykonać. Zaczynając od Bios , dyskietki itd. Nadmieniam że nie działa mi słynny klawisz F12. Przepraszam ja wiem że jest to już gdzieś nie raz na forum poruszane ale za dużo tego jest Więc się już gubię. Sory ale już mi dwa stanowiska padły
Mam stałe złącze DSL i wpiętego Rutera. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Maciek Administrator

Dołączył: 01 Nov 2004 Posty: 2225 Pomógł: 23 Skąd: z Księżyca
|
Wysłany: Thu Nov 12, 2009 11:46 pm Temat postu: |
|
|
Zacznijmy od tego, że powinieneś napisać, co nie działa.
Bo może to wyglądać bardzo różnie.
1. Nie uruchamia siÄ™ komputer z PXE.
2. Obraz jest zły i system się wysypuje.
3.Nie przebiega prawidłowo proces instalacji z powodu np. niemożności odnalezienia obrazu. _________________
Belfer.one.PL
Autorski Przewodnik Kulturalny |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: Fri Nov 13, 2009 12:09 am Temat postu: komputery uczniowskie |
|
|
A wiec po kolei
1. Nie mogłem uruchomić stanowiska uczniowskiego
2. zainstalowałem więc Win XP jak na zwykły komputer
3. Okazało się że po instalacji mama dwa systemy
4. Dlatego chciałem zrobić reinstalacje po serwerze
5. Ale nie włączą mi się klawisz F12
no i klapa bo nic nie mogę dalej zrobić? |
|
Powrót do góry |
|
 |
Maciek Administrator

|
Wysłany: Fri Nov 13, 2009 12:42 am Temat postu: |
|
|
Nie wiesz, że chcąc zainstalować Windows "na czysto" trzeba sformatować dysk?
Aby zainstalowac system po sieci, trzeba najpierw na każdej stacji wejść do BIOSu. Uruchomić tzw boot ROM i dopiero wtedy będzie można użyć klawisza f12. Zresztą lepszym sposobem jest ustawienie LAN jako pierwszego nośnika startu komputera. A po instalacji wyłączyć tę opcję. _________________
Belfer.one.PL
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: Fri Nov 13, 2009 1:38 am Temat postu: komputery uczniowskie |
|
|
wydaje mi się że miałem to funkcje LAN ustawiona w Biosie ( czy może to być pod inną nazwą) I nie poszło mi z klawisza F12. Mam pytanie bo coś czytałem wcześniej na Forum ,że trzeba odłączyć kabel od Routera, i zostawić tylko sieć lokalną?. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Maciek Administrator

|
Wysłany: Fri Nov 13, 2009 1:49 am Temat postu: |
|
|
Chcesz instalację sbsa robić, czy stacji? W przypadku stacji sieć musi działać prawidłowo i nic nie kombinuj z kabelkami. _________________
Belfer.one.PL
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: Fri Nov 13, 2009 1:55 am Temat postu: komputery uczniowskie |
|
|
chcę zrobić instalacje stanowiska uczniowskiego (np. stacja05) |
|
Powrót do góry |
|
 |
Maciek Administrator

|
|
Powrót do góry |
|
 |
PiotrT Moderator

Dołączył: 25 Jun 2007 Posty: 352 Pomógł: 2 Skąd: nie umiem czytać
|
Wysłany: Fri Nov 13, 2009 12:55 pm Temat postu: |
|
|
Postaw system z oryginalnej płyty Windows XP Prof. Na początku instalacji masz mozliwość usunięcia istniejących dysków - klawicz D potem L i zainstaluj nowy system. Następnie zainstaluj sterowniki i dodatkowe oprogramowanie (Office, Adobe......) dodaj komputer do domeny (jak nie zmienisz jego nazwy to będzie juz w AD - MEN-> Komputery) i po jego podłączeniu automatycznie zainstaluje się klient ISA. A na sam koniec zrób sobie własny obraz stacji roboczej. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: Fri Nov 13, 2009 7:41 pm Temat postu: reinstalacja stanowiska |
|
|
Witam Poradziłem sobie z tym klawiszem F12 Miałem na serwerze SP2 wiec musiałem dokonać te zmiany co koledzy wcześniej już pisali, ustawiłem Bios. Na ale po wciśnięciu F12 pojawiło się okno logowania no i instalacja . Po 2-3 sekundach pojawił się komunikat "Wybrany obraz systemu operacyjnego nie zawiera wymaganych sterowników dla karty sieciowe. Spróbuj wybrać nowy obraz systemu operacyjnego ...itp"
No co dalej ma zrobić z tym fantem?Doradzicie proszę. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: Fri Nov 13, 2009 11:37 pm Temat postu: reinstalacja stacji uczniowskiej |
|
|
A jeszcze jedno po naciśnięciu F12 pojawiło się okno logowania
operator
hasło ......
a pod nim menis.edu.pl
nie mam wyboru lustra? |
|
Powrót do góry |
|
 |
marekinfa Użytkownik Forum
|
Wysłany: Sun Nov 15, 2009 2:54 am Temat postu: |
|
|
z tego co napisałeś wnioskuje, że instalujesz xp na jednostce"zmodyfikowanej" (chyba:))czy w tej jednostce zmieniałeś np. kartę sieciową?
Miałem podobny problem po uszkodzeniu płyty głównej w jednej z jednostek uczniowskich. Po naprawie -wymianie płyty na inną, karta sieciowa zintegrowana innego producenta instalacja "po sieci była niemożliwa. Zainstalowałem xp z płyty + programy a jednostkę dodałem do serwera i po kłopocie. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: Sun Nov 15, 2009 9:24 pm Temat postu: reinstalacja stacji uczniowskiej |
|
|
Nie wymieniałem żadnego z elementów zestawu. mam ten problem że w czasie instalacji klienta nie widać lustra? A może trzeba go zrobić gdzieś Jak, ktoś coś podpowie? |
|
Powrót do góry |
|
 |
Maciek Administrator

|
Wysłany: Sun Nov 15, 2009 9:39 pm Temat postu: |
|
|
Co to ma być to lustro?
Normalnie jak wpisze się hasło operatora i potwierdzi to pojawia się dopiero możliwość instalacji określonego obrazu systemu. A u ciebie co się pojawia? _________________
Belfer.one.PL
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: Sun Nov 15, 2009 10:02 pm Temat postu: reinstalacja stacji uczniowskiej |
|
|
U mnie po wpisaniu hasła operatora po naciśnięciu Enter pojawia się na ułamek sekundy czarny ekran później jakby pasek ładowania na dole a następnie komunikat który podałem wyżej. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|